MENÜ
İzmir 19°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Seçimden sonra…
Tayfun MARO
YAZARLAR
12 Nisan 2024 Cuma

Seçimden sonra…

AKP oylarında 8 milyon civarında düşüş var. CHP oyları bir milyon dolayında yükseldi. Ve CHP birinci parti. Medyada gündem, bu başlıkların getirdikleri ve getirecekleri üzerinden şekilleniyor.    

CHP’de üç isim öne çıktı; Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel, Mansur Yavaş. Değişim sürecini bu üç ismin nasıl okuduğu önemli.      

Yerel seçimde, İstanbul ve Atina’da 5 yıldızlı oteller boştu. Batı, yazılım uzmanlarını, teknik elemanlarını göndermedi. Seçim sorunsuz bitti. Sonuçlara müdahaleyi düşündürecek hiçbir şey olmadı. Uzun yıllardan beri ilk defa…

Ve gene bir ilk yaşandı, Erdoğan, kabul edilemez gelir düzeyine mahkûm ettiği emekliyi karşısına aldı. Sonucunda, AKP, ana muhalefetin gerisine düştü. CHP’nin 47 yıllık özlemi son buldu. 

Ve Mehmet Uçum’un yaptığı açıklama; “Herkes kendi cephesinden Van sürecini değerlendiriyor, anlaşılabilir. Ancak batıcı ve neo-liberal iç kesimlerin hevesleri kursaklarında kalacak. Türkiye toplumu yerel seçilerde iktidara bir istikamet çizdi, bunu devlet çok iyi okudu.”

Bu açıklamayı nasıl anlamalı? Doğu-Batı ekseninde olan bitenin Türkiye’ye yansımalarını ciddiye almak gerekir. Türkiye Batı Bloku’nda yer alıyor olmakla birlikte, halkın kahir çoğunluğu Batı’ya mesafeli. Ve Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de milliyetçi dalga yükseliyor.

Evet, CHP birinci parti oldu. Ancak CHP’nin başarısında AKP’nin oy kaybının oynadığı rolün önemini yok saymak, gaflet olur.

Hakeza CHP’de seçim başarısıyla birlikte öne çıkan üç isim etrafında oluşan gruplaşmalar, CHP’yi başarıya götürebileceği gibi olumsuz gelişmelere de yol açabilir. Kanat hareketlerini canlandırmak veya hizip tuzağına düşmek…

Özgür Özel, doğru adımlar atıyor. İktidar ile ana muhalefet arasında yumuşama politikası izlemek, ülke yararına ortak hareket edilen bir dönemi başlatabilir. Çünkü dönem, o dönemdir.  

İç dinamiklerin güçlenmesi gerekiyor. Güçlü iç cephe ihtiyacı gün be gün büyüyor.

Yeryüzü kaotik dönemin eşiğinde. Siyasi itişmeleri bırakarak ulusal dayanışma için bir araya gelmenin zamanıdır.

Yoksulluğun daha da derinleşeceği kimsenin meçhulü değil. Toplumda huzursuzluk eni konu artacak.

Gerçek yürüyor; bu topraklarda bir arada nasıl yaşamak gerektiği konusunda konsensüse ihtiyaç var. Yeni Anayasa, yeniden toplumsal mutabakatın yol haritası olacak. Sığ tartışmaları bırakıp toplumsal mutabakatı ve yoksullukla mücadeleyi konuşmanın zamanı geldi geçiyor.

Seçim sonuçları CHP’ye tarihi sorumluluk yükledi. Bu zorlu yolculukta, kaptan köşkündeki isim, Özgür Özel’dir. Başarılar diliyorum.      

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ismail
 13 Nisan 2024 Cumartesi 21:01
imamoğlu özel mansur bunlar chpyi kanatlandıramazlar birbirlerini yeme yarısına girerler imamoglu eski anaplı chpli degil. mansur eski mhpli cehpli değil ozgur chpli al sana buyur burdan yak bakalım
 Lombak-Y-Chp misyonunu gerçekleştiriyor
 12 Nisan 2024 Cuma 12:44
Yeni Bop koordinatörü ÖÖ. Yeni BOP eşbaşkan adayı İmamoğlan.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz