MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İşletmelerin yılsonu dikkat etmesi gerekenler
Burak OĞUZ
YAZARLAR
16 Aralık 2014 Salı

İşletmelerin yılsonu dikkat etmesi gerekenler

Her yılsonunda işletme sahipleri, tamamlamak üzere oldukları yılın “vergi programlamasını” yapmak, gelecek Mart ve Nisan aylarında ödeyecekleri vergileri ön görmek için bazı çalışmalar yaparlar. Beyan edilecek vergi matrahının doğru olması ve “vergiden kaçınmak” için yapılması gerekenleri gözden geçirirler. Kanunlarımızda “vergi kaçırmak” suç sayılırken; daha az vergi ödemek için kanuni düzenlemelerden yararlanarak “vergiden kaçınmak” yasal haktır.

Vergi kanunlarımız göre hesap dönemleri sonunda işletmelerin gerçek durumlarını ortaya çıkarmak ve verginin doğru hesaplanmasını sağlamak için yapılması zorunlu olan işlemler vardır. İşletmelerin mal aldığı ve sattığı firmalar başta olmak üzere, cari hesap mutabakatları yapılır, stok envanterleri kontrol edilerek eksik ve fazlalar tespit edilir, kasa sayımları ve banka mevcutları, çekler ve senetler kontrol edilir, demirbaş envanteri çıkarılır, tahsil edilemeyen alacaklar tespit edilir ve tabii konunun uzmanları tarafından teknik hesaplamalar ve değerlemeler yapılır. Tüm bunlar hem tamamlanan yılın vergi matrahının doğruluğu hesaplanması hem de gelecek yılın vergi planlaması için önemlidir.

Vergi matrahının doğru hesaplanması sadece işletme sahipleri ve ortakları için değil, devletin doğru vergi alması, işletme çalışanları ve işletmenin ilişkili olduğu, mal alıp sattıkları, yatırımcılar ve üçüncü kişiler açısından da çok önemlidir. Ortaklar kar elde etmek, devlet vergi almak ister. Çalışanlar ücretlerini almak, satıcılar faturalarını tahsil etmek, yatırımcılar da kar etmek isterler. Bunun içinde işletmenin gerçek durumunu görmek son derece önemlidir.

Meslek mensupları konuyu biliyorlar ancak ön hazırlık olması açısından dikkat edilmesi gereken bazı noktaları hatırlatmak gerekirse;

·          
Muhasebe kayıtlarına konu fatura, belge ve evrakların doğruluğunun kontrol etmek,
·           Kasa kayıtları ile fiili mevcudu karşılaştırmak,
·           Tahsil edilemeyecek cari bakiyeler için şüpheli alacak karşılığı ayırmak,
·           Borç-Alacak senetleri için reeskont hesaplamak,
·           Stok sayım farklarını tespit etmek,
·           Amortisman hesaplamalarını yapmak,
·           Maliyet hesaplamalarını yapmak,
·           Vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıklarını ayırmak,
·           Vb…

Envanter işlemleri vergi matrahını doğrudan etkilediği için son derece önemlidir. Envanter dediğimiz zaman genelde stokların sayılması anlaşılır. Oysa sayım ve kontroller tüm hesaplar için yapılmalıdır. Yılsonuna sayılı günler kala, nakit sıkıntısının yaşandığı şu günlerde üzücü bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız, şimdiden tedbirinizi alın…
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz