MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakan Eroğlu'dan EBSO ziyareti
Ekonomi
10 Eylül 2017 Pazar 12:47

Bakan Eroğlu'dan EBSO ziyareti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaretinde sanayicinin konularının yakından takipçisi olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaretinde sanayicinin konularının yakından takipçisi olduğunu belirterek, “İzmir ve Ege Bölgesi’ne çok büyük önem veriyoruz. İzmirli bir Başbakanınız var. Ben de Ege’nin bir evladıyım. Konularınızın takipçisi oldum. Olmaya devam edeceğim” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Vali Erol Ayyıldız, Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Ak Parti İl Başkanı Bülent Delican ve bakanlık bürokratlarının yer aldığı ziyarette konuşan EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, sanayinin konularının çözümünde gösterdiği özverili yaklaşım için Bakan Eroğlu’na teşekkür etti. Orman yangınlarıyla mücadelede gösterilen başarının artarak devam etmesi dileğinde bulunan Esen, “Buraların asla ve asla imara açılmayacak olması ve çok hızlı bir şekilde ağaçlandırmaya geçiyor olmanız bizleri en azından bu konudaki acımızı bir parça da olsa hafifletiyor” dedi. Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmesi beklenen döviz geliri olmayan işletmelerin dövizle borçlanmasının kısıtlanması düzenlemesini doğru bulmadıklarını kaydeden Esen, “Bu konuda çok fazla dikkatli olmalıyız. Çünkü döviz geliri olmayan firma demek, ihracat geliri olmayan, döviz geliri olmayan firma anlamına gelmez. Girdileri büyük oranda dövize bağlı firmalar, iç piyasaya mal satarken TL bazında satmakta, ama dövize endeksli satmaktadır. Böyle bir düzenlemede bu husus dikkate alınmalı” dedi.

Gıpta ile izlenen ülke olduk

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, ülkemizin ekonomide gösterdiği başarılı performansın gıpta ile izlendiğini belirterek, “Yüzde 0.5, yüzde 1, yüzde 1.5 büyüme gerçekleştiren ülkeleri dikkate aldığımızda ülkemizin gerçekleştirdiği yüzde 5.5 civarında bir büyüme oranını bir türlü kabul edemiyorlar, hazmedemiyorlar. Sanayinin batıdan doğuya kaymış olduğu bir süreç içerisinde dinamikleri dünya üretiminde çok daha önemli bir yere geliyor. Bunu da bugüne kadar biz Türk müteşebbisleri başarı ile yerine getirdik. Bu sene psikolojik eşik olarak gördüğümüz 150 milyar dolarlık ihracatın üzerine çıkarak daha iyi bir noktaya geleceğiz” dedi. Bunu yaparken AB ile ticaretin ağırlığını vurgulayan Yorgancılar, “Ticaretimizin 60- 65 milyar dolarlık seviyesini AB ile gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla, onlarla ilgili olan konunun da bir an önce normalleşmesi hem bizim açımızdan hem AB açısından önemli bir kazanım olacağına inanıyorum. O açıdan sizin göstermiş olduğunuz bu kucaklayıcı siyasi üslubun, kutuplaşmayı engelleyecek şekilde gerçekleşmesi önemli” diye konuştu.

Düşük kur yüksek faiz tehdidi

Türkiye’nin düşük kur yüksek faizden büyük sıkıntı çektiğini, alınan önlemler ve uygulanan politikalar neticesinde önüne geçilen bu konunun yeniden gündeme gelmeye başladığına dikkat çeken Yorgancılar şunları söyledi, “Bugünkü ortama baktığımızda, faizlerin yine devlet bankalarında mevduat faizleri 14.20- 14.25 oranlarında gerçekleşiyor. Böyle bir maliyetle para toplayan devlet bankasının piyasada ucuz faizle kredi satabilmesi mümkün değil. Dolara baktığımızda ise kurun 3. 40 TL’ye gerilediğini görüyoruz. Yine aynı sarmala gireceğimiz endişesini yaşıyoruz. Bizim bunu taşıyabilme imkanımız sözkonusu değil. O açıdan hem sanayici açısından hem ihracatçı açısından gerçek döviz kurlarının mutlaka oluşması gerekiyor.”

Bugüne nasip oldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir’de olmaktan ve EBSO’ yu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “EBSO’ya teşekkür ediyorum. Güzide bir odamız. Epeydir gelmek istiyordum ama bugüne nasip oldu. EBSO gönlümüzde taht kurmuş bir odamızdır” dedi. Türkiye’nin kabuğunu kırarak Dünyada izlenen bir ülke haline geldiğini ifade eden Bakan Eroğlu, “Yüzde 5- 5. 5 büyümeyi sağlayacağız. İhracatta 150 milyar dolar sınırı aşıyoruz. Bu konuda her türlü desteği veriyoruz. Hükümetimizin de gayesi faizleri düşürmektir” dedi. Orman yangınlarına müdahale konusunda Türkiye’nin lider ülke olduğuna değinen Bakan Veysel Eroğlu, “Gündeme getirdiğiniz konuların takipçisi olacağım. Biz sanayicimize her türlü desteği vermek için hazırız. İzmir’ e, Ege’ye çok büyük önem veriyoruz. İzmirli bir Başbakan olması şanstır. Ben de Egenin bir evladıyım. Bundan istifade edin. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımıza “Sizler gidin Ege Bölgesi’ne büyük bir proje hazırlayın” dedi. Bizler bunun üzerine Ege Gelişim Projesi adıyla muazzam bir proje hazırladık. Yaklaşık 30 milyar TL’Lik yatırım. 31 Aralık 2019, saat 16.59’a kadar bitirilecek. Şu ana kadar çok şeyler yapıldı. Daha da yapılıyor, yapılacak. Ankara- İzmir bölünmüş yolu, 8 milyar TL’lik muazzam İzmir- İstanbul otoyolu. Kısım kısım açarak geliyoruz. Dolayısıyla her türlü karşı çıkmaya rağmen bunları gerçekleştirdik” diye konuştu.

Bu orijinal fikri Bakanlar Kurulu’nda gündeme getireceğim

Öte yandan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ziyaretinde ekonomiye yeni kaynak yaratacak bir halka arz metodunu gündeme getirdi. Yorgancılar, “Sayın Bakanım, şirketlerin çok daha rahat finansman sağlayıp, özkaynaklarını güçlendirmelerini, çok daha uygun finansman bulmalarını sağlayacak bir sistem var. EBITDA metoduna göre gelirleri yüksek firmalarımız var. Örneğin enerji sektöründe EBITDA’sı yüzde 60- 65 civarında olan firmalar var. Bu firmalar piyasadan kaynak topladıklarında, bankadan hiçbir kredi kullanmadan direkt olarak o karı alıp, halka dağıtabilecek sistemde olacaklar. Bununla ilgili çalışma olursa ekonomiye yeni bir kaynak sağlanmış olur” dedi. Bu öneriyi çok önemsediğini belirten Bakan Eroğlu, “Orijinal ve iyi bir fikir. Bu konuyu Bakanlar Kurulu’nda Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek ile görüşeceğim” dedi.

Sanayicinin konularına Bakan Eroğlu’nun yanıtları:

Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin su ihtiyacını karşılamak için baraj talebini inceleyeceğiz

Madencilik sektörünün ruhsatlandırma süreleri ve bürokrasiyi önlemek üzere Karabük’ te pilot uygulamasını gerçekleştirdiğimiz ORBİS sistemini yakında devreye almayı planlıyoruz.

Su ruhsatlarının bölge müdürlüklerinden verilmesi ile ilgili talep konusunu hazırlıkları yürütülen Su Kanunu ile çözeceğiz.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacak olan Yiğitler Barajı isale hattı çalışmalarının projesi için hazırlıklara başlayın.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz