MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avrupa E171’i unutmaya hazırlanıyor
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
25 Nisan 2019 Perşembe

Avrupa E171’i unutmaya hazırlanıyor

Sembol ve alegorilerle yazı yazmak gazetecilikte ustalık isteyen işlerden biridir…

Gıdalara beyaz renk vermek, saydam sıvıları buğulu bir görünüme getirmek için kullanılan E171 kodlu titanyum dioksit maddesi, 7 ay sonra Fransa’da yasaklanıyor. Yasağın nedeni, bu maddenin güvenilirliği konusundaki belirsizlikler.

Belirsizlik, tanımamazlık, bugüne kadar hâlâ tanımamış olmak yasak nedeni olabilir mi. Demokrasi gelişti mi olabiliyor.

Avrupa’da güvenilir kurullar var… Bunlardan biri de ANSES… Fransa Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı ANSES, son dönemde yapılan 25 çalışmanın incelendiği araştırmasını bitirerek titanyum dioksit maddesi hakkındaki kararını önceki gün açıkladı.

Karar açıklamak da zor bir süreçtir, kabul… Kararda, “incelenen çalışmaların bu gıda katkısının güvenliği hakkındaki belirsizlikleri gidermeye yetmediği” ifade edildi. Bunun üzerine Fransa Maliye ve Ekoloji Bakanlığı, “ihtiyatlılık” nedeniyle, bu gıda katkısını içeren ürünlerin 1 Ocak 2020’den sonra market raflarında yer alamayacağını açıkladı.

İhtiyatlılık iyi bir şeydir. Ama neden ihtiyatlı olduğunu önce kendine açıklayacaksın.

Yasak yaygınlaşabilir mi? Evet. Avrupa Genel Gıda Kanununa göre Fransa öncelikle bu kararı Avrupa Komisyonuna resmi olarak bildirmek durumunda. Komisyon, resmi bildirimden sonraki 10 gün içerisinde, bu kararın üye ülkelerce tartışılması amacıyla bir Komite kuracak. Komiteden aksi bir karar çıkmazsa uygulama yürürlüğe girecek.

Ve saklanamayan gerçek: Mesleki nedenlerle titanyum dioksit solunması kanser riski taşıyor…

Bazı gerçekler saklanamaz. Aslında hiçbir gerçek sonsuza kadar saklanamaz..

E171 halen tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kullanıldığı için, bu yasağın Avrupa Komisyonuna bildirilmesi gerekiyor. Alınan karar Fransa hükümetinin bir süredir üzerinde çalıştığı bir konunun devamı niteliğinde. Fransa, 2018 yılı Şubat ayında Avrupa Komisyonundan, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin E171 konusunda yeninden değerlendirme sürecinin tamamlanmasına kadar, bu katkının kullanımını Avrupa genelinde durdurmasını talep etmişti.

Fransa bu katkının azaltılması ve kullanımının durdurulması konusunda uygulanabilecek alternatif yaklaşımları ortaya koymak üzere konunun uzmanları ile çalışmaktaydı. Titanyum dioksit partiküllerinin solunmasının kanser riski oluşturduğu bulgusu sonrasında, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı  bu maddeyi olası kanserojen maddeler listesine almıştı. E171’in sıklıkla kullanıldığı gıdalar arasında sakız, şekerleme, hamur işlerinin üzerinde kullanılan opak kaplamalar ve pudra şekeri sayılabilir.

Yani büyük risk çocuklar için. Marketlerde alış veriş yaparken, özellikle de çocuklarınız – torunlarınız için onları zehirleme olasılığı yüksek E-171’e dikkat edin. Bence hiç almayın…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz