MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
4 Temmuz 2018 Çarşamba

İzmir-İN

Sanat, tabiata iIave ediImiş insandır.

                                                  Francis Bacon

 

Bu hafta röportaj konuğumuz çok uzaklardan. Taaaaa Amerika’dan.

Daha önce bizi kırmayıp (Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi filminin vizyona girdiği hafta) minik bir mesaj ile köşemize konuk olmuştu ve bu hafta kendisini daha yakından tanımak adına röportaj konuğumuz oldu.

Batu Şener.

Berklee College of Music’ ten mezun. Henüz 28 yaşında ve İzmirli.

Küçük yaşlarda (3- 4)orgu varken televizyon ya da radyoda duyduğu müzikleri- şarkıları ıslık çalarak orgla çalmayı deniyor. Aile durumu fark ediyor ve Batu Şener piyano derslerine başlıyor. Hatta eve de bir piyano alınıyor. 1993 yılında Maria Rita Epik ile tanışılıyor ve 10 yıla yakın Maria Rita Epik Müzik Okulu’ nda eğitim alınıyor. Derken baba Kaya Şener Fazıl Say’ a bir mektup yazıp oğlundan bahsediyor, Batu Şener, Fazıl Say’ ın evine konuk oluyor, Fazıl Say onu kendi hocası Prof. Kamuran Gündemir’ e yönlendiriyor, 3 yıl boyunca Kamuran Hocadan ders alınıp aynı zamanda İzmir’ de Prof. İstemihan Taviloğlu’ndan da teori, armoni, solfej ve bestecilik dersleri alınıyor.  Nihayetinde Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık Lisesi’ ne başlanılıyor. Burada Kamuran Hocanın da tavsiyesiyle Prof. Ersin Onay ile de çalışmaya başlanılıyor, Ankara’ ya yerleşiliniyor...

Ve daha sonra da ver elini Amerika.

Şu anda efsane besteci John Powell’ın hem asistanı, hem de sağ kolu, Star Wars serisine yardımcı besteci olarak dahil olan ilk müzisyen, besteci, aranjör, piyanist …

Amerika macerasını ve daha fazlasını Batu Şener’in kendinden öğrenmek için lütfen sayfayı kaydırmaya devam edin!

Bizi kırmayıp bu yoğunluğunun arasında vakit ayırdığı için Batu Şener’ e çok teşekkür ediyorum ve minnettarım.

Daha nice güzel film müziklerinde, projelerde, kazanılan başarılarda konuğumuz olmasını temenni ediyorum.

Size de keyifli okumalar…

"Büyüyünce ne olacaksın?" sorusuna ilk verdiğiniz yanıtı hatırlıyor musunuz?

Evet, tabii. Mimar. Annem ve babam mimar. Tabii ki onlara özenmenin getirdiği bir durum bu. Elim çizim yapmaya yatkındı her zaman. Hatırlıyorum, ilkokul sınıf arkadaşlarım şaşırırdı düzgün çizgiler çizebilmeme. Matematik ile de aram hep iyiydi. Mimarlık olmasa bile bir şekilde sanat ile ilişkili bir meslek sahibi olacağımı küçük yaştan beri biliyordum.

Efsane besteci John Powell’ın asistanı, sağ kolu, Star Wars serisine yardımcı besteci olarak dahil olan ilk müzisyen, besteci, aranjör, piyanist … Bu süreçten (yani her şeyin nasıl geliştiğinden) bahseder misiniz?

On sene öncesinde başlıyor aslında. Ama kısaca başından alayım. 3 yaşında İzmir’de Maria Rita Epik Müzik Okulu’nda piyano dersleri almaya başlamıştım. Radyo ve televizyonlarda dinlediğim müzikleri tekrarlayabiliyor, evdeki müzik aletlerinde çalabiliyordum anlatıldığına göre. Öyle ki ebeveynlerimin bana gösterdiği bu ilgi sayesinde müzik ile tanışıyorum.

İşler biraz ciddiye bindiğinde Fazıl Say ile tanışıyor ve onun hocası, çok değerli müzisyen Kamuran Gündemir ve bir yandan da İstemihan Taviloğlu ile bestecilik ve müzik teorisi çalışıyorum. Lise çağında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Lisesi’ne girip yine eşi bulunmaz bir eğitmen ve piyanist Ersin Onay ile ardından da Sanem Berkalp ile çalışmalarımı sürdürüyorum. Daha sonrası da var tabii ama neticede 17 yıl kadar klasik batı müziği eğitimi aldım. Bugün hala bu zor eğitimin meyvelerini yiyorum.

On yıl evvel Pixar stüdyosunun filmi Wall-E’yi izlemiştim sinemada. Müziği Thomas Newman isimli besteci tarafından ve hala bugüne değin en sevdiğim film müziği bestecisi. Üstelik bunu John Powell’a dahi söylüyorum.

İşte o film sayesinde başlıyor Hollywood maceram. İzleyenler bilir, filmin il 40 dakikası müziğin hikaye anlatım gücünü mükemmel bir biçimde öne çıkarıyor. Hemen internette ilgili okulu buluyor, başvuruyor ve kabul ediliyorum. Amerika’ya da bu şekilde yerleşmiş oluyorum. 4 senede hem lisans hem de yüksek lisansımı tamamlayıp Los Angeles’a yerleşiyor ve John Powell ile tanışıyorum. Yine bir çok hikayede olduğu gibi en alttan başlayıp yukarıya doğru ilerliyor ve bugün bir Star Wars filmine müzik yazmama fırsat verecek bir düzeye erişiyorum.

 

“Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi” filmindeki müziklerin de hikayesini öğrenmek isteriz. :)

John Powell bugüne kadar tanıdığım en olağanüstü müzisyen. İnanılmaz bir kariyere sahip ve eğer kendisini ve müziğini bilmeyenler ise acilen tanışmalarını öneriyorum. John, Star Wars filmine dahil olduğunda tabi ki çok büyük bir heyecan yaşadık. 4 sene boyunca birlikte çalıştığımız filmlerin ardından (Pan, Jason Bourne, Ferdinand) bu denli büyük bir bir filme dahil olmak çok onur verici. Tabii ki John Williams ile tanışmış, kendisi ile aynı havayı solumuş olmak da inanılmaz bir duygu.

 

İlham kaynağınız/ kaynaklarınız neler?

Şudur diyemem. Bazen duyduğunuz bir kuşun sesi, bazen bir kimsenin size söyledikleri, izlediğiniz bir film.. Bazen okuduğunuz bir kitap.. ya da sadece tanıdığımız biri, aileniz, sevdikleriniz. Politika, haberler, kısacası her şey. Tabii her şey ancak biraz zahmetli bir iş kaynağını bulmak.

Sizin bestelediğiniz müzikleri dinlerken dileyicinin özellikle neleri hissetmelerini arzu ediyorsunuz?

Müzik son derece bireysel ve yoruma açık bir sanat formu. Benim dinlerlen keyif aldığım, güzel anılarımı yad ettiğim bir eser sizi hüzünlendirebilir, sinirledirebilir. Hala kendi içimde çelişkiye düştüğüm bir mevzu aslında. Kelimelerimle anlatamadığım ne var ki bir beste yapma ihtiyacı hissediyorum? Çoğu eserim bu filtreyi geçemiyorum.. Tabii ki sahne müziğinden bahsediyorum. Film müziklerinin var olma nedeni gayet ortada, adı üzerinde, film müziği.

Özel bir sebebi olmadığı müddetçe yazdığım eserler yoruma açık, herkes kendi bakış açısı ile dinleyip yorumlandırabiliyor. Müziği ilginç kılan tarafı bu.

 

Özellikle müziklerini bestelemeyi düşündüğünüz film vizyona girdi mi? yoksa girecek mi? yoksa daha henüz başlanılmadı mı?

Film müziği besteciğili bir hikaye anlatıcılığı mesleğidir aslında. Dahil olmak istediğim onlarca hikaye var, okuduğum bir çok kitap için müzik yazmak isterim eğer filmleri çekilecek olursa. Ancak önümüze baktığımda 2019’un başında gösterime girecek How to Train Your Dragon 3 (Ejderhanı Nasıl Eğitirsin) isimli animasyon filmine yadımcı bestecilik yapacağım.

Ben aslında bir filmin müziği nasıl besteleniyor, besteci nasıl bir çalışma ve ruh halinde oluyor… Çok merak ediyorum.

Her proje birbirinden faklı oluyor ancak genellersek süreç şöyle işliyor: Film, senelerce ön prodüksüyon sürecinden geçiyor. Çekimleri tamamlanmaya yakın ya da tamamlandıktan sonra, veya animasyon filmi ise animasyonlarının tamamlanmasından çok önce dahil oluyor besteci. Filmin hikayesine inceleniyor. Yönetmen ve yapımcılar ile bir araya gelinip film hakkında konuşuluyor, değerlendirmeler yapılıyor. Filmin tonu, müziğin kişiliği vb. bir çok konu gözden geçiriliyor. Ardından besteci olarak oturup filmin temalarını yazıyorsunuz. Bazen bir karakter için, bazen bir mekan için, bazen bir kavram için (aşk, intikam, kötülük vs.) ayrı ayrı temalar yazıyorsunuz. Daha sonra bu temalar, filmin eşliğinde işleniyor, orkestrasyonları ve değişik düzenlemeleri yapılıyor. Her sahne için özenerek dokunuyor. Bu süreçte (çoğunlukla çok kısa ve gerçek dışı bir zaman diliminde) size yardımcı olabilecek her şeyi yanınızda bulundurmaya özen gösteriyorsunuz. Yardımcı bestecinizden biralara, köpeklerinizden deniz kenarı yürüyüşlerine kadar..

 

Duyuru!

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ nde 28 Ağustos tarihine kadar  “ Apikam Yaz Etkinlikleri” devam edecek. Etkinlikler kapsamında söyleşiler, masal anlatımları ve film gösterimleri olacak. Detaylara İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin web sayfasından (kültür-sanat bölümünden) bakabilirsiniz.

Bornova Belediyesi Dost Bilim Evi ve Mevlana Toplum Bilim Merkezi tarafından düzenlenen “Yaz Bilim Sohbetleri ve Teleskoplarla Gökyüzü Gözlemi” 12 Temmuz’ da başlıyor. 12- 19- 27 Temmuz ve 2 Ağustos’ ta teleskoplarla gözlemler ve seminerler düzenlenecek. Etkinlik herkese açık olacak ve 27 Temmuz’ da (22:30’ dan itibaren) gerçekleşecek ay tutulması da izlenebilecek.

Pek Sevdim

Trabzon Ortahisar’ da Milli Eğitim, Belediye ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’ nin iş birliğiyle her okula bir kulübe ve bir sokak köpeği verilerek hayata geçen “Ortahisar Sevgi Aşısı” projesine bayıldımmmm.

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ nde düzenlenen Çim Konserlerinde 5 Temmuz’ da Niyazi Koyuncu konseri olacak.

 

Kültürpark- Mogambo Gazinosu

Mogambo Yaz konserlerinin açılışı 4 Temmuz’ da Elif Çağlar ile başlayacak.

 

İKSEV’ in düzenlediği “32. Uluslararası İzmir Festivali” kapsamında

7 Temmuz Oberon Trio (kapanış konseri)

 

Gazino Sako

5 Temmuz Rubato

6 Temmuz Mehmet Erdem

7 Temmuz Serkan Kaya

 

Jolly Joker Alaçatı

6 Temmuz Berkay

7 Temmuz Yıldız Tilbe

8 Temmuz Ezhel

11 Temmuz Rober Hatemo

 

Kafe Pi Beach Club

6-11 Temmuz Julian Jordan

 

Sold Out Performance Holl

5 Temmuz Halil Sezai

 

Sergiler

Ceylan Eşit’in “Yusufçuk Yazı” isimli Resim Sergisi 3- 18 Temmuz tarihlerinde Galeri A’da.

 

Vizyona Girecekler

Zama (Dram)

Hayat Okulu (Dram- Komedi)

Hayalet Hikayeleri (Dram- Korku)

Dua Et Kardeşiz (Komedi)

Ant-Man ve Wasp (Bilimkurgu- Aksiyon)

Çılgın Baskın (Aksiyon- Komedi)

Karantina XII (Gerilim Korku)

Kaptan Dandun (Animasyon)

6 Temmuz’da vizyonda!

 

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Açıkhava Sinema Günleri’ nde 4- 5 Temmuz “Manyak”, 9 Temmuz “Kayıp Prenses” ve 10- 11 Temmuz “Dönme Dolap” filmlerinin gösterimi olacak. Detaylara sosyal medya adreslerinden bakabilirsiniz. Gösterimler ücretsiz.

Lucrecia Martel’ in gösterildiği festivallerde de büyük beğeni topladığı “Zama” isimli filminin 4 Temmuz’ da Karaca Sineması’ nda ön gösterimi olacak.

 

Yeni Çıkanlar

Doğan Hızlan’ ın geçmişte pek çok edebiyatçıyla yaptığı söyleşilerden oluşan yeni kitabı “Yazı Kalır” çıktı!

Çizgi Romalarının en ünlüleri arasında yer alan Tenten’ in Maceraları’ nın yeni serisi “Tenten Amerika’ da” çıktı! İlgilenenlere tavsiye.

 

Tiyatro

Sahne Tozu Tiyatrosu

Sahne Tozu Tiyatrosu’ unda “Amatör Oyunlar Festivali” kapsamında sahnelenecek son oyun “Kolera Sokak” 4 Temmuz’da.

 

Bostanlı Suat Taşer

11 Temmuz “Notre Dame’ ın Kamburu Quasimodo Müzikali”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

11 Temmuz “Neşe Dolu Bir Masal” Çocuk Oyunu

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz