MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Vurun TARKEM’e!
Erkan SEVÝNÇ
YAZARLAR
24 Haziran 2020 Çarşamba

Vurun TARKEM’e!

TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş), İzmir kent değerlerini korumak ve geliştirmek için yeni bir iş modeli yaratmak ve yarattığı bu modelle İzmir Tarihi Kent Merkezi’ni canlandırmak amacıyla 19 Kasım 2012 tarihinde kurulmuş çok ortaklı bir yapı…

Kamu – özel ortaklık modelinin Türkiye’deki en önemli örneklerinden biri... TARKEM’in öncelikli amacı, 2007 yılında ilan edilmiş olan Kemeraltı ve Çevresi Kentsel Yenileme Alanı içerisinde yer alan, başta çöküntü alanları olmak üzere ihtiyaç odaklı, yenilikçi ve toplumun tüm hedef gruplarını dahil eden gayrimenkul, hizmet ve organizasyon projeleri üretmek... 252 hektar alandaki 2 bin 452 adet tarihi eseri belirleyerek 254 seçilmiş noktada şehrin tarihi kimliğini korumak ve geliştirmek adına yola çıkmış bir şirket olan TARKEM’in başında genç dinamik müdür Sergenç İneler var

***

Günümüzde tarihi Kemeraltı ve çevresi 2 bin 500 yıllık tarihe sahip sokak ve meydan dokusu, han, atölye, otel, hamam, cami, kilise, sinagog, okul, çeşme gibi tarihi ve kültürel yapılarıyla zengin ve çok renkli bir kültür mozaiğinin oluştuğu ve geliştiği bir alan… Bu alanı 7 gün 24 saat güvenli bir şekilde hareket edilebilen, İzmir’in en önemli iç ve dış turizm destinasyonu haline getirmek için kamu / özel birçok kuruluş devrede…

TARKEM’in koruma alanları İzmir Kız Lisesi’nden başlıyor, Konak Pier’e kadar gidiyor, Basmane Garı’na giden yoldan Kapılar bölgesini ve Kadifekale’yi de içine alıyor... Bu alanda 44 camii, 34 tane çeşme, 23 tane han, 2 tane kilise, 11 tane sinagog, 8 müze mevcut…

***

TARKEM, tarihi alan için birçok projeler geliştiriyor. İzmir Yahudi Müzesi, Giridizade Sanat Hanı,Tevfik Paşa Konakları, Mavi Kortejo, Vakıflar Oteli, Tarihi Akın Pasajı, Alga, Yusuf Rıza Ofisleri, Tarihi İstiklal Okulu, Süleyman Ferit Eczacıbaşı Anı Evi sadece birkaçı… Kent içinde çeşitli etkinlikler de düzenleyen TARKEM, Avrupa Birliği destekli “Visi-Teaching” programını da 2 Yunan ve 2 Türk okulunda pilot olarak sürdürüyor…

Bu arada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yerel seçim döneminde ısrarla dile getirdiği hedeflerden biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması yönünde çok önemli bir adım atıldı… Kemeraltı ve çevresinin geçici listeye girmesi için hazırlanan başvuru UNESCO tarafından kabul edildi… Bu güzel gelişmede TARKEM’in emeği yadsınamaz…

***

TARKEM’in çalışmaları 15-20 yılda meyvelerini verecek... Kuruculardan, yönetim kurulu başkan vekili Uğur Yüce’nin çok güzel bir lafı var… Diyor ki; “Nasıl insanlar otobüslere atlayıp Eskişehir’e odun pazarını görmeye gidiyorlarsa biz de yurt içinden ve dışından değişik kentlerdeki insanları buraya çekebilirsek amacımıza ulaşmışız demektir…”

Planlarında 2023’e kadar devam eden projeleri tamamlamak, şirketi halka açmak, yeni projeler üretmek var… Peki, Uğur Yüce kendilerini İzmir’in sahibi sananların, “TARKEM’in sonu Kipa gibi olacak!” eleştirilerine ne diyor?

“Bambaşka iki örnek... Ortaklık yapıları çok farklı… TARKEM’de % 31 kamunun (İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Konak Belediyesi) % 8 odalar ve borsaların (İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Deniz Ticaret Odası) % 61’i iş insanlarının, Kemeraltı esnafının ve bu alandan çıkmış marka sahiplerinin olmak üzere 162 ortağın oluşturduğu bir kamu özel işbirliği yapı söz konusu…”

***

TARKEM, hiçbir şey yapmasa yıkık-dökük binaları restore edip bu tarihi alanın cazibe merkezi haline gelmesine katkı koysa, o bile kar… Ama bizim aklı evveller yine, “Ne bir şey yaparız, ne de yaptırırız!” hesabında…  “Tarihi değerlerin kaderi çok ortaklı şirketlere teslim edilemez” diyorlar... TARKEM’i gizli bir oyunun elemanı olarak lanse ediyorlar… Ben olsam onların yerinde; alırım kartonları, üzerine “Kemeraltı’nı ranta peşkeş etmeyeceğiz!” gibilerden sloganlar yazar, 8-10 kişi çarşı girişinde basın açıklaması yaparım…

Hadi canım eyleme…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Orhan Tungaç
 27 Haziran 2020 Cumartesi 20:02
İyi yazmış ! Verin bir koltuk.
 Cem ceylan
 24 Haziran 2020 Çarşamba 16:52
Erkan Sevinç bey, yazmadan önce bir sorsaydınız öğrenirdiniz ; kemeraltı girişinde basın açıklaması yapanların çarşı esnafı olduğunu, valilik ve İ.B.B. ye artık" kemeraltı na hizmet edin" dünyanın en güzel kentlerinden birinde ve dünyanın en güzel "old twon" örneği olan Kemeraltı , bu çağda, yolu yürunemez, gece girilmez, elektriksiz dağ köyleri gibi kör karanlık, tarihî sebil ve çeşmeler susuz, anıt binalar kaderine terkedilmiş diye isyan ettiklerini. Ama sormadiniz, sormazsınız.... İnanın sizin şirketiniz umurunda değil kimsenin, eğer yoksun kaldığı hizmetleri alırsa kemeraltı Kendi kendine yeter ki bunu pandemi zamanı gördük. Kurumlar gibi değerli şirketiniz de yoktu... Fakat zorunuza giden şu ki ; bu alana yıllarını vermiş çarşıyı bu güne dek ayakta tutmuş olan esnaf dururken para , kaynak , imtiyaz, ve hizmetlerin şirketlere akıtılması .... Sorsaydınız bilirsiniz.
 Gürkan
 24 Haziran 2020 Çarşamba 14:05
"Ne bir şey yaparız, ne de yaptırırız!" anlayışı sanırım İzmir'in en büyük problemi. Türkiye'nin 3.büyük şehrinin içinde bulunduğu durum üzücü. Düzeleceğini de zannetmiyorum.
 Berna Can
 24 Haziran 2020 Çarşamba 12:23
İzmir’in en büyüğü Sayın Sancar Maruflu konuşmuş üzerine söz söylemek olmaz ama sayın Uğur Yüce yorumunuzu beğendim ve çok üzüldüm size. Karşınızda güçlü bir nefes görünce üflemeliler sınıfında sonuncu olmak kolay değil. Ortaklık yapısının kurumlardan oluşmasından övgü ile bahsedilmesi bile durumun ne kadar vahim olduğunun ispatıdır aslında.Bu ülke 20 yılı aşkın süredir bu modelden yeterince çekti, çekiyor zaten. Bir bölgenin kaderi şirketler ya da hem hissedar, hem dernek başkanı olan tüzel kişiliklere teslim edilemez. Ancak algı yönetiminde üzerinize yok hakkınızı teslim edeyim. Yönetmek var , yönetmek var işte .
 M.Sancar MARUFLU
 24 Haziran 2020 Çarşamba 11:30
Sahsen Ben Izmir''i sahibi gibi gorenlerden degilim. Ancak IZMIR''I SEVENLERDENIM... TARKEM''in kuruluş ilke ve amaclarina bir itirazim yok. Ancak; bir sirkettir. Turk Ticaret ve sirketler Yasalarina göre kurulmustur. Çok ortaklidir... Kurucularin samimiyetinden şüphem yok. Ancak ileride ne olur hiç belli olmaz... Varislerin ebeveynleri gibi dusunecegini hiç KIMSE garanti edemez.. Günümüzde ÖRNEK olarak gosterilen KIPA''nin kurucularinin yuzde 75''i hayata VEDA etmiş durumda... KIPA''nin dinamosu, lokomotifi PIRISTINA bile hayatta degil... Sergenc inaler Kardesimizin performansına hic diyecegim yok... Kalıcılığını kim garanti eder... 3 yil önce kucuk oğlum Mutlu, Izmir''in en GÜÇLÜ sirketlerinden birinde oldukça yüksek maaşla ve geleceği olan bir mevkide celisiyordu... Esinin ve kendisinin ?Green Card ?muracaatlari vardi. Geldi ve 1 gecede Amerikaya gitme KARARI aldilar ve gittiler... SADECE KEMERALTI için degil.. Her yer icin geleceği garantili ve teminatli IŞLER yapmaliyiz... Bu nedenle KEMERALTI''nin gelecegi konusunda IZMIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ve KONAK BELEDIYESI çok güçlü olmalıdır... Ayrıca; KEMERALTI ESNAF DERNEĞİ guclendirilmelidir.... TARKEM gibi kurumların kaderleri de IZFAS FUARCILIK ve TANSAŞ gibi olabilir... TARKEM''in yaptığı calismalarin gelecegi konusunda huzurlu ve guvenli olmak zorundayiz.....
 Cem Ceylan
 24 Haziran 2020 Çarşamba 11:04
Ne kadar sığ bir yazı
 Berna Can
 24 Haziran 2020 Çarşamba 10:29
Kimse kendini İzmir’in sahibi sanmıyor ama UGUR Yüce ve ekibi kendilerini Kemeraltı’nın sahibi sanıyor olsa gerek !
 Uğur yüce
 24 Haziran 2020 Çarşamba 09:15
Bu ülkede hala aklıselim ve vicdan sahibi insanların olduğunu görmesek ve de bilmesek inanın bana bu rezillik bu yaştan sonra hiç ama hiç çekilmez. Elinize kaleminize sağlık. İyiki varsınız. Ne diyeyim.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz