MENÜ
İzmir 23°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tükeniş mi, diriliş mi?
Tayfun MARO
YAZARLAR
5 Kasım 2023 Pazar

Tükeniş mi, diriliş mi?

Delegeler havaalanlarından alınıp çok yıldızlı otellere yerleştirildi. Ünlü lokantalarda ağırlandı. Dar gelirli bir yurttaşın asla kalamayacağı otel odalarında ve masalarında asla oturamayacağı lokantalarda CHP Kurultay’ı yola çıktı.Yarı aç yarı tok yaşayan yoksul millete umut olmaya geliyorlar…

CHP’nin handikapları var; Demokrasi dillerinden düşmüyor fakat parti içinde demokrasi pek yaşanmıyor. CHP’liler zaman zaman sosyal demokrasiden söz ediyorlar fakat Parti’nin sosyal demokrasiyle pek ilgisi yok. Endüstri çağı sonlanırken öncülleri ortaya çıkan dijital çağa ve geçiş sorunlarına dair CHP’nin ne söylediği pek bilinmiyor.

Dahası Kurultay’da siyasi mücadele, yandaş dalaşmasından öteye geçemedi. Kim kime ne kadar fark atar? Ergenlik çağının futbol muhabbetleri gibi…

Hal böyle olunca, Kemal beyin salona, madem muktedirim rakiplerimi her türlü ezer geçerim havasında bir organizasyon eşliğinde girmesi de olağan karşılandı. Hak-hukuk-adalet konusunda CHP’nin ‘samimi’ duyguları böylece dile geliyordu.

Dünya’ya ve ülkeye dair söyleyecek sözü olmayanların siyasetteki ağırlığı,abartının kendini ifade biçimi olmasına yol açmış. O kadar ki CHP’yi Sosyalist Enternasyonal’in en onurlu üyesi ilan ettiler.

Hal böyle iken, yürütülen değişim ve yenileşme politikalarını ciddiye almak mümkün değil. Kendilerini ispatlamaları gerekiyor.

Ama Kemal beyin siyasete tarihi katkısını da görmek gerekir; nasıl ki Hacca gidip hacı olunuyorsa, Mardin’e kâğıt toplayıcılara gidip solcu olunabilir…

Nihayetinde, CHP bir kurultayı daha geride bırakırken Genel Başkan değişti, Özgür Özel seçildi. Doğrusu, Kurultay’a oldukça iyi hazırlandığını gösteren bir konuşma yaptı.

Şimdi ne olur? Kayıp seçimlerin faturasını Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkaran CHP, bu değişimle tükenişi durdurabilecek mi? Seçmeni ikna edebilecek mi? Bu soruların yanıtını önümüzdeki aylarda alacağız.

CHP’nin ana muhalefet olarak topluma umut vermesi için gerek ülke gerek Dünya problemlerine nasıl baktığını çok iyi anlatması gerekiyor. Bunun için de yeni bir programa ve ikna edici bir diskura ihtiyaç var.

Sosyal demokrat kimliğine geri dönerek yoksulların dünya nimetlerinden payına düşeni artırmayı başarabilir, sosyal devleti inşa edebilirse, CHP yeniden doğar.

Özgür Özel’in konuşmasında değindiği, Doğu zihniyetinden esinlenen otoriter yönetim modeline karşı demokrasi seçeneğinin siyasal yaşama kazandırılması, ülke için çok önemli bir kazanım olur.

İyimser olmakta yarar var, CHP’de değişim böyle olacaksa, umutlanmak için bir nedenimiz olabilir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 6 Kasım 2023 Pazartesi 00:30
ABD aparatı TR 705 Sezgin Tanrıkulu'nu listesine almış, Liberal ekonomist Selin Sayek Bökeyi listesine almış. Aman ne değişim ne degişim???!!!
 Dönme Dolap
 5 Kasım 2023 Pazar 22:19
İzmir BB'si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda AYRIMCILIK yapıyor. İzmir merkez ilçelerindeki belediyeye ait metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dk. AKTARMA HAKKI VAR. İzmir kırsal ilçe otobüslerinde 13.02.20Q16 tarihinden itibaren aktarma hakkı YOK. İzmir BB'nin kamu hizmeti olan toplu ulaşımdaki bu adil ve eşit olmayan uygulaması ; CHP 'nin solculuğunun , sosyal demokrat kimliğinin ve sosyal devlet anlayışının hangi safhalarda olduğunun göstergesidir. Değişime İzmir'deki bu haksız uygulamadan vazgeçerek başlayabilirsiniz. İyimser olmak istiyorum , ancak Umutlanamıyorum. Sebep; 5 yıldızlı oteller , Ünlü lokantalar , 2, 3 saat içinde saf değiştirmeler , İzmir BB'nin hizmet anlayışı , 6 ok ilkelerinin unutulması, unutturulmaya çalışılması ,.... .. .. .. (İzmir merkezde 120 dk. aktarma hakkı var, İzmir kırsalda aktarma hakkı yok. Kırsal ilçe yurttaşlarının payına düşen bu. İzmir BB'ni önceki dönem ve bu dönem yönetenler kırsala payı bu kadar takdir etmişler. İzmir kırsala aktarma hakkı da nedir , otobüs bulduğunuza dua edin ) Yine de çözüm önerim : İzmir kırsal ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL __ aktarma haklı , gittiğin kadar öde ) uygulanması. ? Mesele para meselesi değil , mesele hak ,hukuk ,adalet , kamuda adil ve eşit hizmet meselesi. Bakalım CHP'nin yeni yönetimi , bu değişimi ispatlayabilecek mi ?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz