MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zeytin ağaçlarının çığlığı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
8 Temmuz 2014 Salı

Zeytin ağaçlarının çığlığı

Bir yıl önce, 6 Temmuz 2013 tarihinde “Zeytin Üreticileri Neden Mağdur?” diye bir yazı kaleme almıştım.
Yazımda kısaca; destek primlerinin rakip ülkelere göre çok yetersiz olduğunu, geleneksel zeytinliklere destek verilmediğini, daha önemlisi zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin örgütsüzlüğünü, aslında desteklerin örgütlülük temelinde verilmesinin   işe yaradığı, zürranın kooperatifleşerek sanayici olamadığını, bu nedenle ürün alan alıcıların zeytini ve zeytinyağını ucuza kapatmaya çalıştığını anlatmıştım.
Bunlara ek olarak, Suriye’den yurdumuza kaçak zeytinyağı da girdiğini, ihracat artmasına karşılık bunun üretici fiyatlarına yansımadığına değinmiştim.
Beterin beteri varmış.
Bu kez zeytin ve zeytinyağcılar daha önemli bir konuyla karşı karşıya kaldılar. Çünkü Zeytin Ağaçları kesilmeye başlanacak gibi gözüküyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti, zeytinlik sahalarının enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına olanak tanıyan yasa tasarısını “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında 3573 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” şeklinde gündeme getirmiş bulunuyor.
Yasa tasarısında, 25 dönümden küçük zeytinlikler sıradan arazi olarak öngörülüyor. Bu zeytinliklerin büyük kısmının başka amaçlarla kullanılacağı anlamına geliyor. Nedeni şu: Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü 10 dönüm. Özellikle yeni oluşturulan zeytinlikler 10 dönümden daha küçük ölçekte.
Bu şekilde zeytincilikte de tekelleşme ortaya çıkarılacak, bir başka deyişle aile çiftçiliği tasfiye edilecek, diğer yandan da madencilere zeytinlik alanlar açılacak.

Yasa tasarısına karşı, Zeytincilik Sektörü’nün bütün bileşenleri tepki göstermeye başladılar. Sektör temsilcileri, geçtiğimiz günlerde Edremit Ticaret Odası’nda bir araya geldiler. Toplantıya katılan CHP Milletvekilleri, Ayvalık ve Edremit Belediye Başkanları, EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Tariş Başkanı, UZZK Yönetim Kurulu Üyeleri, Körfez bölgesi ziraat odaları, ticaret odaları başkanları tasarıya karşı olduklarını ortak bildiri ile kamuoyuna bildirdiler. Bildiride, yasa tasarısının Zeytincilik sektörünün görüşü alınmadan maden lobisinin girişimleri ile hazırlandığı, Anayasa ve Uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğu belirtildi.
Zeytincilik Sektörü temsilcileri, Türkiye’nin, 2023 yılı için 3.8 milyar dolar zeytin ve zeytinyağı ihracatı hedeflediğini, hedeflere ulaşılmasının Türkiye’nin zeytin varlığını korumasına bağlı olduğuna bildiriyorlar.
Yasa tasarısı, bugün, 8 Temmuz 2014 Salı günü TBMM’de görüşülecek.
Yasa tasarısına karşılık tüketiciler ne yapmalı?
Önce sağlıklı yaşam için zeytin ve zeytinyağcıları desteklemeliyiz. Sonra konuyu, doğanın korunması açısından değerlendirmeliyiz.

Çünkü binlerce yıldır doğamız, Ölümsüz Zeytin Ağacı ile var oldu.

Bu amaçla sesimizi örgütlülük temelinde yasa yapıcılara duyurmalıyız derim.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Güzel İzmirim
 9 Temmuz 2014 Çarşamba 08:39
Zeytin'in maddi değernin yanında bu topraklar için çok derin manevi ve tarihi değeri de var. Zeytinliklerin olmadığı bir Ege düşünemiyorum bile. ama birileri düşünebiliyor demek ki...
 BERKANT ÇİL
 8 Temmuz 2014 Salı 14:44
Zeytin üreticisi olaraktan fındık alımındaki desteklerin zeytindede olmasını istiyoruz devletimiz arazi büyütme desteği olarak 10 yıllık faizsiz kredi versin büyültelim.büyük araziler kalmadı artık mirasçılar çoğaldı.
 
 8 Temmuz 2014 Salı 11:45
zeytin ağaçlarımızı koruyalım bu konuya lütfen gazeteci arkadaşlar duyarsız kalmasın ağaçları ranta kurban etmeyelim
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz