MENÜ
İzmir 20°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
1 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir-İN

“Eğer insan kendi mitolojisini bulmak istiyorsa hangi toplumla bağlantılı olduğunu bulmalıdır. Bunu bulmak ne işe yarar diye sorabilirsiniz. Elbette bu öneri zaman geçirmek için bir meşgale olarak görülmemeli. Yaşamın daha derinlerine inmek, sadece tüketmenin ve yaşamı harcamanın ötesinde başka anlamlar keşfetmek ölümlü ve âciz olan bizlerin yani hepimizin hayatını daha dolu bir hale getirmenin yollarındandır. Herkesin kendi bilinçdışından işe yarar bir şeyler bulup çıkarabilir miyim sorusunu kendisine sorması gerekir. İnsanı bireysel tamlığa ulaştıracak dönüşümün kapısı burada gizlidir. Bu bir banka hesabını şişirmekten ya da dünyanın gelip geçiciliğinde sahte şeylere tutunmaktan çok daha değerlidir.

Carl Gustav Jung- “Dışa bakan rüya görür, içe bakan uyanır”   

Girişte paylaştığım alıntı Carl Gustav Jung’un “dışa bakan rüya görür, içe bakan uyanır” kitabından ve söz konusu kitap bu köşenin bu ayki kitap tavsiyesidir!

Mayıs’a çift elle bir selam çaktıktan sonra önce duyurulardan haber verip, sonra da İzmir’de ne zaman-nerede-ne var sorusunun yanıtları için hazırladığım listeyi huzurlarınıza sunarım.

En güzel etkinlikler sizinle olsun.

Ülkemizde pek çok şehirde sevilerek takip edilen Milyon Fest’in İzmir etkinliği bu yıl 3-4- 5 Mayıs’ta Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Festival kapsamında Athena, Adamlar, Mavi Gri, Ufuk Beydemir, Pinhani, Redd, Emre Aydın, Fatma Turgut ve Can Gox gibi pek çok sevilen isim konser verecek. Detaylara instagram hesaplarından bakabilirsiniz ve biletler www.milyonbilet.com adresinde. 

İzmir önemli bir sanat fuarına ev sahipliği yapıyor. Pek çok galerinin de yer alacağı İzmir Sanat ve Antika Fuarı 1 Mayıs’ta (bugün) Fuar İzmir’de açılacak ve 5 Mayıs’a kadar devam edecek. Bilet satışları www.mobilet.com adresinde.

Dünyaca ünlü caz piyanisti Aziza Mustafa Zadeh ilk kez İzmir’e geliyor. Cazın büyülü prensesi olarak da bilinen Aziza, 10 Mayıs’ta Konak AKM’de.

Dünyaca ünlü 3 virtüöz Gülsin Onay, Gökhan Aybulus ve Andrei Andreev ilk defa aynı sahnede olacaklar. Bu unutulmaz konser 11 Mayıs’ta Konak AKM’de.

Festival Land 5, 11-12 Mayıs’ta Arena’da. Festival kapsamında Yıldız Tilbe, Duman, Ceza, Büyük Ev Ablukada, Köfn, Son Feci Bisiklet, Selin Çıngır ve Beyza Başak konserleri olacak.

Ve Göztepe 1. ligde! Yolu açık olsun.

Gelelim etkinlik listemize!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

2 Mayıs Borusan Quartet “Oda Müziğinde Alman Romantizmi” Esen Kıvrak (Keman)- Nilay Sancar (Keman)- Nil Kocamangil (Viyolonsel)

3 Mayıs İzmir Devlet Senfoni Orkestrası- Şef Michal Nesterowicz ve Keman Soyoung Yoon

4 Mayıs Işın Karaca ve Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası “The Best in Symphonic”

7 Mayıs Arya Su Güleç Piyano Resitali

9 Mayıs Rameau ve Kuşlar “Barok Türküler”

10 Mayıs İzmir Devlet Senfoni Orkestrası

14 Mayıs Ümit İşgörür & Özgür Aydın Çello Piyano Resitali

14 Mayıs Leyla Gencer’i Anma Konseri

15 Mayıs İlkhan Aydoğmuş Kontrbas Resitali

15 Mayıs Olten Filarmoni Orkestrası

17 Mayıs “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” Özel Konseri

19 Mayıs “Gençler Sahne Sizin” ücretsiz

20-26 Mayıs İzmir Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali

24 Mayıs İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Film Müzikleri Konseri

27 Mayıs İzmir Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi Konseri

28 Mayıs Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi Konseri

29 Mayıs Tpkd İzmir Korolar Konseri

31 Mayıs İzmir Devlet Senfoni Orkestrası

OM Mistral

1 Mayıs Mert Davran

3 Mayıs Berkan Yeniçeri

13 Nisan Alya

20 Nisan Bengü Beker

27 Nisan Seda Mete

Babil Bira Bahçesi

1 Mayıs Hande Mehan

8 Mayıs Ceren Gündoğdu

16 Mayıs Bade Nosa

22 Mayıs Radiohead Unplugged Tribute

Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu

2 Mayıs HiraiZerdüş

13 Mayıs Musa Göçmen Senforock

26 Mayıs Teyfik Rodos- 45’lik Şarkılar Konseri

28 Mayıs Leman Sam

6:45 Kordon Pub

2 Mayıs Maya Perest

3 Mayıs Berk Baysal

4 Mayıs Cihan Mürtezaoğlu

10 Mayıs Murat Yılmazyıldırım

17 Mayıs Şekersiz

24 Mayıs Ayça Özefe

31 Mayıs Birkan Nasuhoğlu

BonVivant

3-10 Mayıs Atilla Demircioğlu

18 Mayıs BonVivant Jazz Gecesi

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

3 Mayıs Metin- Kemal Kahraman

Ooze Venue

3 Mayıs Yonca Evcimink

4 Mayıs Can Ozan

4 Mayıs Alya

8 Mayıs Şehinşah Konseri

10 Mayıs Ayçin Asan

17 Mayıs Perdenin Ardındakiler

18 Mayıs No Land & Siya Siyabend

22 Mayıs Allame

24 Mayıs Ogün Şanlısoy

25 Mayıs Bendeniz

29 Mayıs Hidra Simülasyon Albüm Tour

30 Mayıs Skapova

31 Mayıs Emre Fel

Sold Out Performance Hall

3 Mayıs Rubato

4 Mayıs Gökhan Türkmen

10 Mayıs Aşkın Nur Yengi

15 Mayıs Yeni Türkü Konseri

17 Mayıs Rober Hatemo

18 Mayıs Ayşegül Aldinç

25 Mayıs Derya Bedavacı

31 Mayıs Feridun Düzağaç

Hayal Kahvesi İzmir

4 Mayıs İkilem

5 Mayıs Melis Fis

8 Mayıs Necati ve Saykolar

10 Mayıs Tuğkan

12 Mayıs Stabil

15 Mayıs Çağan Şengül

22 Mayıs Pera

24 Mayıs Ece Seçkin

25 Mayıs Barabar

29 Mayıs Retrobüs

Hikmet Şimşek Sanat Merkezi

9 Mayıs Adasu Akın

İstinye Art Performance Arena

9 Mayıs Sezenfoni Senfonik Pop-Caz Konseri

14 Mayıs Livaneli Şarkıları

18 Mayıs Broadway Jazz Party

Atatürk Kültür Merkezi

10 Mayıs Aziza Mustafa Zadeh

11 Mayıs 3 Dünya Virtüözü 1 Sahnede Gülsin Onay- Gökhan Aybulus- Andrei Andreev

2023 ADS Birincileri Piyano Resitali

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

12 Mayıs Blok3

13 Mayıs Mustafa Ceceli

14 Mayıs Lords of The Sound Music is Coming

17 Mayıs Tan Taşçı

18 Mayıs Hadise

22 Mayıs Ayta Sözeri

23 Mayıs Cem Adrian

24 Mayıs Kenan Doğulu

25 Mayıs Candan Erçetin

27 Mayıs Nazan Öncel

30 Mayıs Melike Şahin

Arena

22 Mayıs Yalın

Carnival Venue Hilton AVM

24 Mayıs Gülşen

Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası

24 Mayıs Bülent Ortaçgil- Birsen Tezer

25 Mayıs Gökhan Özen

26 Mayıs Mor ve Ötesi

31 Mayıs Sagopa Kajmer

Efes Antik Tiyatro

25 Mayıs Selda Bağcan

Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu

31 Mayıs Teoman

Sergiler

Arkas Sanat Merkezi dünyaca ünlü iki dev ismin eserlerini ağırlıyor. Eserlerinde doğa gözlemlerinden yola çıkarak kendine özgü formlarda daha çok semi-figüratif öğeler kullanan Nejad Devrim ve 1948’de Paris’e gidip, resim yapabilmek için özel sanat okulu Académie de la Grande Chaumiére’e kayıt yaptırarak, o dönem Paris sanat ortamında Soyut Sanat’ta “geometrik” ve “lirik” olarak tanımlanan iki farklı yoruma kendi eserlerini katmış Mübin Orhon’un seçme eserlerinden oluşan “İki İmge Yolcusu” sergisi 2 Haziran’a kadar Arkas Sanat Merkezi’nde. Sergi, sanatçıların Türk sanatçılar ve Türkiye’den çıkışla geliştirdikleri renk, imgeler ve formlar üzerine yoğunlaştıkları ve “kültürlerarası etkileşim” olgusunu ilk kez tartışmaya açtıkları eserlerden oluşuyor.

Uluslararası İzartist Sanat Günleri kapsamında “Çığlık- Doğanın Döngüsünden Sanatsal İzlenimler” başlıklı disiplinler arası karma sergi 5 Mayıs’ a kadar Kültürpark Atlas Pavyonu’nda. 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin toplumda jeoloji bilimi üzerine farkındalık oluşturmak amacıyla ilkini 2022 yılında düzenlediği bir seri etkinliklerin (sergi- söyleşi- konser gibi) ikincisini bu yıl “Jeofest 24- Jeoloji Festivali” adıyla düzenliyor. Festival kapsamında “Dünya:Taş ve Sudan Fazlası” isimli sergi 26 Mayıs’a kadar ziyarete Kültürpark Atlas Pavyonu’nda ziyarete açık olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen 3. İzmir Uluslararası Portre Karikatür Şenliği Sergisi 19 Mayıs’a kadar Konak Metro Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

İzmir Fransız Kültür Merkezi ekolojik alana geçişle ilgili birçok konuda farkındalık oluşturmak adına Jean Marc Jancovici ve Christophe Blain’in Le Monde isimli çizgi romanını temel alan, birçok dile çevrilip 2022’de 800.000’den fazla kopya satmış kitabın satışına dayanan bir sergi hazırladı. “Sonu Olmayan Dünya”  isimli bu sergi, enerji dönüşümü gibi herkesi ilgilendiren karbon, gıda, şehircilik, ekonomik, ulaşım gibi konuları eğlenceli bir şekilde inceleyip, somut çözümler öneriyor ve 30 Haziran’a kadar da ziyarete açık olacak.

Çatı Bostanlı 19 Mayıs’a kadar “Cumhuriyet 100 Yaşında- Bir Millet Uyanıyor” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Ünlü şair Jane Hirshfield’in “Bu Ağacın İçinde” isimli şiirinden ilham alınarak, sanatçılar Fatma Çiftçi, Tuğçe Gizem Ertürk ve Merey Şenocak tarafından farklı disiplinlerden oluşmuş eserleri “Ve Bedenimin İçinde Bir Başka Beden” ismiyle 25 Mayıs’a kadar Be Contemporary’de ziyarete açık olacak. 

Aslı Özdoyuran milli yüzücü olan annesinin yüzme pratiğinin belgelenmek amacıyla dedesi tarafından derlenen arşivden yola çıkarak hazırladığı “Kulaç” isimli sergisi 5 Mayıs’a kadar Hayy Open Space’de.

Çukurova’da başlayıp, “BAYETAV Bir Arada Yaşarız Destek Programı” kapsamında İzmir’de devam eden “Mahsul Projesi”nin uzantısı olan ve projenin araştırma ve programlarının da Dilşad Aladağ tarafından hazırlandığı “Mahsûl Vakaları” Sergisi 22 Eylül’e kadar Bayetav Sanat’ta.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZDENİZ işbirliğiyle düzenlenen İskele Sergileri Projesi kapsamında gerçekleşecek etkinliklerin ilki olan “Kıyıda İskele” isimli sergi 29 Mayıs tarihine kadar Karşıyaka Vapur İskelesi’nde ziyarete açık olacak.

Gören Bulut’un Öğrencilerinden Grafik Baskı Sergisi 8 Mayıs’a kadar UrlaDam’da. Sergi, grafik baskı eserlerin yanında sanatı öğrenme yolculuğunu da ziyaretçilerin huzuruna sunuyor.  

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi yine çok önemli sergilere ev sahipliği yapıyor. Ayşegül Güngören’in “Mud-RA” İSİMLİ Seramik Sergisi 3-26 Mayıs tarihleri arasında, Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilciliği Uluslararası Yaşar Kemal Portre Karikatürleri Sergisi 6 Mayıs- 2 Haziran’da ve Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi Yıl Sonu Sergisi de 27 Mayıs- 7 Haziran tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dye Lab ekibi kumaşları yeniden düşünmekten yola çıkıyor ve ortaya çıkan eserler “NATURE-DYE-PİGMENT-BİO” adıyla 27 Mayıs’a kadar Ayzeradant Art Gallery’de ziyarete açıyor.

Bu yıl 13. kez düzenlenen İTK Fotoğraf Yarışması Sergisi “Keşfet” adıyla 8 Mayıs’a kadar İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nde ziyarete açık olacak. Sergi, İzmir Özel Türk Koleji öğrencilerinin yaşadıkları dünyayı merak edip, keşfetmeye dayalı fotoğraflarından oluşuyor.

Yine İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nde “Mekânsal Portre Atölyesi” sergisini de 9 Mayıs- 12 Haziran tarihlerinde ziyaret edebilirsiniz.

Tiyatro

Sahne Tozu Tiyatrosu

1-8 Mayıs “4’te 1“

2-9 Mayıs “Yunus Emre”

3-4-5-10-11-12 Mayıs “7 Kocalı Hürmüz”

Bi’nevi Sahne

1-18 Mayıs “Pripyat”

2 Mayıs “Arkadaş Aramıyorum”

3-22 Mayıs “Pisikoz 4.48”

4-31 Mayıs Bi’nevi Doğaçlama

8-25 Mayıs “Kozalar”

9 Mayıs Seda Cabi Stand Up

11 Mayıs “İncir Çekirdeği”

17 Mayıs Berkant Priştine Stand Up

23 Mayıs Yunus Emre Gündüz Stand Up

24 Mayıs Bi’nevi Açık Mikrofon Stand Up

29 Mayıs “Bi’çare Doktor”

30 Mayıs “Karanlığın Yüreği”

Sardunya Alsancak

1-12-25 Mayıs Alsancak Kafası İnteraktif Talk Show

3 Mayıs Tezat İnteraktif Talk Show

4 Mayıs “Finitto”

18 Mayıs “Neden Cin Filmi Çekmemeliyiz” Tiyatro

Maske Sanat Tiyatrosu

1-15 Mayıs Açık Mikrofon Stand Up

3 Mayıs “Zümrüd-ü Anka”

4-29 Mayıs “Göm”

8 Mayıs Bir Varmış Bir Yokmuş”

11 “Küçük Kara Balık”

11 Mayıs “Prometheus”

16 Mayıs Polat Oktay Gazoz Kapağı- stand Up

17 Mayıs Aldante- Doğaçlama

18 Mayıs “Sev, Sev, Sevme”

25 Mayıs Koşu Bandı Şehvet Uyandırır mı Hocam?

26 Mayıs Çocuk Tiyatro Sınıfı Maske Show

Tiyatro Peron

1-4-24 Mayıs “Kumpanya”

5 Mayıs “Topik’in Macerası” Çocuk Oyunu

17 Mayıs “Katil Kim”

Tiyatro Durağı

1 Mayıs “Örümcek Adam Krallar Ülkesinde”

2 Mayıs “All Star Skeç Turnuvası”

Akıl Fikir Kumpanyası

1-8 Mayıs “Nazımname”

4-7-15 Mayıs “Hamlet”

5 Mayıs “Pırtlatan Bal”

10-24 Mayıs “Müfettiş”

12 Mayıs “Küçük Kara Balık”

17-31 Mayıs “Sevgili Doktor”

22 Mayıs “İçinden Tramvay Geçen Şarkı”

26 Mayıs “Bremen Mızıkacıları”

29 Mayıs “Bağzı Şeyler”

İzmir Şehir Tiyatroları

2-3-4-9-10-11 Mayıs “Yolcu”

5-12 Mayıs “Dikkat Nine Çıkabilir”

17-18-21-22 Mayıs “Benim Naçiz Vücudum”

Batı Sahne

3 Mayıs “Koleksiyoncu”

5-26 Mayıs “Dört Mevsim”

8-22 Mayıs “Hiç Kimsenin Öyküsü”

10 Mayıs “Son Gece Mahallesi”

11-17-25 Mayıs “Bir Totem Meselesi”

18 Mayıs “Bir Delinin Hatıra Defteri”

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

3 Mayıs Seda Yüz- Stand Up

8 Mayıs “Sizi Tanıyorum”

10 Mayıs “Sokrates’in Savunması”

19 Mayıs “Her Şey Mal”

Hikmet Şimşek Sanat Merkezi

3 Mayıs “Etekler ve Pantolonlar”

Han Tiyatrosu- Ünal Gürel Sahnesi

3 Mayıs “Öldür Onu Sevgilim”

5 Mayıs “Ormana Virüs Bulaştı”

Boyoz Akdemi Sanat Merkezi

4 Mayıs “Rio ve Çizmeli Kedi”

4 Mayıs “Tembel Ayı Dogo”

5 Mayıs “Şeker Kraliçe”

5 Mayıs Aslan Kral”

11 Mayıs “İşgaliye Meyhanesi”

Sekizde Sahne

4 Mayıs “Sürtük”

9 Mayıs “Küfeci”

15-31 Mayıs “Canfeda Çıkmazı”

22 Mayıs “Nora”

29 Mayıs “Tragedyalar”

Tiyatrolog Akademi

7-25-27-30 Mayıs “Bir Şehnaz Oyun” Müzikal Komedi

Bostanlı Suat Taşer- 6. Karşıyaka Tiyatro Festivali

8 Mayıs Meksika Açmazı

9 Mayıs Doğu Demirkol

10 Mayıs “Bir Terennüm”

15-16 Mayıs “Taxim”

İzmir Sanat

13 Mayıs “Ölüm ve Kız”

İstinye Art

18 Mayıs Broadway Jazz Party

19 Mayıs İlker Ayrık- Gerçekler Acıdır

23 Mayıs Kaan Sekban-Saçmalar

İzmir Performance Hall

29 Mayıs Bar Psikoloğu Ferhat Aydın

İzmir Devlet Tiyatrosu

1-2-3-4 Mayıs “Oyuncu (Ben Feuerbach) (Konak Sahne)

1-2-3-4 Mayıs “Radyo-yu Hümayün” (Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi)

1-2-3-4-5 Mayıs “Fareler ve İnsanlar” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

5-12 Mayıs “Kral Olmak İstemeyen Aslan” (Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi)

7-8-9-10 Mayıs “İkinci Caddenin Mahkûmu” (Konak Sahnesi)

5-8 -9-10-11 Mayıs “Majestik” (Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi)

7-8-9-10-11 Mayıs “Neyzen Tevfik” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

12 Mayıs “Umudunu Yitirmeyen Sığırcık” (Konak Sahnesi) Prömiyer

14 Mayıs “Kaçaklar” (Konak Sahnesi) Prömiyer

15-16-17-18 Mayıs “Kaçaklar” (Konak Sahnesi)

İzmir Devlet Opera Balesi

2-4-7-9-11 Mayıs P. İ. Tchaikovsky “Kuğu Gölü” Bale (Bornova Necdet Aydın Salonu)

4 Mayıs Aspendos Ensemble “Dünya Tangolarından” Konser (Elhamra Sahnesi)

6-8 Mayıs M. C. Orhan “Şekeronya” Müzikli Çocuk Oyunu (Elhamra Sahne)

 8 Mayıs R. Schumann ve R. Strauss Şarkıları Konser (Elhamra Sahnesi)

11 Mayıs Portekizce ve İspanyolca Şarkılar Konser (Bornova Necdet Aydın Salonu)

17-19-21 Mayıs T. Akbaşlı “Yeniden Doğuş” Opera (Bornova Necdet Aydın Salonu)

18 Mayıs Mozart Akşamı Konser (Bornova Necdet Aydın Salonu)

23 Mayıs İZDOB Çocuk Korosu Konseri (Bornova Necdet Aydın Salonu)

25 Mayıs İZDOB Çocuk Bale Gösterisi (Bornova Necdet Aydın Salonu)

28 Mayıs Genç Türk Koreograflar Gecesi (Bornova Necdet Aydın Salonu)

30-31 Mayıs Gala Konser G. Puccini Gecesi (Bornova Necdet Aydın Salonu)

Müze Konserleri

14 Mayıs Ödemiş Müzesi

16 Mayıs Aydın Afrodisias Müzesi

Siz de İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz