MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gıda sektöründeki enteresan gelişmeleri dikkatle okumak gerek...
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
6 Nisan 2017 Perşembe

Gıda sektöründeki enteresan gelişmeleri dikkatle okumak gerek...

21. Yüzyılın Gerçeği: Bilimsel (!) gelişmeler sayesinde, tarımsal faaliyetler bugün farklı coğrafyalarda ve koşullarda da yapılabilmektedir. Bitki ve hayvanların genlerindeki değişiklikler sayesinde, belli türlerin karşı karşıya geldikleri hastalık riskleriyle savaşılabilmektedir. Buna ek olarak tarımsal ilaçlamalar, her ne kadar verimi arttırsa da, doğaya ve ekin kalitesine zarar vermektedir.

Ayrıca hayvanlara hormon verilerek daha kısa sürede daha çok et ve süt vermesi sağlanmaktadır. Bu yöntem, ekinlerde de kullanılmakta ve bitkisel ürünlerin daha bol üretilmesini temin etmektedir. Ve yine et ve süt üretiminde hayvanlar, küçük koğuşlarda aşırı dozlarda beslenerek ve hiç gün ışığına çıkarılmayarak verim arttırıcı etkiler oluşturulmaktadır.

Tabiatıyla bu durum, ürünlerin kalitesini düşürmekte ve doğallığını azaltmaktadır. Özellikle gelişmiş aşılama teknikleri, hayvan ve bitki türlerinin karşı karşıya olduğu hastalık riskleriyle savaşmaktadır.

***

Şimdi size iki haber:

Birinci haber: Gıda kontrol ve analizleri alanında dünya liderlerinden Eurofins Scientific, Türkiye’nin önde gelen gıda analizi laboratuvarlarından Gözlem Gıda Kontrol ve Araştırma Laboratuvarları’nı satın aldı.

Eurofins Scientific, Türkiye’deki çalışmalarına artan bir ivme ile devam ediyor. Gıda, çevre, ilaç ve tüketici ürünleri endüstrilerine ve resmi kurumlara analiz servisleri sağlayan Eurofins Scientific; 2002 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen analiz laboratuvarlarından olan Gözlem Gıda Kontrol ve Araştırma Laboratuvarları’nı satın aldığını duyurdu.

Türkiye yiyecek ve içecek sektöründeki ürün analizlerinde uluslararası standartları yaygınlaştıracak satın almanın heyecanı içinde olduklarını belirten Eurofins Scientific CEO’su Dr. Gilles Martin, “Gözlem Gıda Kontrol ve Araştırma Laboratuvarları’nın çalışmalarımıza katacağı yeni bakış açısı ile Türkiye ve Avrupa, Orta Asya ve Afrika bölgelerindeki (EMEA) faaliyetlerimizi daha ileri noktalara taşıyacağımıza ve güçlenen ekibimizle çok daha büyük başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyoruz.” dedi.

Dr. Gilles Martin, Gözlem Laboratuvarları satın almasını, Eurofins Scientific’in EMEA bölgesindeki çalışmalarını güçlendirme kararlılığı olarak değerlendirdi.

***

Gıda maddelerinde kullanılan renklendiriciler ve tatlandırıcılar ile bunların dışında kalan katkı maddelerinin saflık kriterleri tebliğleri yürürlükten kaldırılarak, gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarına ilişkin kurallar tek bir yönetmelikte toplandı.

Gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarını belirlemek amacıyla çıkartılan yönetmelik, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin EK-II ve EK-III’ünde belirtilen gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarını kapsıyor.

Yönetmeliğin yayımlandığı Resmi Gazete’nin Mükerrer sayısında yayımlanan üç ayrı tebliğle de,

Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Kullanılan Renklendiricilerin Saflık Kriterleri Tebliği,

Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Kullanılan Tatlandırıcıların Saflık Kriterleri Tebliği,

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Tebliği yürürlükten kaldırıldı.

***

Haberleri okudunuz… Şimdi değerlendirme size kalmış. Ama değerlendirmeleri Tayfun Özkaya Hocamın şu notunu okuyarak yapın derim…

Endüstriyel tarım; toprak, su, tarım ürünlerinde yarattığı kirlenme ile hem dünyada hem de ülkemizde yaşam üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Grain adlı kuruluşun bir çalışmasında sera gazlarına gıda sistemin bütün olarak katkısı hesaplanmıştır . Doğrudan tarımsal üretim sera gazlarının %11-15’inden sorumludur. Ancak sera gazlarının üretiminde arazi kullanımındaki değişiklikler ve ormansızlaştırmanın %15–18, gıda ürünleri işleme, taşıma, paketleme ve perakende satışın %15–20, atıkların ise %2–4 payları vardır. Toplam olarak endüstriyel gıda sisteminin sera gazları üretimindeki payı %44–57 arasındadır. Bu şekliyle endüstriyel tarım sürdürülemez durumdadır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bornovalı
 10 Nisan 2017 Pazartesi 12:00
Eurofins'in laboratuar satın almasına memnun olduk- Ne var ki- fabrikaların atık sularının nereye gittiği kontrol ediliyor mu ? Yasal tedbirler kesinlikle alınıyor mu ? Aynı şekilde piyasada satılan ve tarlada kullanılan tarım ilaçları-/ gübre kontrolları yapılıyor mu ? Analizcinin ismi üzerinde, o sadece kendi ithalatçısı için test yapacaktır.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz