MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tanrıların dönüşü muhteşem olacak
Tayfun MARO
YAZARLAR
17 Eylül 2022 Cumartesi

Tanrıların dönüşü muhteşem olacak

Dinler çağının sonuna yaklaşan insanlık alemi bu değişimin getireceklerinin henüz çok farkında değil. Veya değişimi henüz ilgilenmeye değer bulmuyor.

Gelin görün ki gerçek yürüyor, baraj duvarlarının ardında suların yükselmesi ne ifade ediyorsa veya yükselmekte olan dip dalgası etkisi neyse, bu değişimin getireceklerinin etkisi de o olacaktır.

Kutsal metin ve kitaplarla yeryüzüne indirilen tanrısal egemenlik sona yaklaşıyor. Ziyadesiyle dünyalılaştırılan Tanrı, sinyal ve enerjiyle hemhal sanal evrene geri dönüyor. Sanal evrenin çocukları, Tanrı’yı sonsuzluğun bilinmezliğinde arıyor.

Yazılı olan her şey zamana yenik düşüyor. Ve yazı insanın üstündeki lanetin belgesine dönüştüğü andan itibaren muktedirin gücü görkemini kaybetmeye başlıyor.

Nitekim, tanrısal egemenliğin yazılı metinlerle insanlığa bildirilmesi, yazıya dökülenin zaman içinde sosyal evrime dirençli hale gelmesi sonucu, dinlerin kurumsal yapılarında sorun yarattı.

Ve yazılı metinlerin zamana direnemediği gerçeğine dinler de sonunda boyun eğiyor. Bu boyun eğişin adı; deizm.

Önce söz vardı. Tanrı sözdü. Söz yazıya dökülünce yaşadığımız topraklarda dört kitap, üç din zuhur etti. Cennetten kovulduğuna ikna olan insan böylece yeryüzündeki varlığını anlamlandırdı.

Ve ne zaman dinler tanrısal iktidarın göklerden indirilmesiyle yeryüzü muktedirlerinin gücüne güç katmaya başladı, kurumsal yapısıyla dünyevileşen din sorgulanır oldu.

Bütün süreçlerin yatay seyrettiği koşullarda yeni bir Dünya düzeni kuruluyor. Genç kuşaklar, hiyerarşik yapıları yadsıyor.

Gerek devletin gerek dinlerin kurumsallaşmaya dayalı hiyerarşik yapıları yeni toplumda karşılık bulmuyor.

Tanrısal olanla insani olan, evrenin sonsuzluğunda ve bilinmezliğinde yeni bir zihinsel buluşmaya hazırlanıyor.

Hatırlamakta yarar var; zihinde olan dile gelirken, yazıya dönüşürken eksiliyor. Bu eksilme, iktidar ve hiyerarşi üretiyor.

Bu yüzden, dijital devrimin çocukları tanrısal olana varmayı dolaylayana itibar etmiyor. Ama ateizme de itibar etmiyor. Tam olarak deizmde karşılığını bulan bir arayış söz konusu…

Tanrıların dönüşü muhteşem olacak, sanki…

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Karaoğlan
 19 Eylül 2022 Pazartesi 09:37
Harika, bayıldım. Çok güzel bir yazı.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz