MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2015 hesapları (2): Mevcutların şansı…
Ümit YALDIZ
YAZARLAR
7 Kasım 2014 Cuma

2015 hesapları (2): Mevcutların şansı…

Yaklaşan genel seçimlere etki etmesi muhtemel ‘ulusal ölçekte’ faktörleri masaya yatırdıktan sonra ‘yerel anlamda’ süreci şekillendirecek başlıklara da göz atmak durumundayız. İzmir’in hatta Ege’nin son süreçlerdeki ‘muhalif’ tavrının önümüzdeki seçimlerde de sürüp sürmeyeceği, kentte yüzde 35–37 bandında sıkışan Erdoğanlı AK Parti’nin Davutoğlu ile birlikte bu çıtayı aşıp aşmayacağı önemli…
İzmir’in 2002’den bu yana sırtında taşıdığı CHP’yi bu kez indirip indirmeyeceği…
Yerel seçimde yükselme eğrisi gösteren MHP’nin 2 olan vekil sayısını katlayıp katlamayacağı…
Belediye başkanlarının performanslarının sürece etki edip etmeyeceği…
Aday profillerinin sandığa yansıyıp yansımayacağı…
Tüm bu sorulara yanıt bulduktan sonra ‘mevcut vekillerin şansını’ değerlendirip kaynayan kulislere göz atabiliriz.
‘İzmir’in ‘başkan’ kabul edildiği Ege Bölgesi, AK Parti iktidarına karşı ‘ağırlıklı muhalif’ duruşunu korur mu?’ sorusunu bugünden yanıtlamak zor. Ama şu kadarını söyleyebilirim.
Bu biraz da ‘Cumhurbaşbakan’ Erdoğan’a bağlı!
İzmir hatta Ege genelinde tepkinin ağırlıklı nedeni Erdoğan’ın üslubuydu çünkü... Sandığa yansıyan CHP’nin yahut MHP’nin çok başarılı olması, çok beğenilmesi değil, Erdoğan’ın ülkeyi götürdüğüne inanılan istikamet, kavgacı, ayrıştırıcı üsluptu.

Cumhuriyet tarihi boyunca iktidarları belirlemiş ve iktidarlarla hareket etmiş İzmir ve Ege için muhalefet bayrağını 12 yıldır taşımak hiç de kolay sayılmaz.
Hem de muhalefetin bu denli dağınık ve iddiasız olduğu adeta iktidarların sigortası olduğu bir dönemde… Bölge insanı 12 yıldır devlet olanaklarından uzak duruyor.
Dahası iktidar masasına yanaşamıyor.
Artan kutuplaşma ikliminde Ege Bölgesi giderek Ankara’dan uzaklaşırken ‘gözden ırak, gönülden ırak’ misali kabinede de sadece 1 isimle temsil ediliyor.  
O isim de AK Parti’nin ‘yerel başarı’ sağladığı Denizli’den…
İktidar cephesinde Ege’nin ‘üvey evlat muamelesi’ görmesini ‘ne kadar ekmek o kadar köfte’ örneği üzerinden normal karşılamak gerekiyorsa da CHP’nin de en çok oyu aldığı Ege’yi ‘MYK düzeyinde’ yok sayması, başkenti kabul edilen İzmir’in Kılıçdaroğlu’nun A Takımı’nda ‘sıfır’ çekmesini anlamak mümkün değil.
MHP’nin de belirgin bir başarı sağladığı Ege Bölgesi’nin genel seçimde takınacağı tavrı doğrusu merakla bekliyoruz.
AK Parti’nin İzmir ve bölgede belirli bir ‘direnç’ noktalarında kaldığını görüyoruz. Bu çıtaların aşılıp aşılmayacağı Erdoğan’ın bundan sonra atacağı adımlarla doğru orantılıdır.
Eğer Erdoğan iç siyasetten elini çekip seçimden önce susmayı başarabilir ve Davutoğlu’na sahneyi bırakabilirse, başka bölgeleri bilmem ama İzmir ve Ege’de partisi adına doğru bir adım atmış olur. Ama Erdoğan Davutoğlu’na ‘Akbulut muamelesi’ yapmayı sürdürürse sandıkların eğiliminin çok değişeceğini sanmıyorum. Çünkü Erdoğan’ın keskin hatta ayrıştırıcı üslubunun bölge insanındaki karşılığı açık ve pek çok seçim sonucuyla sabit…
Ancak ‘aday faktörü, yerel yönetimlerin sandığa etkisi’ gibi başka başlıklar da sandığa yansıyacaktır. CHP bir önceki seçim gibi yarıdan fazlası ithal ya da İzmir’de fiilen oturmayan ve de neredeyse hiçbiri oturduğu seçim bölgesinden gösterilmeyen yanlış bir aday listesiyle İzmir’in karşına çıkarsa…
CHP’li yerel yönetimler bugünkü yanlışlarında ısrar etmeyi sürdürürse…
Seçmende bir hayal kırıklığı daha yaratırlarsa…
Başta kentsel dönüşüm olmak üzere kentin ana sorunlarına dönük somut bir adım atmayıp, kronikleşmiş meselelerde topu taca atmaya devam ederlerse…
İzmir ve Ege’nin sandıklarında bu yanlışların bir bedeli mutlaka olacaktır.

*

Gelelim mevcut vekillerin şansına…
 
AK Parti’de 3. dönemini dolduran Mehmet Tekelioğlu’nun şu anda aday olması ‘teknik olarak’ mümkün görünmüyor.
Binali Yıldırım’ın durumu da aynı…
Ertuğrul Günay, Erdal Kalkan ve İlhan İşbilen’in yollarını ayırdığı iktidar partisinde banko gözüyle baktığım iki isim var.
Ali Aşlık ve Aydın Şengül…
Her ne kadar Bilal Kırkpınar’ın ‘genç kotasından’ iç kulvardan atak yaptığını görüyorsak da MKYK Üyesi Hamza Dağ’ın hala ‘genç kotasından’ seçilecek kadar güçlü olduğu düşünülüyor.
Yerel seçimlerde ‘Konak adayı’ olarak ‘görev adamı’ olduğunu ortaya koyan AK Parti’nin çalışkan isimlerinden İlknur Denizli’nin de çok sayıda kadın rakibini kolayca ekarte edeceğine inanıyorum.
Önceki dönem Kadın Kolları Kotası’ndan seçilen Nesrin Ulema’nın yerini ‘camide resmi nikah’ çıkışıyla dikkatleri üzerine çeken Özen Kızılırmak’a bırakma ihtimali var.
Dahası ‘kadın kotasından’ kimin ipi göğüsleyeceği halef-selef başkanların rekabetine bağlı…
Son süreçte kutsal topraklar üzerinden verdiği mesajlarla dikkat çeken Rıfat Sait’in Balkanlar üzerinden atak tazelediğine şahit olsak da o kulvardan başta Ömür Şanlı olmak üzere başka isimlerin de niyetli olduğunu biliyoruz.
Aşlık ve Şengül’ü neden banko gördüğüme gelince;
Erdoğan’ın listeler üzerinde etkin olacağına inandığımdan…
Ve halihazırda birbirlerine rakipmiş gibi gözükseler de her iki ismin de Erdoğan ekibinin sadık birer temsilcisi olduğu biliniyor. İkisi arasında en banko hangisi diye sorarsanız ‘Ali Aşlık’ derim. Çünkü Aşlık, ‘paralelle mücadele’ sürecindeki çıkışlarla Erdoğan için göğsünü siper etti. Erdoğan’ın Aşlık’ı ‘sivil hayata’ göndereceğine ihtimal vermiyorum.
 
CHP’ye dönersek;
Alaattin Yüksel ‘aday değilim’ diyerek kendisini kulislerin dışına itti. Her ne kadar siyasette ‘dün dündür…’ olduğu bilinse de Yüksel’in adının şimdiden 2019 Büyükşehir adayları arasında sayıldığını hatırlatalım.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yakın siyaset yoldaşı Yüksel’in son süreçte Kocaoğlu ile arası limoni olsa da bu ekibin içinde hareket etmeyi sürdürmesi bekleniyor.
Ve Yüksel-Kocaoğlu ekibiyle birlikte hareket eden Hülya Güven’in şansı az görülse de YDK Üyesi Mustafa Moroğlu’nun yerini koruması bekleniyor.
Her an istifa etmesi de beklenen Prof. Birgül Ayman Güler’in üzerinin çizildiği, 3 dönemdir vekil olan Prof. Oğuz Oyan’ın da bu kez dinlendirileceği konuşuluyor.
CHP’de banko gözüyle baktığım isimlerin başında PM Üyesi Mehmet Ali Susam geliyor.
Yine Kılıçdaroğlu’nun PM’de görev verdiği merkez sağdan transfer ‘eski dostu’ Aytun Çıray’dan vazgeçmesi beklenmiyor. ‘Baş danışman’ sıfatlı Erdal Aksünger’in de yeniden aday olma yolunda önemli bir avantaj yakaladığı düşünülüyor.
TBMM’deki görevi nedeniyle İzmir’de çok fazla bulamayan Güldal Mumcu ve CHP’nin AİHM’den transferi hukukçu Rıza Türmen’in kaderinin tamamen Kılıçdaroğlu’nda olduğu biliniyor. Çünkü her iki ismin de Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile yoğun ve yakın mesai içinde olduğu görülüyor.
İzmir’den aday gösterilen Mustafa Balbay’ın bu kez Aydın ya da Ankara illerinden birine kaydırılabileceği konuşuluyor. Keza İzmir’den en az 4-5 ‘ünlü gazetecinin’ adı vekil adayları arasında sayılıyor. Kentle uzaktan bağ kurmaya çalışan CHP’nin çalışkan vekili Rahmi Aşkın Türeli ile sendikacı Musa Çam’ın da liste şansları bana göre devam ediyor.
Tabi ki ‘genel merkez’ ataması olursa…
Yani son sözü Kılıçdaroğlu söylerse…
Ön seçim ya da eğilim yoklaması yapılırsa İzmir’in listelerindeki dengeler tepeden tırnağa değişecektir.
Ortaya çok daha güçlü, kentle bağı sağlam bir liste çıkacaktır.

MHP cephesinde değişen fazla bir şey olacağını sanmıyorum.
Her ne kadar İzmir listelerinin değişmez ikilisi Oktay Vural ile Kenan Tanrıkulu’na yönelik bir teşkilat homurtusu varsa da MHP’de hesaplar daha çok 2. ve 3. sıralar için yapılıyor. Çünkü yerel seçimlerde özellikle dış ilçelerdeki çıkışıyla dikkat çeken MHP’nin bu kez en az 4 vekil çıkaracağına inanılıyor. MHP’nin İzmir’in iki seçim bölgesinden 6 vekil çıkarmasının da bugün için ‘sürpriz’ kabul edilmeyeceği konuşuluyor.

DEVAM EDECEK…
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 nezih eliaçık
 14 Kasım 2014 Cuma 08:32
ÖNSEÇİM DELEGELERİ KONRELERDE SEÇİLMEZ. MAHALLELERDE SANDIK KONULARAK O MAHALLEDE KAYITLI BULUNAN CHP ÜYERİNİN ATACAĞI OYLARLA SEÇİLİR.
 biz
 13 Kasım 2014 Perşembe 18:00
bizim aday en aşağı 20 senedir izmirde oturması lazım simidini boyazını yemiş olması lazım
 vekil
 12 Kasım 2014 Çarşamba 23:28
adaylar nasıl olmalı 1 izmirli olmalı 2 izmirde oturan izmiri iyi tanıyan insanları seçimden seçime değil her zaman ziyaret edip dert dinleyen olması lazım izmirin eksiklerini iyi bilen yapılması için mücadele eden olmalı dışardan geliyor ankaradan izmire bakıyor ankara ile izmir arası 650 km yolu ne zaman düşer allah bilir
 Bekir
 12 Kasım 2014 Çarşamba 13:29
MHP 2.nci bölgede en şanslı parti ama iyi aday ve tanınan kişiler olursa. hem seçmeni hemde diğer partilerin mensuplarının bile oyunu alabilir.
 MHP
 11 Kasım 2014 Salı 13:24
MHP 2. Bölge 3 çıkarır. 2. Sıraya Rıza Dönmez büyük olasılık.
 
 9 Kasım 2014 Pazar 20:20
SN..YALDIZ..81 İL 967 İLÇE'DE BAŞKANLIK SEÇİMİ YAPILIYOR VE HİÇ BİR YERDE 2.NCİ ADAY YOK..MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNDE İLK DÖNEMDE VE SON DÖNEMDE EN YAKIN ADAYDAN 250 OY FAZLA ALAN KİŞİLER LİSTEYE BİLE ALINMADI..BUNU SAYINA MİLLETVEKİLLERİDE İÇİNDE OLDUKLARINDAN DOLAYI ZATEN BİLİYORLAR. O ZAMAN BUNLAR GENEL MERKEZ VARKEN YEREL DE OLANLARLA PEK İLGİLERİ OLMUYOR..LÜTFEN BU KONUYUDA DEĞERLENDİRMENİ BİZLERİDE BİLGİLENDİRMENİ COK ARZU EDİYORUM..SEVGİLER..
 kemal pır
 9 Kasım 2014 Pazar 19:42
kesınlıkle uye bazlı onsecım yapılmalıdır. on secım delegelerı beledıye baskanları tarafından belırlenen delegelerdır
 parti üyeleri
 9 Kasım 2014 Pazar 09:34
Parti üyeleri ile yapılacak ön seçimden sağlıklı sonuç alınamaz. Zira bu kayıtluı üyelerin çoğu partiyle ilgiyi ve ilişkiyi kesmiş, hatta başka partilerin yandaşı bile olabilirler... Partinin dinamik gücü kongrede seçilen ön seçim delegeleridir. Ön seçimden doğru sonuç alınabilmesi için ön seçim delegeleriyle ön seçim yapılmalıdır.
 ÖNSEÇİM
 9 Kasım 2014 Pazar 09:30
ÜYE KAYITLARI SAĞLIKLI DEĞİL.. KONGRELERDE FAAL ÜYELER ARASINDAN ÖN SEÇİM DELEGELERİ SEÇİLİYOR.. ONLARA ÖN SEÇİM YAPTIRILMAYACAKSA NEDEN KONGRELERDE BÖYLE BİR SEÇİM YAPIYORSUNUZ... EN DOĞRU ÖN SEÇİM HAKİM GÖZETİMİNDE ÖN SEÇİM DELEGELERİYLE SIRALAMAYI BELİRLEMEK VE O SIRALAMAYA DA SAYGI GÖSTERMEKTİR.
 izmirli
 8 Kasım 2014 Cumartesi 13:26
Chp önseçim yaparsa değil mecbur yapacak tüzüğe göre kılıçdaroğlu milletvekillerinin %15 ini atayabiliyor.Birkaç gün önce de cumhuriyette demecinde söyledi bu seçimde vekillerin %85 i önseçimle gelecek izmirde büyük ihtimal sadece 2 ve 4. sırayı kılıçdaroğlu atar.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz