MENÜ
İzmir 23°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bu hengamenin adı, muhalefet
Tayfun MARO
YAZARLAR
4 Eylül 2023 Pazartesi

Bu hengamenin adı, muhalefet

Seçimlerden sonra, düştüğü yerden kalkmaya çalışan muhalefet, üstünü başını düzeltirken yaptığı açıklamalarla “acımadıki” der gibi…

Her şeyden evvel, hakkını teslim etmek gerekiyor, “6’lı Masa” siyaset tarihinde yerini aldı. Siyasal ittifak veya toplumsal mutabakat oluşturmaya niyetlenen siyasal partilere net bir mesaj var; Sakın böyle yapmayın!

Daha da vahim olan, siyasal ittifaklarda olmaması, yapılmaması gereken her şeyin seçimlerden sonra da sürüyor olmasıdır.

Seçimlerden önce, Altılı Masa’da yazılan 300 sayfa, 2000 madde gibi göstermelik çalışmalar yerine; 3 sayfa, 10 madde ile toplumsal mutabakat açıklaması yapılsaydı ve herkes bunun ne olduğunu anlasaydı, her şey çok farklı olabilirdi. Bir ortak program üzerinde kafa yorsalardı, gerçek ittifak oluşurdu.

İçtenlikten yoksun siyasetçilerin örtülü siyasi hesaplarına dayanan ittifak seçimlerde başarısız oldu. Yetmedi, hızla dağıldılar, birbirlerine laf yetiştiriyorlar.

6’lı Masa’da çok şey yaşandı. Ancak, akıllarda kalan belki de en önemli vaka, İYİ Parti liderinin bir hışımla masayı terk etmesi ve kös kös geri dönüp oturmasıdır. Görüldü ki muktedirlerin şakası yok. Ettiği o büyük laflar iki gün içinde yutturulup kalktığı masaya gerisin geri oturtuldu. Kılıçdaroğlu CHP seçmenine, “tıpış tıpış sandığa gideceksiniz” derken galiba bu iradeden güç alıyordu.

Türkiye, değişimin şafağında, yüzyıllık geçmişiyle yüzleşiyor. Dünya ölçeğinde değişim rüzgarları, savaş rüzgarlarına dönüşüyor.

Kimlik siyasetiyle dengeden çıkan ülke siyasetinden nemalananlar yangına körükle gidiyor. Kürtler ve Ermeniler muhalefete yakın dururken, İslamcıların iktidar grubunda yer aldığı koşullarda, Cumhuriyet ile hesaplaşma sürüyor.

Ve sol bütün renkleriyle solmaya devam ediyor.

Hazin ama gerçek; Vicdan yitimiyle malul bir çağdayız. Marka, imaj, algı, popülerlik, ihtiyaç ötesi tüketim, sahip olmak, önemli olmak, sahicilikten yoksunluk revaçta. Görüntü ve gürültüden ibaret vasatlık, her şey.

Ve elbet de bu hengameden gerçek muhalefet çıkmıyor. Çünkü değişimin getirdiklerini anlamak, bu meseleye kafa yormak isteyen yok.

Sağıyla soluyla ülke şark zihniyetine teslim oldu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz