MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ayvalık bu planlarla korunamaz
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
13 Şubat 2017 Pazartesi

Ayvalık bu planlarla korunamaz

Ege’nin bilinen en yakın ve en eski masalıdır Ayvalık. Assos’tan, İda Dağı’ndan esen meltem yeli, adalardan kekik kokularını da alınca yanına, adına Tanrıların Hekatonisa dedikleri dağınık kara parçaları birleşiverir. Çünkü görünmeyen ince bir deniz çizgisiyle ayrılır bütün tarih. Gelmelerin, gitmelerin, ayrılıkların izleri öykü olup kalmıştır sokaklarda. Geçmişteki boşluk ise özlem dolu öykülerle ve eşsiz denizinin dinginliğiyle dolmuştur. (M.Sait Taşkıran)

***

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Cunda Adası dahil, Ayvalık genelinde ‘sit’ derecesini düşürmesi, bölge halkını harekete geçirmiş durumda…  Belediye Meclisi önceki gün olağanüstü toplandı. Tabiat Parkı’nın ve zeytinliklerin imara açılmasına “dur” dedi.  Bakanlık, geçen günlerde Ayvalık Belediyesi’ne “gizli” ibaresiyle yeni planları göndermiş, yazıya ekli haritada, mutlak koruma alanları kırmızı, nitelikli koruma alanları mavi, sürdürülebilir koruma alanları ise yeşille gösterilmişti. Cunda dahil adaların büyük bölümünde ‘sit’ dereceleri düşürülmüştü. Yeni planlara ilişkin Ayvalık Belediyesi’nden de görüş istemişti.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, belediye meclisindeki olağanüstü toplantıda, “Bizden görüş istenirken meclis kararı istenmedi. Biz, tüm siyasi parti temsilcileri tarafından görüş bildirilmesini ve kamuoyunun aydınlatılmasını istedik” dedi.

Belediye meclisinde oy birliğiyle kabul edilen görüş, bakanlığa gönderilecek. Görüşte, 5 milyon yıllık bir süreç sonucunda, günümüze kadar gelen doğal güzelliğin, yeni planlarla korunamayacağı vurgulandı.

Doğal zenginliklerin tehlike altına gireceğinin düşünüldüğü belirtilerek, “Tabiat Parkı içerisinde yer alan mevcut 1. derece doğal sit alanlarının tümünün ilgili yönetmelikte belirtilen ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ niteliğinde değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır” denildi.

Belediye Meclis toplantısını, çok sayıda bölge sakini ve Ayvalık Tabiat Platformu üyesi de izledi. Platform temsilcisi Şükrü Kaygısız, “Yapılaşmaya açılması istenen bu yerler göz bebeğimiz gibi korunmalıdır. Ayrıca soruna sadece insan odaklı yaklaşılmamalı, doğanın, kuşların, tohumların, derelerin ve ağaçların hakları da göz önüne alınarak, siyasal parti ayrımı yapılmaksızın tüm partilerin ortak kararıyla koruma kalkanı düşürülmemelidir” diyordu…

Bir Ayvalık sevdalısı olarak da çok kaygılıyım gelecekten…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hamza Küstem
 13 Şubat 2017 Pazartesi 17:37
Bu iktidar döneminde çevre ve şehircilik adına atılmış tek bir olumlu iş varsa söyleyin de teselli bulalım. Yurtdışından uzun yıllardan bu yana belli aralıklarla Türkiyeye gelen yabancı arkadaşlarım Türkiyede yaşanan çevre katliamları,çarpık yapılaşma,kalabalık,pislik ve düzensizlik karşısında ağlamaklı oluyorlar.Ama biz hiçbir şey yapamıyoruz ya da yapmıyoruz.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz