MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Deve desen deve değil kuş desen kuş değil
Tayfun MARO
YAZARLAR
16 Aralık 2021 Perşembe

Deve desen deve değil kuş desen kuş değil

AKP’nin Çin çıkışlı yeni ekonomi politikası milli ve kamucu bir yapılanmayı gerektirdiğinden, atılacak adımları merakla bekliyorduk. Atılan adımlar, BAE ve Katar ile yapılan anlaşmalar olunca, aklımız karıştı. Sanki sol gösterip sağ vurdular… Erdoğan’ın “serbest piyasa” övgüsünü dinledikten sonra başka türlü düşünmek ne mümkün! Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı, uluslararası sisteme sadakat açıklaması yaptı.

Neyse… Biliyoruz ki Batı sermayesinin kontrolünde olan BAE, Katar gibi devletlerin Türkiye’yi Doğu Bloku’na yaklaştıracak politikalara destek vermesi eşyanın tabiatına aykırı.ABD, AB, İngiltere, İsrail ekseninde hareket eden Körfez ülkelerinde paranın rotasının nasıl çizildiği kimsenin meçhulü değil.

Gelin görün ki BAE ve Katar ile kurulan ilişkilere kuşkuyla bakmak, İslamcılara göre, İslam düşmanlığı…

Serbest piyasaya bağlılığını bildirmek, kapitalizmin metropollerine selam durmaktır.

Hal böyle iken, piyasaya müdahaleyi gerektiren Çin modelinin dile getirilmesi, bu tercihin ciddi olarak düşünülmediğini akla getiriyor.

Ancak ülke ekonomisinde yaşanan derin krizle baş edemeyen yönetimin otoriterleşmek için bu modele ihtiyaç duyduğu bir vakıa.

“Mış” gibi yapıp halkın tepesine biner mi, biner! “OHAL” dile getiriliyor.

Yoksulluk ile açlık arasında oluşan gerilim hattında ortaya çıkmasından korkulan ayaklanmalar, sistemi bütünüyle dengeden çıkartabilir.

Kentlerin bütününe yayılan yoksulluğun çaresizliğinde milyonlarca insanın vereceği tepki, meydanlarda toplaşıp devrimci eylem niyetine zıplayanların eylemine benzemeyecektir.

İktidar, ipin kaçan ucunu yakalamak derinde… Yoksullar ise bu faturayı ödemek istemiyor. Çin modeli diyerek sefalet ücretlerini kabul ettirmek, bu ülkede hiç kolay değil. Belli ki çarşı karışacak…

Çıkışsızlığın getirdikleri öyle uzun boylu analizlere ihtiyaç duymadan iki deyimde ifadesini buluyor;

Söylenenler için; “Deve desen deve değil kuş desen kuş değil.”

Yapılanlar için; “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!”

Devlet yönetimini tartışmalı duruma getiren anlayışın duvara dayandığıkaotik bir dönemin orta yerinde, başımıza geleceklere hazır olmak lazım.

Uluslararası sistem,yolsuzlukların peşini bırakmayacak. Ve hesaplar görüldükten sonra öyle veya böyle bir dönem kapanacak.

Gelin görün ki bir dönem kapanırken önümüze koyulan fatura sadece son yirmi yılın değil, 40 yıllık liberal dönemin faturası olacaktır.

Bedel oldukça ağır olacak gibi...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Dış güçler
 17 Aralık 2021 Cuma 21:23
Yıllarca tüp kuyrukları, karne, yağ diye ağlayanlar, bugün dış güçler diyor. Dün, dış güç yok muydu? sokağa çık; ekmek, karne, yağ alamadık, tüp kuyrukları vardı diyen tipler var. Siz bilmezsiniz gençler diye hikayeler anlatılıyor. Şimdi bir savaş çıksın, ambargo uygulansın da göreyim. ABD, Irak'a girerken destek verenler, bugün dış güçler silah veriyor diyor. Süreç nasıl bu noktaya gelmiş herkes okusun. https://twitter.com/gunlukarsiv/status/975641161703546880
 Lombak
 17 Aralık 2021 Cuma 01:12
Bir kere becerebilirlerse Türk modeli olacak. Çin modeli olmayacak. Ve bedel ödeyeceğiz. İkincisi bazılarının dıj güj diye alaylı şekilde ifade ettikleri miyoplara diyorum. Dış güç CAATSA yaptırım tehditidir. Dedeağaç'a ABD'nin Türkiye'yi işgal etmwk için tank yığmasıdır. ABD'nin PKK-YPG'ye en az 40 bin tır silah yardımı yapmasıdır. Hatta Rahip Brunson gittikten sonra bile SAT7TÜRK adında misyoner yayının devam etmesidir. Benden önceki nesil barış gönüllülerinden bahsederdi. Yeterince somut oldu mu? Bilmiyorum.
 kafalar karışık
 16 Aralık 2021 Perşembe 13:00
Bir taraftan Çin Modeli, yüksek kur-düşük faiz, ucuz işçilik deniyor; diğer taraftan saldırı var, dış güçler( artık mihraklar deniyor) saldırıyor deniyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz