MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Varlıklılar için varlık barışı
Burak OĞUZ
YAZARLAR
24 Mayıs 2013 Cuma

Varlıklılar için varlık barışı

Varlık Barışı”, 6486 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair “Torba Kanun” ile kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanının onayından sonra Remi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Kanununlar hazırlanırken belli çıkar grupları ya da toplumun belirli kesimleri için değil tamamı için çıkarılır. Ama, adından da anlaşılacağı üzere bu kanun “varlıklılar” için çıkarıldı; varlıksızları kapsamıyor.
15 Nisan 2013 tarihi itibariyle yurt dışında  para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazları bulunanlar bu kanunda faydalanabilecekler. Tek yapmaları gereken, 31 Temmuz 2013'e kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle, bankalara veya aracı kurumlara bildirmek ya da vergi dairelerine beyan etmek.
Beyan edilen kıymetlerin, vergi mükellefleri tarafından, beyan tarihini takip eden ay sonuna kadar kanuni defterlere kaydedilmesi gerekiyor. Bilanço esasında defter tutanlar, pasifte özel bir fon hesabı açacaklar. Bu fon, sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılamayacak, işletmenin tasfiye edilmesi halinde ise vergilendirilmeyecek. Serbest meslek kazancı ile işletme hesabı esasında defter tutanlar ise dönem kazancının tespitinde bu değerleri dikkate almayacaklar.
Beyan edilen değerler üzerinden ödenecek vergi sadece yüzde 2. Beyan, vergi dairelerine yapılırsa, takip edilen ay sonuna kadar verginin ödenmesi gerekiyor. Banka ve aracı kurumlara yapılan bildirimlerde ise, bildirimi izleyen ayın 15. günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla banka ve aracı kurumlar, bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edecek ve aynı sürede ödeyecekler. Bu vergiler hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecek.
Önemli noktalardan biri de, bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Kanunun yürürlük tarihinden sonra, 1 Ocak 2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin yapılacak incelemeler ile takdir komisyonu kararları uyarınca Gelir Vergisi (GV), Kurumlar Vergisi (KV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) yönünden tespit edilen matrah bulunması durumunda beyan edilen tutarlar, bu tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi koşuluyla mahsup edilerek tarhiyat yapılacak.
Kısaca değindiğimiz bu kanun, yurtdışında parası olan “varlıklılar” için çıkarılmış bir kanundur. Bu güne kadar kaçırdığı-hangi yollardan nasıl elde ettiği belli olmayan- parasını yüzde iki karşılığı yasallaştırmaktır. Peki ya varlıksızlar ne olacak? Alın teri ile çalışıp kazanan, vergisini ödeyen, kazandıklarını da yurtdışına kaçırmak yerine ülkesinde bırakan!
Varlıklıları kayırarak bir kanun çıkarıyorsanız, varlıksızları da düşünmek zorundasınız.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 esnaf
 24 Mayıs 2013 Cuma 17:54
esnaf vergı affı cıkarda borcumuzu nasıl oderız dıye dusunsun . sen esnafa cıkarma zengının nasıl kazanıldıgı belısız parasını %2 ıle akla . bu nasıl adalet . bu nasıl esıtlık . hanı partımızın adı adalet ve kalkınmaydı .devlet buyuklerımızden acılen esnafada af cıkarmalarını beklıyoruz
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz