MENÜ
İzmir 20°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İthal aday safsatası
Kemal ANADOL
YAZARLAR
11 Aralık 2023 Pazartesi

İthal aday safsatası

31 Mart 2024 günü yani yüz on gün sonra tekrar sandığa gideceğiz. Seçmenler büyükşehirlerde ilçe, il belediye başkanlarıyla belediye meclis üyelerini seçecekler. Diğer illerde ise belde, ilçe, il belediye başkan ve üyeleriyle birlikte il genel meclislerini de belirleyecekler. 31 Mart’ta sandıktan çıkan sonuçlar sadece yerel değil genel siyaseti de etkileyecek. 14/28 Mayıs 2023 seçimlerinin bir tür rövanşını izleyeceğiz.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan daha önce CHP’ne kaptırdığı İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerini geri almakta ısrarlı. CHP ise bunları korumakla birlikte üstüne yeni iller eklemek istiyor. Üç büyük kentten geri kalan İzmir’de ise siyaset hareketleniyor. AKP adayını henüz belirleyemedi. CHP’nin ise büyükşehir belediyesine tam dokuz aday adayı var. Bunların hangisinin aday sıfatını kazanacağı ise ayrı bir merak konusu. Köşe arkadaşlarım Engin Önen ile Muhittin Akbel bu konuda aydınlatıcı yazılar kaleme aldılar. Çokça tartışılmaya başlanan “İthal aday” konusuna değindiler. Her seçimde gündeme gelen bu mevzu üzerinde ben de düşüncelerimi yazmak gereğini duyuyorum.

İzmir’de her seçim gündeme gelen “İthal aday” tartışmasını biraz açalım. Resmi kayıtlara göre 4 milyon 425 bin 789 olan İzmir toplam nüfusunun sadece 2 milyon 301 bin 721 kişi İzmir doğumlu. Demek ki çeşitli dönemlerde İzmir’e göçen yurttaşların doğduğu değil doyduğu yer bu güzel ve bereketli topraklar. Göçen yurttaşların çocukları da yeni kuşak İzmirlileri oluşturuyor. İzmir gelenleri bağrına basıp onları kısa sürede benimsiyor, özümsüyor. Kısaca bu memlekette evi barkı, işyeri olan ve ömrünün geri kalan kısmını burada yaşayacak insanlar artık İzmirlidirler ve siyasette de söz sahibidirler. Bu konuda tereddüt olduğunu sanmıyorum. Nitekim Bursa Mustafakemalpaşa’dan gelen Burhan Özfatura, Tokat Erbaa kökenli Aziz Kocaoğlu ile Ankara doğumlu Tunç Soyer büyükşehir belediyesi koltuğuna İzmir seçmeninin oylarıyla oturmuşlardır.

Pekiyi “İthal aday” damgalı politikacılar kimlerdir? Seçimlere kadar İzmir’de işi gücü olmayan, bu memleketin suyunu içmeyen, havasını solumayan, parti genel merkezlerinin iradesiyle arzı endam eden (boy gösteren) kişilerdir. Bunların İzmir’e tayini çıkan kaymakam veya validen farkları yoktur. Kaldıkların otelin yerini bile zor bulurlar. Seçim kampanyası bitince onların da işi biter. Kim bilir bir daha ne zaman geleceklerdir.

İzmirliler uygar, hoşgörülü insanlardır. Atatürk’ü sevmek, lâik ve demokratik bir ortamda gönlünce yaşamak onların vazgeçilmez istemidir. Oylarını da bu ölçülere göre kullanırlar. Uzun yıllar onurla görev yaptığım CHP’nin genel merkezleri İzmir’in bu yapısından yararlanarak buraya sık sık “İthal aday” göndermişlerdir. Buradan milletvekili seçilen bu kişiler İzmir’le uyum sağlayamamış, hemhal olamamışlardır. Nitekim 14 Mayıs seçimlerinde İzmir seçmeniyle inatlaşırcasına Taraf gazetesi yazarı bir politikacı hem de liste başına yerleştirilmiştir. Aynı şekilde ikinci bölge liste başı da bir ithal aday olmuştur. Bunlar ara sıralara sığdırılabilecekken hoyratça ve iğreti duran bir rozet gibi birinci sıraya konulmuşlardır. Daha da ilginci partide makam sahibi olanlardan hiç ses çıkmamıştır. Seçmendeki hoşnutsuzluğu yansıtmamış veya yansıtmak istememişlerdir.

İthal adaylara tepki göstermesi gerekirken suskunluğu yeğleyen bazı politikacılar kendileri aday olunca rakiplerine “İthal aday” damgası vuruyorlar. Demokratik bir anlayışla süren adaylık rekabetine gölge düşmemelidir. CHP’li seçmenin beklentisi budur. Büyükşehir aday adaylarını dikkatle inceledim. Hepsi de bu göreve lâyık kişiler. Bu arada “İthal aday” olarak nitelenen Buğra Gökçe’nin özgeçmişine baktım.

1974 doğumlu Buğra Gökçe, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü mezunu. 2008 yılında ODTÜ’de doktorasını tamamlamış. Şehir Plancıları Odasının Genel Başkanlığını yapmış. Gazi Üniversitesi ve ODTÜ’de öğretim görevlisi olmuş. 2008’de İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Üyesidir. 2009-10 yıllarında da başkanlığına atanmış. 2014 yerel seçimlerinden sonra İzmir Büyükşehir Fen İşleri Daire Başkanı görevine getirilmiş. Daha sonra da Genel Sekreter Yardımcısı olmuş. 2016 Mart’ından 2022 yılına kadar İzmir Büyükşehir Genel Sekreterliğinde bulunmuş. 2022 Haziran ayından sonra İstanbul Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcılığı ve İETT Genel Müdürlüğü görevlerini üstlenmiş.

Buğra Gökçe’yi İzmir Belediyesi Genel Sekreteri iken tanımıştım. Karaburun’dan Kemalpaşa’ya, Kınık’tan Kiraz’a kadar tüm İzmir’i bilen ve çalışkan bir bürokrattı. İzmir’e toplam on iki yıl hizmet eden bir kişiye yapıştırılan “İthal aday” damgası tam bir safsatadan ibaret!

CHP örgütü ve seçmeni aday adayları arasındaki demokratik yarışın diğer partilere örnek olmasını istiyor. Her birine ayrı ayrı başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Murat Yakar
 14 Aralık 2023 Perşembe 11:41
Uyeler bazinda on secim yapilmadan merkezden emri vaki belirlenen adaylara oyumu kesinlikle vermem..vermryecegim..dibine kadar da muhalefetimi yapacagim..partilere demokrasi ve ozgurluk gelmeden bu isler duzelmez..duzelemez...
 MUSTAFA NEVZAT ŞARA
 12 Aralık 2023 Salı 08:01
ÇOK DEĞERLİ BÜYÜĞÜMÜZ VE SAYGI DUYDUĞUM KEMAL ABİMİZİ CANI GÖNÜLDEN DESTEKLİYOR VE HER DAİM KENDİSİYLE GURUR DUYUYORUM.RABBİM KENDİSİNDEN EBEDEN RAZI OLSUN İNŞALLAH BELİRTMİŞ OLDUĞU GÖRÜŞLERİNİ CANI GÖNÜLDEN DESTEKLİYOR VE HER DAİM KENDİSİYLE GURUR DUYUYORUM.
 EROL YEŞİLPINAR
 11 Aralık 2023 Pazartesi 14:54
KEMALCİM..İZMİR BBB ADAYI OLARAK SN.ABDÜL BATURU TEK TUTUYORUM..BELEDİYECİLİĞİ VE SİYASETİ EN İYİ BİLEN KİŞİDİR..NARLIDEREDE LİSANS, KONAKTA LİSANS ÜSTÜ YAPTI..SIRA DOKTORAYA GELDİ DİYORUM..OLMAZ İSE, MEVCUT TUNÇ SOYER...
 menemenliye
 11 Aralık 2023 Pazartesi 14:16
ulusalcılık kötü birşey mi?
 menemenli
 11 Aralık 2023 Pazartesi 12:36
ulusalcılar buğra gökçe'nin arkasında hizalanmaya başlamışlar. size geçit yok,sosyal demokratlar burada,yiyorsa gelin önseçim diyelim,örgütte ağırlığınız ne görelim. önseçimde kuşkusuz soyer birinci çıkar
 vatandaş
 11 Aralık 2023 Pazartesi 12:10
KALEMİNİZE SAĞLIK SAYIN ANADOL...
 İzmirli
 11 Aralık 2023 Pazartesi 11:28
Sayın Anadol, Buğra Gökçe ''nin özgeçmişine bakmışsınız değil mi? Peki gözünüzden nasıl kaçtı. İlk kamu görevi süresince Melih Gökçek ''e kimin referansı ile gidip iş başı yapıyor. Öncesi süreçte, azılı faşist Haluk Kırcı vb leri ile irtibatı nedir Buğra Gökçe''nin. Diğer bir konu ise İzmir''e Gürsel Erol ve Bülent tanık ne amaçlar ile getirdiler Bugrayı ve yaklaşık 7 yıl İzmir''de İBB bürokratı olarak aziz bey ve Tunç beyin başarısızlığının temel mimari kendisidir. Mali konular ve Kente dair çöküşün simgesidir Buğra Gökçe. Vesselam...
 Sosyal Belediyecilik Anlayışı
 11 Aralık 2023 Pazartesi 11:15
CHP İzmir BB Başkan aday adayı Sayın Buğra Gökçe'nin İzmir'de görev yaptığı zamanlarda , İzmir kırsal ilçe ( Karaburun'dan Kemalpaşa'ya , Kınık'tan Selçuk' a ) belediye otobüslerindeki 90 dk. aktarma hakkı iptal edildi.(10.02.2016 ) Yetmedi , İzmir kırsal ilçelerdeki belediye otobüslerinin ( ESHOT ) tamamını hizmetten çekerek , İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) projesi uygulamasının yasalaşması için 538 milletvekili ve Bakanlar kurulu üyelerine mektup gönderildi. (2018 Mart ) Sayın Buğra Gökçe İZTAŞIT 'I ( özel halk otobüsü ) İzmir modeli olarak teee Gaziantep'te tanıtımını yaptı. (2018 Ekim ) 2019 Aralık ayında Seferihisar ilçesindeki belediye otobüsleri hizmetten çekilerek toplu ulaşım özelleştirilmeye başlandı. (Sonrası Kiraz, Menemen , Ödemiş Kaymakçı ) Velhasıl , kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; İzmir'deki bu adil olmayan uygulama ile bazı yurttaşlar ulaşımda daha az eşit haklara layık görüldü. İzmir'de aday kim olursa olsun bu ayrımcı zihniyete oy mu verelim. ÇÖZÜM : İzmir kırsal ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL. Aktarma haklı . Gittiğin kadar öde ) uygulanması. ÇOK MU ZOR.
 Partili
 11 Aralık 2023 Pazartesi 10:11
Sayın Anadol,halk kendini idare edecek belediye başkanını seçme hakkı versinler o zaman gerçek demokratlığı ortaya çıkacaktır, belki bir muhtar belediye başkanı olabilir ithal ithaldir izmir ve bölgesinden istanbul ve Ankara'ya belediye başkanı atandı mı?...
 izmir
 11 Aralık 2023 Pazartesi 09:59
Sn.Anadol İthal adaydan insanların kastı yaklaşık 4,5 milyonluk şehirde bizzat her gün şehrin güzellikleri ve sorunlarıyla yaşayan insanlar varken parti gözetmeksizin söylüyorum İzmir'li olmayan birinin aday gösterilmesine tepkili insanlar. Partilerin İl meclisleri açısından da bakarsanız yıllardır emek veren her koşulda beraber yürüyen insanlar arasından birini aday göstermeyip dışardan birini aday gösterilmesi ne kadar onlarca olumlu karşılanmalı sizce? Sn.Gökçe gerek Aziz bey gerek Tunç bey zamanında en yüksek mevkiide kendi kadroları ile görev yaptı, onların başarısı veya başarısızlığındaki payı %70-80 belediye başkanları sokaktaki bozuk asfaltı tamir etmeyin diye bir talimat verirmi? çöpleri toplamayın , yada su kaçaklarına mudahale etmeyin dermi ? burda sorumluluk Genel Sekretrer, Genel Müdürlerdedir. Başkanların hatası nedir ? kendi kadrolarını kurmaları ve sıksık halkla birebir gezmeleri sorunları bizzat görüp bürokrasiyi ona göre şekillendirmeleridir.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz