MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İhraçlar
Rifat ÖZER
YAZARLAR
19 Şubat 2023 Pazar

İhraçlar

İlkokulumuz daha açılmadan okuma yazmayı biraz da olsa… öğrenmiştik. Hatta demiryolu platformundaki okumalarda, o yaşlardayken, belirli bir politik ve edebi kültürü de edinmiştik!

Okulumuzun ilk öğretmeni yeni mezun Necmettin Kılıçkaya idi… Sınıflara ayırmak

için seviye sınavı yaparken bir ‘18’ yaz dedi. Hemen bir 10 yazdım, arkasına da bir 8 koydum, oldu mu 108. Haydiii… 1.sınıfa!

Bunu hiç unutmadım tabii. O yüzden de çok çalışıyordum. Öyle de ezberci olmuştum ki…Hele de o dönemlerde çok övgü alan bir zeka ürünüydü… ezbere bilmek!

***

Güneş sistemindeki gezegenler çok popülerdi okulda o zamanlar… Zaten baba, oğul ve toruna ait Mısır-Gize’deki sıralı Keops, Kefren, Mikerinos ve dünyadaki kimi pramitlerin, gezegenlerle bağı olduğu söylenir, bu da onlara mistik bir hava verirdi…

Bu yüzden de olmalı ki, öğretmenimiz, üzerinde çok durmuş, Güneşe olan uzaklık sırasına göre, adlarını ezberlememizi de istemişti!

Olacak bu ya… Öğretmenimiz o gün sınıfı sınava çekip, gezegenleri saymalarını istemiş.

Sayabilen çıkmayınca da… sınıfa hapis cezası vermişti. O gün okula gitmeyen beni de çağırtmıştı… Gidince aynı soruyu bana sormuş, hiç duraklamadan su gibi saymıştım :

Merkür, Venüs, Yer, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton… Rahmetli Bekir Ağabeyim de dahil, sınıf hapisten kurtulmuştu!

İlim insanları da olsa… insan sormadan edemiyor. Niye kıydınız ki Plüton’a? Evet Plüton gözden ıraktı… Güneşe en uzak, Ay’ın beşte biri kadar küçücük bir yıldızdı. Kimseye de bir zararı yoktu… Oralarda döner dururdu garip!

Ama, 6-7 yıl önce Gökbilimciler toplandı… Plüton’u yemeğe karar vermişler ki, önce yeni gezegenlik kriterleri koydular… Sonra da bu kriterlere uymuyor diye, Plüton’u Güneş Sisteminden çıkardılar, cücelerin arasına attılar! Keşfedildiği 1930’dan beri, 85 yıllık keyfine son verdiler… Plüton’u ihraç ettiler!

***

Bilim insanları yapar da kimi Partililer durur mu hiç! Nasıl ki, Güneş sisteminin lideri Güneş’se,

Partilerin Güneşleri de Genel Merkezleridir ki,

o da Ankara’da bulunur…

Özellikle adaylık zamanlarında, hani mıknatısın hep kuzeyi göstermesi gibi, hep Ankara’ya bakılır… Pervanelerin hep ışığa koşması gibi, hep Ankara’ya koşulur!

Rakip varsa ayağına çelme takılır… Plüton’un akıbetine uğratılır. Hani 1970’li yıllarda, Aydın Erten, Avukat Hayrettin Öngünşen ve Ali Rıza Bodur’un başına gelenler… gibi!

Neymiş… Karşıyaka CHP Kadın Kolu Kongresinde, kendi adaylarına karşı olan bir aday yanında tavır almışlar. Siz haa… Haydi bakalım ihraç! Neyse ki sonraları Aydın Erten ile Ali Rıza Bodur, partiye geri döndüler de…

İlçe Başkanımız Hayrettin Öngünşen’i partiye döndürebilmek için akla karayı seçtik… İlçe Sekreteri iken, ricası üzerine 1976 Kongresinde İlçe Başkanlığına aday olduk ve seçildik… Hayrettin Bey, sonuç için “ örgüt beni beraat ettirdi “ diye Genel Merkeze mesajlar verdi!

Genel Başkanımız ve Başbakan Bülen Ecevit’i, bir İzmir’e gelişinde Çiğli Havaalanında karşılamıştık. Şeref salonunda otururken rahmetli Ecevit’e, Hayrettin Başkanın durumunu anlattık. Partiye dönüşünün sağlanmasını istedik…

Ankara’ya dönünce ilgilenme sözü verdi. Ve, hemen de sözünü yerine getirdi : Hayrettin Bey yeniden Partisine döndü ve partili olarak da bu dünyaya veda etti! Ne yazık ki, Dr. Öğretim Üyesi rahmetli Oktay Gökdemir’de, partisine dönemeden… iki yıl önce bu dünyaya veda etti!

***

Halen, çocukluğunu bile partide geçirmiş,

bu partide yaşlanmış, parti içi denge hesaplarıyla mağdur olmuş arkadaşlar da var.

Şimdi onlara kol kanat germe… Şimdi onarma zamanı !

Haftaya buluşmak üzere…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Aÿse yaka
 22 Şubat 2023 Çarşamba 13:12
Saygı duyarak rifat bey , bir zamanlar adını yazmıycam, yine ank radan bir vekil gelmişti ,belediyemize , inci misali karsiyakamiza raporu ne oldu iddalarda sümende kalirken , koltuk altına girne bulvarından bir tapu hediye verilince ??????? ne soruşturma olmuştu dersiniz ? Böyle gelmiş böylede yola devam olmasın gariii ?? ancak izmirde ki soruşturmalara izmir m.v.b.selin sayan böke ; işte burada duruyorum ???????? faka basmaz diyorum da,, inşallah şaka misali sürprizler olmaz seçimler arefesindeyiz de , yinede dikkat etmek gerekir ben yanılaymaya razıyım yeter ki karşiyakam kazansin diye saygı ile kalın ! ??????????????
 Lombak- Ek
 20 Şubat 2023 Pazartesi 18:51
Ozür dilerim. Sarıgül ilçesinde 40 okulu depreme dayanıklı olmadığı gerekcesiyle yıktırip yeniden yaptırmıştı. 2011 yılında.
 Lombak
 20 Şubat 2023 Pazartesi 18:45
Konu deprem olunca ve hükümet İstanbul'da bazı okulları tahliye kararı alınca aklıma eski Şişli Belediye başkanlarınızdan Mustafa Sarıgül geldi. Neden diyecek siniz? Kendisini sevdiğimden, desteklediğimden değil. Ama Sarıgül son döneminde Şişli deki tüm okulların deprem güçlendirme işinin yapım işlerini bizzat Milli Eğitim Bakanlığı ile protokoller yaparak Belediye olarak üstlenmişti. Hükümetin geçen hafta açıkladığı tahliye edilen okul listesini ilçe bazında dikkatle takip ettim. Hükümet Şişli de sadece bir okulu riskli bulmuş. Bunu Mustafa Sarıgül'e borçluyuz. Ama Chp adam harcama makinesi olduğu için bugün bu kazanımla övünemiyorsunuz bile...
 Bülent Sever
 19 Şubat 2023 Pazar 17:05
CHPliler seçim yaklaştıkça birbirlerini yerler. Gençlere yol açın gençlere yer açın. Bu yazının amacı yine Kemal Karataşı aday yapmak için. CHPde Baykal devri bitti
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz