MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mescid-i Nebevi’de canlı dans ve müzik
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
24 Mayıs 2020 Pazar

Mescid-i Nebevi’de canlı dans ve müzik

Hz. Muhammed’den rivayet edilen hadislerin toplandığı kitaplar var. Kütüb-ü Sitte yani önemli altı kitabın anlattığına göre Hz. Muhammed, Ramazan Bayramının birinci gününde Habeşistan’dan Medine’ye gelen yabancı bir dans ve müzik grubunu mescidine davet edip gösteri yapmalarını istemiştir. Hz. Aişe’yi de götürdüğü, bazı rivayetlere göre de yanağı yanağında yoruluncaya kadar izledikleri rivayet edilmiştir.

Kalabalık bir Müminler topluluğu tarafından izlendiği için de gösteriyi rivayet edenlerin sayısı çok olmuştur.

***

Hz. Muhammed’in hayatında tesadüfe yer yoktur. Onun her uygulaması Müminlere örnek olsun diye yapılmıştır. Bu nedenle de Müminlere örnek olacak bir hayat yaşamıştır. Geriye Mümin kaldıysa onun sünneti günümüzün Müminlerine de örnektir. Kur’an’ın belirttiğine göre “üsvetün hasene/güzel örnek”tir.

Hadis kitaplarının çoğunda “İdeyn/Bayramlar” bölümünde, söz konusu gösteriyi anlatan hadislerin sayısının ­ 17 olduğunu araştırdığımda gördüm. Ancak, araştırmaya devam etseydim, sayının daha fazla olacağından eminim. Altı kitabın dışındaki Ahmet b. Hanbel’in Müsned’i ve Malik’in Muvatta’sına bakmadım.  

17 hadisin bize öğrettiği Müslümanlık şu:

Bayramlar canlı dans ve müzik gösterileriyle hem de herkesin gelebileceği mescit/camilerde kutlanabilir.

Peygamber bayramı Mümin kadın ve erkeklerle birlikte canlı dans ve müzikle kutlamışsa, onun takipçileri olan 21. Yüzyıl Müminleri de ona layık şekilde kutlamalıdır. Takdir edersiniz ki gösteri grubu Anadolu Ateşi olabileceği gibi yabancılardan Lady Gaga veya Jennifer Lopez de olabilirdi.

Bu konuda bir tereddüde gerek var mı?

Hadisler bugün de Müminlere yol gösteriyorsa sorun yok!

Ne yazık ki, hadisler artık Müminlere yol göstermiyor!

Ne İlahiyat Fakülteleri ne de Diyanet Camiası!

Alem-i İslam’da tebliğ terk edileli sanki yüz yıllar olmuş!

Kimsede ses yok!

Oysa dikkat çeken her olay, İslam’ın bir güzelliğinin hatırlatılmasına fırsat olabilirdi. Ne yazık ki Ramazan gibi bir ayın sonuna doğru yaşanan olaylar, siyasi reytingler uğruna insanları İslam’dan biraz daha uzaklaştırıyor.

Allah’tan korkmayı unutmuş ulema da tebliğ yerine başka davaların peşinde…

***

Yazdıklarıma inanma zorluğu çekenler için bir kaz daha hatırlatıyorum: Buhari, Müslim ve benzeri hadis kitaplarının “İdeyn/Bayramlar” bölümlerini lütfen inceleyin. Bu hadisler bize şunu da gösteriyor:

Örnek bir olay üzerinden “Allah’ın evi” dediğimiz mabetlerin kullanılış amacı Hz. Muhammed’den günümüze kadar ne çok değişmiş değil mi?

Bundan sonrasını sizler de tahmin edebilirsiniz.

Peygamberin ölümüyle başlayan başkan olma tartışmaları, İslam’a ilişkin bütün yeniliklerin bir bir iptaline neden olmuştur.

Bazı yenilikler Kur’an’da ayet olmasına rağmen kabul görmemiştir. Örneğin kadınların seçme ve seçilme hakkı gibi.

Peygamberin ölümünden sonra 30 yıl zorluklarla sürdürülen “seçim” sistemi, Muaviye’nin Hz. Ali’ye isyanı ile son bulmuştur. Bu süreç aynı zamanda İslam’ın çeşitli sebeplerle önü alınamayan bozuk siyasi uygulamalarının da başlangıcı olmuştur.  

Not: Herkesin Ramazan Bayramını kutluyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ismail
 27 Mayıs 2020 Çarşamba 01:18
''Allah''in evi'' kavrami; yeryüzünde Hakim olmak isteyenlerin uydurmasidir; amaçlari ,Yaratani , sinirli bir yere hapsedip, kendi hakimiyetlerini sürdürmektir! Yaratan yalnizca cami, kilise ve sinagogda midir? Zavalli insanlik, Seytana kul olmus! ... Yaratan, yine de insana ögretir... Yalniz, biraz pahali...! Sevgiler, Beni sevenlere...!
 İsmail Dursun
 26 Mayıs 2020 Salı 16:18
Harun bey, Harun bey Sana rahmetli Ercüment Özkan''ın Süleyman Karagülle''ye bir tartışmada söylediği bir sözü hatırlatayım sende Süleyman bey''in yanında oturuyordun. ".... islamı kitlelere şirin gösterecez diye eğip bükme şarampole yararlanıyorsun dikkat et..." demişti. Sende çav bella''yı meşrulaştırmak için lady gaga ve lopezi örnek verme, örnek verdiğin şahsiyetler anadan üryan sahne alıyor. Biraz edeb yahu. Habeşliler dindar hristiyanlardı o yüzden müslümanlara sundukları gösteride edebe mügayir bir durum yoktur sanırım. Biraz daha araştırırsan örnekler ve konu daha yere ayağı basar. Böyle havada kalmış.
 Enes YALÇIN
 26 Mayıs 2020 Salı 00:20
Sayın Hocam, Habeşliler Müslüman değildi ve Rasulullah'ın (sav) Müslüman olmayanların gösterilerini takip etmesi söz konusu idi; bunu reddetmiyoruz. Fakat biliyoruz ki Rasulullah (sav),müslümanlığa, İslam ahlakına hilaf bir gösteriyi takip ve tasvip etmemiştir. Gaga, Lopez vs. kişilerin hal ve tavırları malumunuzdur. İtirazımız da bunadır.
 Harun Özdemir
 25 Mayıs 2020 Pazartesi 12:44
Sevgili kardeşim Enes. Peygamber Medine''de gösteri yapacak bir grubu kolayindan bulabilirdi. Habeşistan''dan gelen bir gruba gösteri yatirmişsa düşünmek lazım. Habesliler Müslüman değildi. İkincisi köleleri gösterilerde pazarlayan sahipleri de vardı. İnanın Lopez''i İstanbul''a getirmek daha kolay...
 Atilla Tüfenkçioğku
 25 Mayıs 2020 Pazartesi 12:21
Bu yazı umarım ve dilerim ; Camilerin tüm insanlara açık bir mekan olmasını sağlamaya yarayan önemli bir girişim olarak değerlendirilir....
 Enes YALÇIN
 25 Mayıs 2020 Pazartesi 10:27
Hocam, Rasulullah''ın (sav) izlediği gösteriler ile Lady Gaga vs. müstehcen ötesi şahısları benzeştirmeniz kabul edilebilir değil. İnsaallah ben yanlış anlamışımdır. Camilerin ve cami unsuru olan herkesin şu anki hâli, hâl değil; kabulümüzdür. Fakat siz bu yazınızda biraz muvazeneyi gözetmemiş gibisiniz. Hayırlı bayramlar.
 Erkan Karaca
 24 Mayıs 2020 Pazar 22:36
Dans grubu dediği kılıç oyunu yapan birkaç adamdı. Jennifer Lopez''e bağlamak saçmalığın alası... Son derece cahilane ve art niyetli bir yazı... Yazının amacı irşad etmek değil ifsat etmek, çok belli...
 Nazım Karaman
 24 Mayıs 2020 Pazar 19:41
Camileri kilise gibi kullanmak isteyenler var her taraf oyun yeri oldu camiler eğitim yeri idi o şekilde Allah Resülünün tatbikatına uygun bir şekilde kullanılsın istisnayı şeyleri delil göstererek ne yapmak istediğinizi anlamakta zorluk çekiyorum
 Ömür Çelikdönmez
 24 Mayıs 2020 Pazar 19:24
Üstad kalemine sağlık bilgilendik
 Oğuz Kaan
 24 Mayıs 2020 Pazar 17:14
Harun Özdemir yine tabuları yıkıyor. Gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz