MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kripto dolandırıcıları da sosyal medyacı!
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
21 Mayıs 2021 Cuma

Kripto dolandırıcıları da sosyal medyacı!

Yakın çevremde bile konuştuğum insanlar yatırdıkları üç kuruşun kripto paralarla nasıl devasa boyutlara ulaştığını anlatıyorlar. Okumuş çocuklar bunlar. Dört sene önce 1500 TL yatırmış kısa bir süre önce 100 bin lira olmuş şimdi 60 bine düşmüş ama ne gam…

Böyle böyle yayılıyor laflar veçabuk zengin olma hayali kuranlar ellerindeki  üç kuruşu kaptırıyorlar.

Bugünlerde kripto paralarda sert düşüş sürüyor. Bu yazı yazarken kayıp yüzde 40’larda. Aklı olan “bu kâr yeter” deyip boşaltıyor portföyünü. Türkiye’deki bazı aracı kuruluşların ödemede zorlandığı haberlerini de alıyoruz bu arada.

Burada ortaya çıkan fenomen Elon Musk. Görünen o ki kendine medya desteği ile itibar sağlayan Elon Musk “yeni büyük manipülatör”…Bir gün söylediğinin tam tersini söyleyebiliyor ertesi gün…. Bitcoin ve dogecoin gibi kripto paraların büyük destekçisi olan, hatta kendini 'doge-baba' diye niteleyen Musk'ın CEO'su olduğu Tesla, şubatta 1.5 milyar dolar değerinde bitcoin aldığını bildirmişti. Kendini Musk sanan dünyanın her yerindeki salatalıklar da peşine takılmıştı.

Musk,Mart ayında yaptığı açıklamada, Tesla'nın araç alışverişlerinde  bitcoin kabul edeceğini açıklamış, ama ardından blockchain teknolojisinde muazzam enerji harcanmasından kaynaklanan çevre kaygısı gerekçesiyle açıklamasından geri adım atmıştı.

Sonuçta şöyle bir bildiri okuduk bu hafta: “Elon Musk, Twitter hesabından kripto para piyasasını sorumsuzca manipüle ettiği için kötü bir şöhrete sahip. Bu saçmalık! Narsist bir milyarder olan ve her zaman olmaya devam edecek Musk, insanların portföyleriyle oynuyor. 'Yeter' diyoruz”…

Bu açıklamayı yapanlar Kendini Musk sanan dünyanın her yerindeki salatalıklar.

Vahşi kapitalizmin büyük oyuncusu Elon Musk kripto paralar hakkında yaptığı yorumları hisse senetleri hakkında yapsaydı başını davalardan kurtaramazdı. Düzenleme eksikliği nedeniyle boşluk bulduğu yerde at oynatıyor. Tipik bir manipülatör yani…

Bir de Musk’ın üzerinden dolandırılanlar var bütün dünyada. 2020'de kripto paradolandırıcıları Twitter'ı hackleyip Musk dahil her kesimden bir dizi şöhretin hesaplarını ele geçirerek en az 121 bin dolar çalmıştı.

Bütün bu büyük hareketler, aşırı yükseliş ve düşüşler sahtekarların işini kolaylaştırıyor.

NBC’nin Washington kaynaklı haberini okuyorum; ABD'nin Federal Ticaret Komisyonu'na göre son 8 ayda kripto para dolandırıcılığına kurban gittiğini bildiren yaklaşık 7 bin kişi, 80 milyon dolardan fazla para kaybetmiş. Kripto para destekçiliğinin şampiyonu Elon Musk, aynı zamanda kripto para dolandırıcılığının en popüler malzemesi olmuş…

ABD'de tüketicileri korumakla görevli Federal Ticaret Komisyonu (FTC), kripto dolandırıcılığının Ekim 2020'den beri rekor düzeylere ulaştığını, son 8 ayda sahte yatırım tuzağına düştüğünü bildiren yaklaşık 7 bin kişinin toplam kaybının 80 milyon doları geçtiğini duyurdu. FTC, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'ı taklit eden sahtekarların kripto para dolandırıcılığıyla 2 milyon dolardan fazla para çaldığını belirtti.

Tabii ki bu aşağılıklar sosyal medyadaki sözde ünlüler – influncerlar gibi havadan para kazanırken yaptıkları paylaşımına beğeni ve yorum bırakma karşılığı hediye vaat ederek kötü amaçlı yazılım bağlantısına yönlendiren dolandırıcılıklar yapıyorlar. NBC’nin haberine göre sosyal medya aşağılıkları kripto para üçkağıtçılarına da yaramış durumda ve aynı yöntemi kullanıyorlar.

Bir örnek de var NBC’nin haberinde: Hediye dolandırıcılığının kurbanlarından biri olan İngiliz öğretmen Julie Bushnell, BBC haberi görünümlü bir web sitesine yönlendirildiğini, sahte haberde Tesla'nın 1.5 milyar dolarlık bitcoin hisselerinin yarısını vermeyi planladığının iddia edildiğini, bundan faydalanmak için 12 bin 720 dolarlık bitcoin gönderdikten sonra dolandırıldığını anladığını anlattı.

Aynı influncerlar gibi kripto dünyasının sözde ünlüleri gibi kendilerine imaj yaratan bu düzenbazlar yatırımcıları kripto paralarını kat kat çoğaltacaklarını söyleyerek kandırıyorlar.

Bir kez daha bu adamların oyununa gelmeyin diyelim

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz