MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yeni bir hikâye yazmak
Tayfun MARO
YAZARLAR
4 Nisan 2022 Pazartesi

Yeni bir hikâye yazmak

“Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyıllık hikayesini yeniden söylemek lazım.” Anahtar cümle bu!

Bu fikir etrafında yıllardır süren tartışmanın iki dayanağı var;

Birincisi, kapitalist sistemin dengeden çıkmasının yol açtığı bunalım ve sanayi toplumunun tarih sahnesinden çekiliyor olması.

İkincisi, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında ve öncesinde, Osmanlı bakiyesi etnik ve din gruplarının durumuyla ilgili süren tartışmalar.

Ve olan biteni yeniden söylemek ihtiyacına binaen süren tartışmaların orta yerinde, “helalleşme” çıkışı ve 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nureferans alan mutabakat metni, kimlik siyasetini daha da öne çıkardı.

Kimlik siyaseti yeni mevziler kazanırken, sol siyasetin Batı bağlantılı cenahı bu durumdan anında görev çıkardı ve Ermeniler, Rumlar, Kürtler, Aleviler üzerinden sürdürülen tartışma vites yükseltti.

Ne hazindir, kendi yoluna gitmek için oldukça istekli görünen gruplar, kendilerini ifade ederken Cumhuriyet’i mutlaka gömüyor. Cumhuriyet çökse sanki çok mutlu olacaklar. Muhtemelen, federasyon kurulursa dertlerin biteceğine inanıyorlar…

Kanımca, husumet yüklü üslubun ve amacını aşan suçlamaların ayrıştırıcı etkisi, baraj duvarlarının ardında yükselen su gibi... Ve Türk kimliğini sahiplenen T.C. yurttaşları bu etkiyi fazlasıyla hissediyor.

Bir çağ kapanırken yazılan yeni hikâyede iki yol var;
Türkiye’ye Batı tarafından biçilen kaftanı olduğu gibi kabullenmek.
Veya toplumsal mutabakat sağlamak suretiyle oluşturulacak güçlü iç cepheyi dosta düşmana göstererek dik durmak.


Yeni bir hikâye, yeni bir dil ve yeniden söylemek; bunlar kulağa hoş geliyor. Ancak bu topraklarda yaşayanların ortak yararı ile Batı’nın çıkarları arasında net bir ayrım yapılmadıkça yeni hikâye arayışları abesle iştigal.

Ne yazık ki Batı’nın kucağında hariçten gazel okumayı marifet sayanlar, kavgayı büyüten bir hikâye yazmak konusunda çok hevesliler.

Dünya ölçeğinde süren değişim bir vakıa.
Anadolu ve Trakya topraklarında barış içinde bir arada yaşamak için yeni toplumsal mutabakat bir zaruret.
Ve altı siyasal partinin bir araya gelerek oluşturduğu toplumsal mutabakat metni, tarihi bir belge olmaya aday.

Fakat mutabakat metni ve yol haritası oluşturulurken bir dayatmaya dönüşme ihtimali göz ardı edilirse çok derin yarılmaya yol açabilir. Yeni hikâye, bir yıkım hikayesine dönüşmemeli.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 7 Nisan 2022 Perşembe 18:11
Beyanatın ilk bölümünü anlayıp sonrasını çöpe atan Özgür Özel anlayışı budur işte. Amerika iktidara getirdi diyor evet. Sonra bütün amerikancı fetöcülere savaş açtı. Sildi attı. Chp ne yaptı? 20 yil önce ulusalcı başladı. Baykal''ı Onur Oymen''i vardı. Şimdi islamcısı, fetöcüsü kürtçüsü küreselcisinden geçilmiyor. Kısacası akp ile chp küllahları değişti. Olan bu...
 Hepiniz oradaydınız!
 6 Nisan 2022 Çarşamba 14:36
Ülke freni patlamış, yokuş aşağıya giden kamyon gibiyken, aşağıda hâlâ daha AKP'den medet umanlar var. Ülke iyi yönetilmiyor, ne zaman uyanacaksanız! Batı destek veriyormuş. İş insanı Ethem Sancak apar topar AKP'den neden atılıyor? Kim, kimin desteğiyle iktidar olmuş? Ha ha ha ...
 Lombak
 4 Nisan 2022 Pazartesi 18:55
Aşağıdaki yoruman katılıyorum. Muhtemelen Pakistan'da da yenilgiye uğrayacaklar. Ukrayna'da da...
 Tayyar ÖNDER
 4 Nisan 2022 Pazartesi 17:10
Makale Başlığı Olan "Yeni Bir Hikaye Yazmak" Kısmı İle İlgili Olarak da Diyebilirim ki Yeni Bir Hikaye Zaten An İtibariyle Yazılmak da... Makalenizde Bahse Konu Olan Toplumsal Mutabakat İse Bu Toplumda En Az 100 Yıl'dır Var Zaten... On Yıllardır Kabaca On Yüzde 70'e Yüzde 30 Olarak Oluşan Bu Toplumsal Mutabakat Son 10 Yıl'da Gerek Atlantik Ötesi Operasyonlar ve Gerekse Küresel Emperyalizmin Odaklarının Oluşturduğu Kurgular ve İllizyonlarla Sonucu Toplumun Oluşturduğu Tarihsellik İçeren Yüzde 70'e 30 Oranının Genetiğiyle Oynanmış ve Kısmi ve Görece Bir Başarı Elde Etmiş Olsa Bile Nihayetinde Toplumsal Anlam da Akan Nehir Her Zaman Kendi Doğru Yolunu Bulur Misali 2023 Seçimlerinde Yine Kendi Yolunu Bulacaktır (Bu Yol Yüzde 70/30 Olarak Olmasa da En Azından Yüzde 60/40 Olacaktır...) Gerisi Lafı Güzaftır... Nihai Tahlil Olarak Yıllardır Var Olan Kendi Düşüncemi Söyleyerek Lafı Bağlayayım... Anadolu 100 Yıl Sonra Geç de Olsa Uyandı Ve Selanik'ten Kendi Payını İstiyor...
 Tayyar ÖNDER
 4 Nisan 2022 Pazartesi 15:04
Tarihi Bir Belge Olmaya Aday Dediğiniz 6 Partinin Oluşturduğu Mutabakat Metni... Makalenizin Başından Beri Batı Çıkarları/Batı Kucağı Diye Bahsettiğiniz Batının Bir Büyükelçisi Tarafından Redakte Edildiği Ortaya Çıktı...Sizin Adınıza Üzülüyorum... Başta Amerika Olmak Üzere Batı'nın ve Soros'un Her Anlamda Desteklediği Bir Yapıya Destek Veriyorsunuz... Üstelik Makalenizin Başında Neden Bahsedip Sonunu İse Nereye Bağladığınızdan Belli ki Ağır Bir Siyasi Savrulma İçindesiniz... Bizdeki Altılının Muadili Benzer Muhalif Yapılar Dünkü Seçimlerde Hem Macaristan da Hem de Sırbistan da Ağır Yenilgiye Uğradılar... Ve 2023 Seçimlerinde Bizde de Aynısı Olacak...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz