MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İTB’de kritik açıklama: İncirde büyük tehlike
Ekonomi
26 Ağustos 2015 Çarşamba 09:47

İTB’de kritik açıklama: İncirde büyük tehlike

İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclisinde kuru üzümde yaşanan düşüş ve bölgedeki incir problemi tartışıldı. Kuru üzüm üretiminde yaşanan düşüş borsada endişe yaratırken, İTB Meclis Üyesi Özhan Şen, bölgedeki jeotermal santrallerinden dolayı incirlerin tehlikeye düştüğünü ifade etti.
Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ  - İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. İTB gündeminde kuru üzüm üretimi ve incirde jeotermal tehlikesi vardı.


 
KURU ÜZÜM ENDİŞELENDİRİYOR
Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Borsası Başkan Vekili Ercan Korkmaz, kuru üzüm rekoltesinin Cuma günü açıklanacağını belirtti. Bu yıl rekoltede önemli bir düşüş beklendiğini aktaran Korkmaz, “Geçtiğimiz yıl sadece 225 bin ton kuzu üzümü ihraç ederken bu yıl toplam üretim miktarının 196 bin tona düşmesi bizleri endişelendiriyor” dedi. Kuru üzümde Manisa, Denizli ve İzmir’in Türkiye’nin tamamına yakınını ürettiğini vurgulayan Korkmaz, “Türkiye’nin en Bizim en büyük rakibimiz İran. İran’ın mahsulünün iyi olduğunu biliyoruz. Amerika’nın da kuru üzümde iyi olduğu bilgisi geldi” şeklinde konuştu.
 
Ege Bölgesi’nin bu yıl tarla ürünlerinde de düşüşe geçtiğini kaydeden Korkmaz, “İzmir, diğer bölgelere göre bu durumdan daha fazla etkilendi. İlimizde geçen yıla göre ihracat yüzde 15 düştü. Bu düşüş; Kuru meyve ve mamulleri ile yaş meyve ve sebze ihracatımızda yüzde 12, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar mamulleri ihracatımızda yüzde 10, meyve sebze mamulleri ihracatımızda yüzde 9 oldu. 2015’in bir kayıp yıl olduğunu ilan edebiliriz. İnşallah bütün bu sorunlar 2016 yılına sarkmaz” dedi.
 
 JEOTERMAL TEHDİDİ
Mecliste söz alan İTB Meclis Üyesi Özhan Şen, incir üretiminde jeotermal tehdidinin yaşandığını söyledi.  Bölgedeki jeotermal santrallere dikkat çeken Şen,  “İzmir’de incir bölgesi Torbalı’dan başlayıp Salihli’ye kadar gitmekte. Ege Bölgesi’nde ise Aydın ilk sırada yer alıyor. Fakat bu bölgelerdeki jeotermal santrallerinin yapılması sıkıntıları da beraberinde getirdi” diye konuştu.
 
TÜCCARLAR İNCİR ALMAZ HALE GELDİ
Jeotermale karşı olmadıklarını ama başta üniversiteler olmak üzere, TARİŞ, Aydın Ticaret Odası gibi kurumların yaptığı denetimlerde, yeraltında çıkarılan sıcak suda bazı kimyasalların 20 kata fazla olduğunu açıkladı. Bölgedeki zeytin ve incir ağaçlarının yapraklarında bozulmaların ve kalite düşüklüğünün görüldüğünü vurgulayan Şen, “Son 6-7 senedir tüccarlar gelip, incir almaz hale geldi. Bu durum bölgemizde 40 bin üreticiyi ilgilendiriyor. Toplamda 100 bin kişi bu durumdan zarar görecek. Ayrıca yapılan araştırmada kanseri arttırdığı da gözüküyor” ifadelerini kullandı.
 
Şen, enerjinin önemli olduğunu ama insan hayatının daha da önemli olduğunu söyleyerek, “Yapılan denetimlerde jeotermal santrallerinin fırsat buldukça havaya gaz saldığı ve sularını Büyük Menderes’e bıraktığı tespit edildi. Bunlarda da incir ve diğer ürünlerde soruna neden oluyor” dedi.

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz