MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kocaoğlu kentsel dönüşümü anlattı: Başardık!
Yerel Yönetimler
17 Ocak 2019 Perşembe 18:26

Kocaoğlu kentsel dönüşümü anlattı: Başardık!

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Geçtiğimiz hafta Uzundere’deki bir mağazayı ve evi ziyaret ettim. O kadar duygulandım ki! İnsanların gözündeki pırıltı sizi bambaşka yerlere götürüyor. O mutluluğu herhangi bir maddi değerle ölçmek mümkün değil. Başardık! Türkiye’de ilk defa mevcut binaları yıkarak, yerine yenisini, depreme dayanıklısını, her türlü ihtiyacı karşılayacak alanları yaparak, kimsenin burnunu kanatmadan, bir kuruş paraya ihtiyaç olmadan kentsel dönüşümü başardık” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte ‘yüzde yüz uzlaşı’ parolası ve ‘evim yeni komşum aynı’ mottosuyla hayata geçirdiği kentsel dönüşüm projeleri devam ederken Başkan Aziz Kocaoğlu, Ankara’da iki gün boyunca süren temaslarının ardından kente döndü ve Gaziemir’de Aktepe-Emrez’de hayata geçirilecek projenin tanıtım toplantısına katıldı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un ev sahipliği yaptığı program Fuar İzmir’de gerçekleşti. Toplantıda Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, aday adayları, belediye meclis üyeleri, bürokratlar, çok sayıda vatandaş, hak sahibi ve muhtarlar yer aldı.

-KOCAOĞLU'NDAN FLAŞ MESAJLAR: KİM ADAY OLURSA OLSUN...

Tanıtım toplantısında konuşan Başkan Kocaoğlu, “Kentsel dönüşümde ülkemize örnek uygulamaları gerçekleştirdiğimiz Uzundere, Örnekköy’den sonra Aktepe-Emrez’de de uzlaşmalara başlıyoruz. Sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.

YOĞURDU ÜFLEYEREK YEMEMİZ GEREKİYORDU
Kocaoğlu kentsel dönüşüm üzerinden detaylı açıklamalar yaptı ve “Kentsel dönüşüm uzun sürüyor. Uzun sürdü. İlk kentsel dönüşümü başarmak önemliydi. Sizin çok yakınınızdaki bize inanan, güvenen ve ilk kentsel dönüşümü gerçekleştirdiğimiz Uzundere sakinlerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar ilk adımı attılar. Onlar bize inandılar, güvendiler ve ilk örneği hayata geçirmek şansını yakaladık. Her zaman söylüyorum; ben de İç Anadolu’dan kopup gelmiş kardeşinizim. Bu salondakilerin yüzde 90’ı Anadolu’dan çıkmış, yorganını sırtına koymuş, bir hemşerisinin yanına gelmiş, iş aramış, geçici işte çalışmış, başını sokacak iş yapmış, o gün devletin imkanları o gelen insanların imkanları bu yapıları yapmaya yetmiş. Başımızı sokacak ev yapmış, çalışmış, çoluğumuzu çocuğumuzu büyütmüşüz. Ama artık dünya gelişiyor, ülke, İzmir gelişiyor. Daha modern, daha yeşil alanlarına, spor, oyun alanlarına, kent ormanlarına, parklara ihtiyacımız var. İnsanların bir arada olacağı, konuşacağı, acıları, sevinçleri paylaşacağı alanlara ihtiyaç var. Kentin çarpık olduğu yerde kenti yeniden kurmalıyız. Bunu nasıl yapacağımızı çok düşünmek zorundayız. Aynı arsada binayı yıkıyor, yapıyor, kentsel dönüşüm diyor. Bu kentsel dönüşüm değildir. Bu binanın yenilenmesidir. İstanbul’da Sulukule ve Fikirtepe gibi dönüşümler de kentsel dönüşüm değil. Tamamen rantsal, tamamen oradaki insanları dışlamak üzere yapılan rant dönüşümleridir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri belki biraz zaman aldı ama yoğurdu üfleyerek yememiz lazım. Burada bu kentin çilesini çekmiş, bir göz odada 5 çocuk büyütmüş insanların hakkını korumamız gerekiyordu. Bunun hesabını, kitabını, yol haritasını doğru belirlememiz gerekiyordu. Onun için zaman aldı” diye konuştu.

BAŞARDIK!
Kocaoğlu, “Müteahhidi, mal sahibi görmeyecek, tanımayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni görecek, tanıyacak. Müteahhit de mal sahibini tanımayacak, işini yapacak. O da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni tanıyacak. Kim arsasını, tapusunu herhangi bir kişiye verir? Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne veriyor. Müteahhide karşı biz muhatabız. Vatandaşımızın hakkını koruyacağız. Mal sahibine karşı da müteahhidi koruyacağız. Yerinde dönüşecek. Bir gayrimenkul sadece konut, dükkan değildir. Orada yaşanmışlıklar, iyi günler, düğünler, dernekler, halaylar, acı günler, cenazeler, hastalıklar vardır. İnsan o bina ile o sokak o komşu ile ömür paylaşmıştır. Bir gayrimenkule öylesine bir para olarak bakamazsınız. Orada çocukluk anıları vardır. Varlık vardır, yokluk vardır. Kaderi ve hayatı paylaşmak vardır. onun için biz evim yenilendi ama komşum aynı felsefesini sürdürüyoruz.

Buralarda hiçbir kentsel dönüşüm alanından bir kuruş değil, kuruşun kırkta biri para bile rant sağlamayacaktır. Bütün rant buranın çilesini çeken, Aktepe-Emrez’in çamurlu yolunda yürüyen, kışında kıyametinde olanaksız yapıda yaşayan insan alacaktır. Burada ne değer varsa sonuna kadar sizlerin, mal sahiplerinin olacaktır. Sadece müteahhit ihalesine girecek, para kazanacak ya da kazanamayacak. Geri kalan her şey sizlerin olacaktır. Bu mantık, felsefe, bu kente bakışla biz kentsel dönüşümü düzenledik ve sürdürüyoruz. Geçtiğimiz hafta Uzundere’deki bir mağazayı ve evi ziyaret ettim. O kadar duygulandım ki! İnsanların gözündeki pırıltı sizi bambaşka yerlere götürüyor. O mutluluğu herhangi bir maddi değerle ölçmek mümkün değil. Başardık! Türkiye’de ilk defa mevcut binaları yıkarak, yerine yenisini, depreme dayanıklısını, her türlü ihtiyacı karşılayacak alanları yaparak, kimsenin burnunu kanatmadan, bir kuruş paraya ihtiyaç olmadan kentsel dönüşümü başardık. İşte örnek! Bundan sonra kim gelirse gelsin, kim kentsel dönüşüm yapmaya kalkarsa kalksın bizim Uzundere, Örnekköy, yarın Aktepe-Emrez’de örneğini vereceğimizin dışında başka bir uygulama yapması mümkün değildir. İnsanımız iyiyi, güzeli, doğruyu sever. O örneği insanımıza verdikten sonra oradan geriye dönmek mümkün değildir” açıklamasında bulundu.

İNŞALLAH İZMİR’DE DAHA ÇOK GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ
Gaziemir Belediye Başkanı Şenol, “10 yıllık uğraş ve emekten sonra Gaziemir’imizin Aktepe-Emrez mahallesinde tüm yasal işlemler bitmiş, kazmayı vurma zamanı geldi. Yasa gereği bir çivi çakamadık, ve hizmet getiremedik. Buradaki çocukların oynayacakları, insanların spor yapabilecekleri alanlar yoktu. En çok üzüldüğüm konu buydu. En nihayet çok güzel bir noktaya geldik. Burası İzmir’in en büyük dönüşüm alanı. Türkiye’nin ender yerlerinden biri. 20 bin insan yaşıyor. Bugüne kadar çektirdiğimiz sıkıntılardan dolayı Aktepe-Emrez halkından özür diliyorum. Bu bizim elimizde olan bir şey değildi. Türkiye’de bürokrasi geç çalışıyor. Bazı olaylara siyasi bakılıyor. İzmir’in önü kesiliyor. Aktepe-Emrez Gaziemir’in en güzel yerleri olacak. Ben buradaki insanlara, ‘sakın yerlerinizi satmayın’ demiştim. İnşallah İzmir’de daha çok güzel işler yapacağız” ifadelerini kullandı.  

PROJE BİLGİLERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Aktepe ve Emrez Kentsel Dönüşüm alanı, Akçay Caddesi ile İzmir Çevreyolu kesişiminde, yeni fuar alanının karşısında yer alıyor. 1 milyon 220 bin metrekarelik Aktepe Emrez kentsel dönüşüm projesinin alanında yaklaşık bin 836 yapı, 4 bin 966 bağımsız birimde 2 bin 820 hak sahibi bulunuyor. Çevre ile ulaşım bağlantısı zayıf, sosyal donatı ve teknik altyapısı yetersiz durumda olan Aktepe ve Emrez mahalleleri artık yepyeni bir çehreye bürünüyor.  Proje alanında, dere çevresi yeşil alan olarak planlandı. Bu alanlar, yürüyüş ve bisiklet parkurları, açık spor alanları gibi çeşitli aktivitelerin yapılmasına uygun olarak düzenlenecek. Proje ile, kültür tesisi, sağlık tesisi, belediye hizmet alanı gibi alanlar artırıldı ve bunların erişilebilir olması sağlandı. Yayaların rahatlıkla kullanabileceği ve ticari aktivitenin de yoğun olacağı bir yaya aksı belirlendi. Meydan, park ve donatı alanlarına bağlantı sağlayan bu yaya aksı Aktepe Mahallesi’ndeki mevcut ağaç kümelerinin bulunduğu alan ile bağlandı. Altan Aydın Caddesi, yine ticari faaliyetlerin yoğun olarak sürdürüldüğü, konut altı ticari birimlerin yer alacağı ana ticaret aksı olarak planlandı. Yerinde dönüşüm ilkesiyle, sadece konut sahiplerinin değil alandaki esnafın, işyeri sahiplerinin de dönüşüm sonrasında aynı yerde ticari faaliyetlerini devam etmesini sağlanacak. Çeşitli tiplerde kullanımları içeren konutlar, açık alanlara, yol genişliklerine ve kullanım cephelerine göre inşa edilecek. Konut alanlarındaki projelerde hak sahiplerinin uzlaşma görüşmelerindeki konut tercihlerine bağlı olarak düzenlemeler yapılabilecek. Alan genelinde imar adalarının ve mimari projelerde modüler sisteme bağlı kalarak 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak farklı büyüklüklerde projelendirdik. Hak sahipleri inşaat hakları doğrultusunda sunulan projeler içinden tercih yapabilecekler. Hak sahipleri kendi tercihleri doğrultusunda; Belediye mülkiyetinde bulunan arsada ya da uzlaşma görüşmeleri neticesinde kendi yerlerinde yapılacak olan yeni konutlardan seçim yapabilecekler.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Yorumcu izmirli
 18 Ocak 2019 Cuma 00:44
Gönlümüz rahat içimiz ferah size inananlar yanınızda Aziz başkanım duruşunuz yeter sağolun var olun.
 İzmirli
 17 Ocak 2019 Perşembe 23:51
Aziz Başkan aday olmayacağını söyledi ve sözünü tutması gerekiyor, gerisi hikaye kardeşim, kimse onun üzerine oynamıyor, sadece kendisi EGO’su çok yüksek ve kompleksli biri, artık dinlenmesi gerekiyor, yeter !
 budur
 17 Ocak 2019 Perşembe 22:32
Trollerin ve bazı chp'lilerin Aziz Başkana rakip gibi, muhalif gibi değil de can düşmanı gibi saldırmaları nedendir diyordum. Adamın en küçük falsosu olsa Reis çoktan görevden alırdı, dmek ki adliyelik bir durumu yok! Peki, neden bu düşmanlık! İşte nedenlerden biri belki de en büyüğü bu! Yoksulun elinden almaya, alamayınca çalmaya alışanların yerinde dönüşümü icat edip, uygulayanlara düşman olmaları şaşırtıcı değil! Öyle ya, çalanı, yalancıyı, dolandırıcıyı alkışlamaya alışmışların doğrudan, güzelden yana olması beklenebilir mi?
 Lombak
 17 Ocak 2019 Perşembe 19:40
İzmir''in dağları öbek öbek kondu dolu...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz