MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ekonomi büyüyor, etiketler de büyüyor
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
15 Eylül 2017 Cuma

Ekonomi büyüyor, etiketler de büyüyor

2017, bize uğurlu geldi!

Yılın ilk çeyreğinde “Yüzde beş büyüyen” Türkiye Ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde de “Yüzde 5.1’lik büyüme” rakamına ulaştı…

Bu ne demek?

En bilinen tanımı ile “Türkiye Ekonomisi büyüyor…” demek…

Ne güzel…

Refah düzeyimiz iyileşecek, mutluluğumuz artacak…

Belki çarşı-pazardaki etiketler aşağı doğru inmeyecek ama, yukarı doğru da da çıkmayacak…

Öyle değil mi?

Öyle değil işte…

Prof. Dr. Ufuk Tutan’a sordum… Türkiye’nin ve Kültür Üniversitesi’nin “en genç” hocalarından Tutan, önce “Nasıl böyle büyüdük?” sorusuna cevap verdi… Dediği şu:

“5.1’lik büyüme oranını etkileyen en önemli faktör, Euro ile yapılan ihracat ve Dolar ile gerçekleşen ithalatın Euro lehine, yani ihracat namına artış göstermesinden kaynaklanıyor… Euro’nun, Dolar karşısında güç kazanması ihracatımızı normalden çok daha fazla büyümüş gösterdi… Aynı zamanda, Dolar’ın Euro karşısında düşüşü bu dönemde ithayatın ihracattan çok daha fazla artmış olmasına rağmen oransal olarak daha az artmış gibi bir sonuç çıkardı… Özetle; bir taraf aşırı büyüyüp bir taraf da küçülünce karşımıza böyle bir tablo çıktı…”

İyi de…

Et, son altı ay içinde yüzde 31 zamlandı…

Ne gariptir ki, karşımıza “herkes hergün kebap yiyormuş” gibi bir tablo çıktı…

Taze sebze-meyve fiyatları Haziran’da yüzde 9.5 düştü düşmesine ancak şu sırada pazarda sebze-meyve fiyatları genel enflasyonun 1.5 katı düzeyinde…

Ekonomi büyürken şu artışa bakın…

Sadece son bir ayda; limon yüzde 8.5, sivribiber yüzde 10 kanatlandı…

Son altı ay içinde kuru fasulye 6.5 liradan 9 liraya fırladı; zam oranı yüzde 33…

Dar gelirlinin sofrasından eksik olmayan nohut, aynı süre içinde 8 liradan 12.5 liraya doğru etiket değiştirdi; zam oranı yüzde 56…

Mesela an itibarıyla…

15 liraya bamya olur mu?

Daha fenası…

Anadolu’da bazı tarım alanları işlenmiyor; iş gücü de boşta…

Hepsinden önemlisi…

Vatandaş bu “büyüme”yi neden hissedemiyor?

Bunu da Prof. Dr. Ufuk Tutan’a sordum… Bakın ne dedi?

“Türk Lirası, hem Euro hem de Dolar karşısında aşırı değer kaybedince pazarda, markette, AVM’lerde fiyatlar arttı; alım gücü bu dönem içinde Türk Lirası bazında düştü… İhraç kazancındaki artış ve ithalat maliyetlerindeki düşüş sonucu meydana gelen “büyüme”yi, vatandaş, cebindeki Türk Lirası’nın değer kaybetmesi sonucu “kendi kaybı” gibi algılıyor… Durum bundan ibaret…”

Biraz “karışık-kuruşuk” bi’durum…

Yine de “karışık olmayan” hazin bir durum var…

Yine an itibarıyla…

Domates’i; Kıbrıs, Romanya ve Ukrayna’dan…

Elma’yı; Şili, İtalya, Fransa ve İran’dan…

Enginar’ı; Mısır, Kıbrıs ve İran’dan…

Armut’u; Şili’den…

Arpa’yı; Fransa ve Rusya’dan…

Çay’ı; İran, Çin ve Fransa’dan…

Kuru Fasulye’yi; Çin, Mısır, Arjantin ve Peru’dan…

Salatalığı; Gürcistan’dan…

Patates’i; Hollanda’dan…

Soğan’ı; İran’dan…

Nar’ı; İtalya ve Hindistan’dan…

Satın almaya devam edip, her yıl bu tarım ürünleri için ortalama 14-15 milyar doları havaya savurmaya devam edersek…

Ekonomimiz büyüse ne yazar, büyümese ne yazar!

Sonsöz: “Ayağını yorganına göre uzat, diye bi’atasözü vardı bi’vakitler… Hatırladınız mı?”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Masal
 15 Eylül 2017 Cuma 20:12
Küçükken annemin beni uyutmak için anlattığı veya okuduğu masalların çoğunlukla sonunu duyamadan uyurdum.O benim annemdi.Ben büyüdüm siyasetçiler hemde siz benim annem değilsiniz masallarınızda dikkatimi çekmiyor.Üniversite birinci senesinde okuyan genç bile ihracaatla övünmek montaj ile değil üretim ile olacağını biliyor.Siz bir ürün üretip satıyorsanız bu ihracaattır övünmek normaldir.Ama zengin batılı ucuz diye Çin vs ürettiği parçayı sizde açtığı fabrikada montaj yaptırıp kendi ülkesine ucuza mal eder.Dünyada sizden daha ucuz montajcı bulursa veya ona efelenirseniz fabrikayı oraya taşır.Masalı hem anlatamıyorsunuz hem ben artık büyüdüm farkına varın.
 Mozaik
 15 Eylül 2017 Cuma 19:39
İhracaat 13 milyon dolar ithalat 25 milyon dolara yakın.Ekonomi bakanı ve yetkililer ihracaatta rekor kırdığını açıklıyor ama ithalatı ağzına alan yok.Siz neyi nereden aldığımızı yazmışsınız dünya üretsin biz tüketelim.Sizin haberiniz yok anlaşılan; bizim yeni bir ağacımız var meyveside çil çil döviz.Parama geçer sözüm deyip alıyoruz hani döviz ağaçlarımız varya,ürünü toplamaya yetişemiyoruz hemde uzaklardan alalım ki bizim çocukların deniz nakliyat şirketlerine ve yabancı bayraklı gemilerine iş çıksın.Dünyada küresel ısınma nedeniyle kuraklık olacağını, üretenlerin o zaman bize gıda maddesi satmayabilirlermiş bizde o zaman ağacımızın döviz veren meyvelerini yeriz en olmadı döviz ağacını bize veren kardeşlerimizden hurma isteriz.
 Tavuk eti
 15 Eylül 2017 Cuma 19:22
Yılbaşında kilosu 8 tl olan tavuk eti şimdi 10 tl. Siyasetçinin düşüncesi;dünyada ve ülkemizde bu kadar sorun var iken tavuk eti alt tarafı 2 tl artmış şimdi bunu gündeme getirmek abestir. Vatandaşın düşüncesi; kırmızı eti unuttuk tavuk etide %20 zamlandı oysa çalışana ve emekliye %3-4 zam verildi. Hangi taraf haklı?
 Yanlış hesap yöntemi
 15 Eylül 2017 Cuma 18:40
1.Enflasyon sepetinde enflasyon düşük çıksın diye gıda maddeleri ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı düşürüldü, bamya çıkartıldı yerine stor perde dahil edildi (Tuik başkanının açıklamasıdır) yinede enflasyon çift hane 2.İşsizlik hesaplama yöntemini Tuik değiştirdi ama işsizlik çift hane 3.İlk iki işleme bakınca büyüme rakamınıda Tuik hesaplıyor. Yorumu okuyanlara
 sezarın hakkı sezara
 15 Eylül 2017 Cuma 13:13
ekonomi genel oalrka büyümüyor. Ülkedeki bazı sektörler büyüme gösteriyor buda ekonomiye yansıyor. ancak enflasyon hala yüksek. halk ekonomisi enflasyondur! enflasyonda iyileşme olmadıgı sürece ekonomi büyüyor demek koca bir balondan ibarettir.
 Tayfun
 15 Eylül 2017 Cuma 10:38
inşaat sektorune verilen teşviklerle gelen bir buyume var ortada ama insaat balonu da sonmeye baslayacak gibi cunku yuksek enflasyon karsısında orta gelirli insanların satın alma gucu hızle eriyor ,kim alacak bu insaatları .Kaldı ki ekonomik gostergelere gore: "cari acık" yuksek ,"dıs borc" yuksek ,"butce acıgı" yuksek ,"politik risk" anormal yuksek , "dıs borc faizi" en yuksek . Bu beş parametre de kotuyse ve kotulesmeye de devam ediyorsa iyileşme bekleyenlerin durumları galiba iyi olmalı ,iyi de ya genis halk kitlelerinin durumu , gunluk gazete-televizyonlara bakınca bunu cok kolay gorebiliyoruz; toplumsal şiddet-cinayetler inanılmaz olcude artmakta .. sunu artık herkesin gormesi gerekir; altımızdaki halı (ulke ) kayıp gidiyor olan cozuklarımıza torunlarımıza olacak ama bazılarının bunlardan haberi yok. YAZIK COK YAZIK !
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz