MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP, Kapitalist sistemin neresinde?
Tayfun MARO
YAZARLAR
21 Şubat 2022 Pazartesi

CHP, Kapitalist sistemin neresinde?

Türkiye’nin kapitalist sisteme entegrasyonu nedense hep geçiştirilen bir konu olagelmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın anti emperyalist boyutu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kapitalist sisteme entegrasyon sürecini gözden uzak tutmanın gerekçesi olmuştur.

Emperyal güçlere kâh direnerek kâh uzlaşarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu bir gerçektir. Ancak iktisadi örgütlenme ve kapitalist sisteme entegrasyon nedense CHP’de pek konuşulmuyor. Sırf CHP’ye sol bir kimlik uydurmak için, Türkiye’nin kapitalist sisteme entegrasyonu değil de savaş yıllarının anti emperyalist karakteri konuşuluyor.

Gerçek yürüyor, programına serbest piyasa ekonomisine bağlılığını yazan CHP’nin solculuğu, sosyal demokrasinin izin verdiği kadardır.

Ve Cumhuriyet’i kuran parti olup Türkiye Cumhuriyeti’nin kapitalist sisteme entegrasyonundan azade olmak, CHP’ye özel bir garabettir.

1908-1922 döneminde Osmanlı’nın kapitalist sisteme entegrasyon denemesi başarılı olmadı. Devamı 1923’ten sonra geldi. Bkz. İngiltere görüşmeleri…

İşçi sınıfı yok, burjuvazi yok, sermaye birikimi yok… O kadar cılız ki yok hükmünde… Bu yüzden, karma ekonomiyle devreye sokulan devlet kapitalizmi alt yapı yatırımlarını tamamladı. İzmir İktisat Kongre’sinde alınan kararlar tam olarak kapitalist sisteme entegrasyonu öngörür.

Vehbi Koç Ankara’da bakkaldı. O bakkaldan ülkenin en önemli sermaye grubuna uzanan hikâye, kapitalizmin bir bakıma yol hikayesidir.

CHP’nin ikilem yaratan siyasi kimliğinin belirsizliğinde, üretici güçleri geliştirmek hep sağın meselesi olmuş ve haliyle sağa iktidar getirmiştir.

CHP, kuruluşunda yeraldığı Cumhuriyet’in uluslararası sistemde yerini tanımlamaktan acizken, kapitalist sisteme karşıymış gibi yaparak sürdürdüğü siyasal mücadele ne devedir ne kuş…

Sosyal demokrasi, gelişmekte olan ülkeler için her ne kadar çıkmaz sokak ise de CHP’nin kapitalist sistem içinde yerini doğru tarif etmesi için bir imkandı. Fakat o imkân da doğru kullanılmadı. Laf ola beri gele sosyal demokratlık bir şeye benzemedi.

Şimdi, CHP’nin önünde tarihi bir fırsat var. Kuruluşunda yer aldığı Cumhuriyet, dijital çağın Dünya düzeninde geleceğini arıyor.

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı, ülkenin gelecek arayışında CHP’nin önemli rol oynadığı yüzyıl olabilir. Yeter ki bunu istesin.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Zafer Cengiz
 28 Şubat 2022 Pazartesi 12:16
CHP''nin kuruluştan kalan 6 OK Prensipleri kapsamında "güncel bir performans analizi yapıldığında" Sermayenin tukenişi apaçık gün ışığına çıkar..! #YaSONRA..?
 Dün başka, bugün başka
 24 Şubat 2022 Perşembe 12:43
Bir kişi de çıkıp HDP'ye verilen oyları istemiyoruz diyemiyor; tam tersine istiyoruz diyorlar. Binali Yıldırım İstanbul seçimlerinde açık açık oy istedi. Ha ittifak yapmışsın, ha oy istemişsin, ne farkı var? Yerel seçimlerde görüldü ki HDP'nin oyları kilit. Aksini iddia eden net bu işi bilmiyordur. FETÖ'ya her istediğini veren, dağlarda gül dağıtanlar mı milli çizgide siyaset yapıyorlar? Ekonomi bitmiş, hâlâ daha CHP. Ülkeyi uzun yıllardır sağ partiler yönetiyor, geldiğimiz nokta belli.
 izmirli
 21 Şubat 2022 Pazartesi 20:49
TAM KAPİTALİST. TAM GÖBEĞİNDE. hiç parasız belediye başkanı var mı, parsız milletvekili var mı, yaptıkları işlere bakıp değerlendirebilirsiniz.
 Lombak
 21 Şubat 2022 Pazartesi 20:30
Sayın Erdal İnönü'den beri sosyal demokrasi'de bir milim ilerleme olmadı. Hala anlamıyorlar. SHP kadrolarıyla çalışma yapacağına kimlik siyasetçisi etnik milliyetçileri meclise soktular. Soğuk savaş sona erdi. Sosyalizmle birlikte Avrupa'da sosyal demokrasi de sorgulanır oldu. Etnikçilerin peşini hiç bırakmadılar. Halk Karayalçın'ı sandıklara gömdü bölücülerle birlik oldu diye yine anlamadılar. 40 yıldır etnikçilerden kurtulamıyoruz. Baykal'ın milli çizgideki Chpsinden 10 Aralıkçıların bölücü aiyasetine tam teslimiyet yakın tarihin onarılmaz hataları oldu. Ekonomi politikası ne olursa olsun bu yapıyla CHP'nin Türkiye siyaseti üretmesi mümkün görünmüyor. Madem bu ülkenin siyasetini yapıyorsunuz 6lı masaya mhpyi de alırsınız, hem iktidar bir süre değişir hem de hdp denilen saygın parti saf dışı kalır hem de ekonomi rahatlar. Dört işlem de mi bilmiyor bu altılı? HDP denilen saygını bu kadar yüceltmenin anlamı nedir? Yok anahtarmış yok kilitmiş. Yok böyle bir şey!
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz