MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Devlet Baba depremzedenin evini neden bedava yapmıyor?
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
7 Ekim 2021 Perşembe

Devlet Baba depremzedenin evini neden bedava yapmıyor?

340 gün önceydi…

Saatler, 14.51’i gösteriyordu…

Deprem…

İzmir’i 6.9’la vurdu…

Bayraklı’da onlarca binayı yerle bir etti…

118 kişi hayatını kaybetti…

1.400’e yakın vatandaş yaralandı…

16 bina tamamen yıkıldı…

1.500 bina…

Ağır ve orta dereceli hasar gördü…

Felaketin üstünden neredeyse bir yıl geçti…

Hala yaralar sarılmaya devam ediyor…

***

Ne acıdır ki…

O depremzedelerin bir kısmı konteynerde yaşamaya başladı…

Maddi gücü olanlar ev kiraladı…

Bazıları başka semtlerde yaşayan akrabalarının yanına taşındı…

Bir kısmı annesinin – babasının yanına sığındı…

Kimi hemşehrilerimiz…

Yamyassı olmuş dairelerin içinden…

Bi’umut, sağlam eşya aramaya çalıştı…

Kira ve eşya yardımı parça parça ödendi; vatandaş üzüldü!

***

Şimdi depremzedeler için evler yapılacak…

Nasıl, ne ölçüde; hala tartışması yapılıyor…

***

Yıkılan evin yerine yeni bir ev sahip olmak…

Depremzedenin hakkı…

Ayrıca…

Devlet Baba’nın görevi…

Anayasa’nın “Konut Hakkı” başlıklı 57’nci maddesi?

Aynen şöyle diyor:

“Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır…”

Bu vatandaşın sokakta kalmamasını sağlayan bir madde…

Bir de “deprem” felaketi için ayrı kanun var:

O’na göre de…

Devlet, depremde hasar gören veya yıkılanlara eğer DASK’ı (Doğal Afet Kanunu) yoksa yardım edemiyor…

***

Günün sorusu şu?

Devlet Baba, Bayraklı’da evini kaybedenlere…

Neden “ücreti karşılığı” ev yapıyor?

Evi başına yıkılan depremzede…

Neden yeni bir ev parası ödemek zorunda?

Binaların kağıt gibi çökmesine…

O garibim depremzede mi neden oldu?

Gidersin…

O binanın müteahhidinden hesap sorarsın anlarım…

Ama…

Evinin enkazı önünde ağlayan vatandaşa da…

Başını sokacak yeni bir yuva yaparsın helalinden…

Eskisinden küçük olur, büyük olur fark etmez…

Önemli olan…

Vicdanlarda “Baba Devlet” alkışlansın yeter ki…

***

Depremin olmasını vatandaş mı istedi?

Mümkün mü böyle bi’şey…

Sosyal Devlet’in görevi vatandaşını mutlu etmek değil mi?

O zaman bir yıldır neyin tartışması yapılıyor?

Paranla alacağın evin “emsal kavgası” mı önemli?

Devlet Baba’nın, depremzede aileye kalpten sarılması mı?

***

Kaldı ki…

O iskambil kağıdı gibi…

Depremde birbirinin üstüne yığılan daireler…

Yapılırken hiç mi denetlenmedi?

İnsanların evlerinin başlarına yıkılması kendi suçları mı?

***

Bayraklı depremi, acıyı taşırken…

Bir de “sosyal cengaver” yarattı…

Kısa adı “İZDEDA” olan…

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nin başkanı Haydar Özkan’la konuştum…

Diyor ki:

“Proje alanı içinde olup resen (kendiliğinden) yıkılan binalarda metrekare kayıpları olduğu gibi, kat kaybı sebebiyle daire sahipleri kur’a usulüne göre dairelerini alacaklar… Üstelik şerefiye parası vererek aldığı katta cephe kaybı yaşayacak... Tüm daireler için iki yıl ödemesiz sıfır faizle borçlanmamız gerekiyor… Aslında Sosyal Devlet anlayışı her şeyin önünde gitse bu evler deprem sebebiyle yıkıldığı için hiç para ödememiz gerekiyor… Depreme, gel Bayraklı’yı vur mu dedik? Bu kadar can kaybettik… Dünya kadar yaralımız var… Hak kayıplarının önüne geçmek için kayıtsız şartsız rezerv alandan da bize birer konut verilmesi adaleti sağlar…”

***

Çok ilginç bir yargıda daha buluyor İZDEDA Başkanı…

Ve yine diyor ki:

“Proje alanı dışındaki ağır hasarlılara rezerv alandan hak sahipliği doğup yer satılırken aynı ilçede iki evi olanlar hak sahibi olamıyor… Hele hele evleri orta ve az hasarlı ise kaderiyle baş başa bırakılıyorlar…”

Peki, neden “emsal” tartışması yapılıyor?

Başkan Özkan, çok açık ve net seslendiriyor acılı depremzedelerin dileğini:

“Emsal artışı istememizdeki sebep maliyet düşürmek için… 500 bin TL. isteyen müteahhide emsali verip, 200 bin TL.’ye kadar maliyeti düşürüp, aradaki farkla da Devlet’ten isteyeceğimiz sıfır faizli iki yıl ödemesiz krediyi kapatabilmek…”

***

Bitiriyoruz…

Kalbi kırık vatandaş şunu soruyor:

“1999 Depremi sonrasında ekonomik kayıpları azaltmak amacıyla çıkarılan altı vergi arasındaki ÖİV (Özel İletişim Vergisi) bugüne kadar  alınmaya devam eden tek vergi… Bu yüzden en çok bilinen diğer adı Deprem Vergisi… Diyorlar ki, 2002 ile 2020 arasında yaklaşık 70 milyar lira tutarında deprem vergisi toplandı… Bu paranın birazıyla Bayraklı’daki yararlar sarılamaz mıydı?”

İnsan merak ediyor?

Amerika kıyılarını vuran kasırgalar kasabaları…

Yerle bir ediyor…

Evi yıkılanlar, araçlarını kaybedenler, çatıları uçanlar…

Zararlarını…

Ceplerinden mi ödüyorlar?

Nokta…

Sonsöz: “Adalet, önce Devlet’ten gelmelidir… Çünkü hukuk; Devlet’in toplumsal düzenidir…  / Aristo – Yunan filozof ve bilge…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Asuman Tan
 9 Ekim 2021 Cumartesi 00:10
Sözün bittiği yerdeyiz.
 Bekir yildirim
 7 Ekim 2021 Perşembe 15:16
Bende rezerv alanı mağduruyum esimin adına ayni ilçede sağlam evi olduğundan yararlanamazsin diye afattan yazı geldi.aslinda o ev oğlumun 400 yüz bine yakın bankaya borç ödüyor ama resmiyete Tapu annesinin adına olduğundan dolayı verilmedi.ben devlet memuru emeklisiyim devlet dedin yerine yap diyor.sizlere ve devlet erkanina soruyorum.ben bu şartlarda nasıl yaptıracağım.magduruz rezerv alanında bizde verilmesini istiyorum.
 Mevlüt ŞAHİN
 7 Ekim 2021 Perşembe 14:37
Sitemiz az hasarlı dendi,şu anda riski bina statüsünde,yani yıkılacak,genelde emekli ve emeği ile çalışanlar,ödeyecek gücümüz yok,bu durumda,Adalet mah Bayraklıdaki evi mütahitlere 1+1 lere vermek zorunda bırakılıyoruz,o zamanda burada nüfus yoğunluğu enaz%30 emsal artışı gibi olacak,isteğimiz artışla beraber faizsiz kredi 20 yıllığına,seçilmişler ülkeyi yönetenler,mimarlar odası;sosyal devletin yapması gerekeni yaparak demremzelerin sorununu çözün ki bizlerde nefes alalım.
 Ufuk Sayın
 7 Ekim 2021 Perşembe 13:13
Arkadaşlar benim aklımın almadığı bir konu daha öncede yazdım bu felaket sadece bayraklıyım ilgilendiriyor her yazılan her söylenenin ilk cümlesi bayraklı .K.yaka ,Demirköprü, girne caddesi , Nergiz,alaybey,bunlar mevzu bahis olmuyor daha bir çok semt var hemen bayraklı bölgesi olarak neden ayrıştırıyorsunuz birde medyada tv.bu şekilde bahsediliyor
 Güldoğdu Akgün
 7 Ekim 2021 Perşembe 12:32
30 Ekim 2020 depreminde Kusadasindada 386 bina hasar aldı tahliye edildi binalar makalede bahsedilen tüm maduriyetler bizdede yasandı ama yıkılan bina can kaybı olmadığı için ne kamuoyunun haberi oldu nede yoneticilerin.Kusadasi ve Aydın belediyeleri Aydın millet vekilleri birkez olsun dile getirip mağduriyetimizi anlatmadı. Yok hükmündeyiz seçimden seçime akıllara geliyoruz.Ne acı. Evlerimizi kaybettik kiralara çıktık.kimimiz şehir dışına taşındık ekonomik sebeplerle cunki kiralar çok yüksekti.bircogumuz evlerimizi krediyle almıştık üstelik.hala krediler ödeniyor. Belediye başkanıyla 5 martta bir görüsme yaptık.Mevzuat değişikliği gerekli dedi .beklememiz söyledi aylar geçti aradım bir gelişme yok dendi.Izdeda derneğini gördüm temasa geçtim kusadasinda depremzede olduğunu bile bilmiyorlardı duymamislar ben arayana kadar. Bir ilçenin Belediye başkanı bu konuyu gündeme getirmezse nereden bilecekler ki? Sonra twitterden izdeda ile birlikte Yetkililere twitler atıp magduriyetlerimizi duyurmaya çalıştık.ben sesimi duyurmak zorundaydım Depremden sonra benimle birlikte tüm kusadasindaki depremzedelerin hayatı alt üst oldu. Sahip çıkan çözüm üreten bir belediyemiz yoktu malesef. sonra twitlerime Belediye başkanını etiketledigim için kendisi tarafından savcılığa verilmekte tehdit edildim. O hicbirsey yapmıyordu ona kusadasinda depremzedeler olduğunu çözüm beklediğini anca oradan hatirlatabilirdim. 11 ay oldu.buyuk çaresizlik var. 26 eylülde Izmirde Sayın Kilicdaroglunun müjdesini aldık sevindik.kusadasida chp belediyesi bizede emsal olur dedik .ama izmir %10 emsal artış dedi umudumuz izmir B Şehir Belediye baskaninda bizler yüksek İnşaat maliyetlerini karsilayamayız.%30emsal artışı bizi bu yüksek maliyetlerin bir kısmını karşılamamızı sağlar.kusadasini, yönetiminin bu konuda ne planladığını haber yapın lütfen sorumluluğunu aldıkları ilçede bu konuda ne gibi çalışmalar yapıldığını sorun Emsal artışın Belediyelerin sorumluluğu olduğunu öğrendik 11 ay bizi oyaladilar yetki bizde değil diye.
 Cavidan Kızak
 7 Ekim 2021 Perşembe 12:00
Çok teşekkür ederim .Sorunlarımızı dile getirdiniz evi orta hasarlı bir depremzedeyim depremden sonra kirişler kaymış oturmayın denildi boşalttık eşyalarımız bir yıldır depoda çürümeye terk yakınlarımızın yanında zorunlu misafiriz onlarada yazık. evlerimizi inşa edip yuvamıza dönmek istiyoruz sizlerde görüyorsunuz Dernek başkanımız olmasa biz sesimizi duyura azdık Haydar Özkan beye minnettarız.Yerel ve merkezi yönetimlerden destek bekliyoruz evimi yıktırdık bir kum yığını kimi çalmış kimi çalana destek vermiş ruhsat vererek evimize dönmek istiyoruz .dokuz ay önc 360 şimdi 500 istiyorlar yetki belediyelerde değil deyip Bayraklı belediye başkanı bizi çok oyaladı hiç ilgilenmedi şu anda tek umudumuz Büyük Ş .030 emsal artışı. Hükümetimizden 0 faiz uzun vade kredi sesimiz olmaya devam edin lütfen teşekkür ederim
 Belediye suçludur
 7 Ekim 2021 Perşembe 11:06
Bu binaları yapan Mütahit ler yargılanıyorda buna ruhsat veren belediye başkanları niye yargılanmıyor niye Çoğu CHP belediyesi verdi niye sesiniz çıkmıyor
 sezarın hakkı sezara
 7 Ekim 2021 Perşembe 11:04
Devlet değil Hükümet sayın karabel. Devlet baba istese yapar. Yapmayan bazılarının biat ettiği hükümet babaları.
 Hale Adıgüzel
 7 Ekim 2021 Perşembe 10:51
Duyarlılığınız için Teşekkürler. Bizler depremzedeyiz. Önce Az, orta,ağır, proje diye ayrıştırıldık. Az hasarlı ve orta hasarlı evler kaderine terk edildi. Dask evlerimize boya badana parası ödedi sadece. Evlerimizden mahallemizden göç ettik. Evlerimizi tekrar satın almak durumundayız.Tek çözüm kat artışı ve faizsiz kredi. Evlerimize başka türlü kavuşamayız
 Hasan Yıldız
 7 Ekim 2021 Perşembe 10:37
Depremde 7260 daire hasar gördü.Peki suçlu kim? 1- İmara ve oturmaya izin veren Belediye mi? 2- Yapan Müteahhit mi? 3- Bu evi alan mı? Yazık ve ayıp Değil mi? Devlete yakışan bu mudur?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz