MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2008'de, 2012'de, 2016'da ve  2024'te İzmir unutuldu
Abdi KARAGÖZOĞLU
YAZARLAR
27 Eylül 2018 Perşembe

2008'de, 2012'de, 2016'da ve 2024'te İzmir unutuldu

Dokuz şehir, 10 stadyumla 2024 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için aday olduk;

Süper güç Almanya ile yarıştık...

Avrupalılar'a futbol ülkesi olduğumuzu inandırmak için çok çabaladık.. 

2008'de, 2012'da ve 2016'da olduğu gibi yine kazanamadık. 

Yazık oldu. 

Gerek ülke tanıtımı, gerekse ekonomimiz açısından çok büyük bir fırsat kaçırdık. 

Üzülmemek elde değil.

***

Ancak unutmayalım, Rakip bir devdi. 

Tıpkı önceki rakip Fransa'nın olduğu gibi. 

Karar aleyhimize çıkar çıkmaz doların 15 puan kadar yükseldiğini düşünürsek...

Yarışmak, buralarda olmak bile bizim için önemliydi. 

Peki iyi hazırlandık mı..

Geçmiş yarışlardan yeterli dersleri çıkardık mı...

Önceki adaylıkları şöyle bir hatırlayalım..

- Yunanistan'la birlikte aday olduğumuz EURO 2008’i final oylamasında kaybettik. Avusturya-İsviçre ortaklığı şampiyonayı düzenledi.

Kazanmamız halinde maçların oynanacağı kentler arasında İzmir yoktu.

- Pes etmedik, EURO 2012’ye de aday olduğumuzu açıkladık. Ancak işler iyi gitmedi ve final oylamasına bile katılamadık. Zafer Polonya-Ukrayna ortaklığının oldu. 

Kazanmamız halinde maçların oynanacağı şehirler arasında İzmir yoktu.

- İnat etik, bu işi alacağız dedik. EURO 2016 için yine başvuruda bulunduk. Gerçekten çok iyi hazırlanmıştık. İsveç-Norveç ortaklığı ile İtalya'yı elemelerde geride bıraktık; finalde Fransa'ya kaybettik.

Kazansaydık Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'de yine hiç bir eleme maçı oynanmayacaktı. Zira Avrupa Standartları'nda bir stadımız yoktu.

Ve 2024'e aday olduk. 

Süper güç Almanya'dan daha iyiyiz dedik. 

Daha fazla imkanlara (!) sahibiz dedik. 

Ülkemizde mücadele etmiş Drogba'lı Van Persie'li futbol yıldızları ile her öğün et yiyen Avrupalılar'a Nusret'li (!) tanıtım filmi hazırladık. 

Gelecek yerine hep geçmişten örnekler verdik..

 9 kent ve 10 stadyumla "Birlikte paylaşalım" dedik, kentlerimizi ve stadlarımızı sıraladık;

- Ankara 19 Mayıs Stadı, yeniden inşa ediliyor. 2021'de bitirilecek. 65 bin 307 seyirci kapasiteli.

- İstanbul Olimpiyat Stadı. Yeniden inşa edilecek ve 2023'te bitirilecek. 92 bin 208 seyirci kapasiteli olacak.

- İstanbul Türk Telekom Stadı. 2011'de bitirildi. 53 bin 611 seyirci kapasiteli.

- Bursa B.B. Stadı. 2015 yılında hizmete girdi. 43 bin 761 kapasiteli.

- Antalya Stadı. 2015'te açıldı, 2024'e kadar iyileştirilecek. 43 bin 616 seyirci kapasiteli.

- Trabzon Medical Park Stadyumu. 2016 yılında bitirildi. 43 bin 223 seyirci kapasiteli.

- Gaziantep Stadı. 2017'de bitirildi. 35 bin 218 seyirci kapasitesine sahip.

- Konya B.B Stadı. 2014'te bitirildi. 37 bin 829 seyirci kapasiteli.

- Yeni Eskişehir Stadı. 2016 yılında bitirildi. 34 bin 930 seyirci kapasiteli.

- Yeni Kocaeli Stadı. Tamamlandı. 34 bin 712 seyirci sayısına sahip.

***

Soruyorum size;

2002'de İstanbul'a yapılan 76 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadı 10 yıl sonra yıkılarak yerine 92 bin kişilik bir stadyum yapılacak denirken;

1971'de Akdeniz Oyunları için inşa edilen, 51 bin seyirci kapasiteli İzmir Atatürk Stadı neden yenilenmiyor. Neden bu projeye dahil edilmedi?

Yoksa İzmir ulaşım, çevre, tarih ve futbol ülkesi kıstaslarına uymuyor mu?

Karşıyaka ve Göztepe'ye yapılmak istenen 15 bin kişilik mini stadyumlar (Göztepe ısrar etti de kapasite 20 bine çıktı) Türkiye'nin üçüncü büyük kentine yeter mi?

İsteğim, bir sonraki adaylığa kadar İzmir'in hatırlanarak Avrupa standartlarında bir stada kavuşturulmasıdır.

SONSÖZ:

Davranışlarınıza dikkat edin alışkanlıklarınıza dönüşür,

Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür

Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Zafer
 28 Eylül 2018 Cuma 14:39
Göztepe stadı için koşulları iyi değerlendirmek lazım. Kulüp de stadı mevcut arazide istiyor. Bunun sebepleri, 24 saat yaşayacak ve daha çok gelir getirecek olması, değerli yerde olduğu için isim hakkının daha iyi gelir getirecek olması, ulaşım bakımından çok iyi bir yerde olması, rahatça her maç dolacak olması vs vs. Bu araziye de bu kadar kapasite oluyor zaten. Kaldı ki aynı maliyetle kale arkalarının koltuksuz olması ve biraz daha seyirci ekleme hedefi var. Başka yere yapılacak stadın yukarıdaki avantajları vermesi söz konusu değil. Kapasitenin koltuklu olarak artması her maçta atmosfer oluşturamama ve bakım maliyetlerinin de artması, dolayısıyla net gelirde azalma riskini de taşıyor. Göztepemiz bir hedefte yürüyor, bu hedefe ulaşabilmek için başlarda çok açılmadan, ekonomik olarak kendi kendini idare edebilir hale gelmelidir. Büyük stat=büyük maliyet hedefi geciktirici ya da engelleyici etki yapabilir. Karşıyaka'nın da ekonomisi ortada, butik stad butik maliyet yeniden yapılanma sürecindeki bu kulübümüz için de daha iyi olur. Hele de kriz yıllarındayız şu an. Zamanı gelip de kafaya, Avrupa'ya daimi olarak oynamaya başlandığında stadın büyütülmesi gündeme gelir.
 
 28 Eylül 2018 Cuma 12:46
Göztepe stadı nın kapasitesinin küçük olmasının mantıklı açıklaması nedir ? Bu aşamada küçük olsun , 2.aşamada büyük mü yapılır. Ali samiyen de küçüktü ise ne yapalım? Şimdi 52 kişilik starları var. Devlet yaptı. Her yere 30-40 bin iş izmir olunca butik stat. Atatürk stadına da boya badana yeter de artar bile ...
 
 28 Eylül 2018 Cuma 08:23
antep, trabzon, konya vs :) dünyayı ve avrupayı bu şehirlere getiremezsiniz. biraz mantıklı düşünün. bu 3 şehrin ne özelliği var?
 yunus toprak
 28 Eylül 2018 Cuma 05:51
Sayın Karagözoğlu, 2016 finalleri için aday olurken, TFF Başkanı Mahmut Özgener idi ve İzmir adaylar arasında vardı. Örnekköy'de 52 bin kişilik stad yapılacaktı. Alman uzmanlar yeri çok beğenmiş ve avam stad projesi hazırlamışlar idi. Türkiye 1 oyla elenince dönemin Başbakanı kazanmasak'ta Stad yapılacak açıklamasının ardından,dönemin Spor bakanı yan yattı, çamura battı. Mahmut bey hala suskun.
 Zafer
 28 Eylül 2018 Cuma 03:23
Atatürk Stadı'nın yıkılıp yenilenmemiş olması, bu sebeple şampiyona adaylığında 3 defadır İzmir'in olmaması açıklanamayacak bir rezalettir. Türkiye'nin 3. büyük şehri burası ayıptır artık. Atatürk Stadı hemen yenilenmelidir. Bunun haricinde her kulübün kendine ait stadı olması doğru olan. Buradan gelir elde edilecek. Bu stadların da yüksek kapasiteli olması bu aşamada çok doğru değil. Ali Sami Yen bile öyle büyük bir stad değildi.
 Yabancılar durumu görüyor.
 28 Eylül 2018 Cuma 00:23
Federasyıon başknanını, Milli Takım Teknik Direktörünü Cumhurbaşkanının belirlediği İstanbulspor, Ankaragücü, İzmirspor , Altay, Vefa gibi takımları Türkiye sporundan silerek yerlerine, Başakşehirspor gibi, Osmanlıspor gibi, Kasımpaşa gibi AKP destekli takımları Lige süren bir Ülkeye Avrupa Futbol Şampiyona niye verilsin? Seçim Propagandasına Mesut Özil'i alet et, sonra Avrupa'dan oy bekle. İzmir gibi Türkiye'nin üçüncü büyük şehrinin Lig temsilcisi Belediyenin yaptığı Bornova Stadında oynuyor. İzmir'de Uzundere gibi ulaşım ve otopark imkanı olan bir yere adam gibi bir stad yapmak varken, Karşıyakalıları ve Göstepelileri Belediyeye, karşı kışkırtmak için olmadık yerlere stad yapmaya kalkan bu hükümet değil mi? İYurt dışında adamalar bunların hepsini görüyor ve biliyor.
 gürkan
 27 Eylül 2018 Perşembe 21:40
bu yazdıklarınızı yıllardır söylüyorum. geçen yıldan "Türkiye' nin her yerine 35-40 binlik statlar yapan hükümet, iş Türkiye' nin 3.büyük şehrine gelince mahalle arası butik statları layık görmüş, süreç de tam istediği gibi gidiyor. Buralara yapılacak statlara itiraz geleceğini çok çok iyi biliyorlardı , tam da istedikleri gibi oldu. 2 tane ihale edilen statların toplam maliyeti de 108 milyondu. Türkiye' de en çok vergi veren şehirlerin en başında gelen şehre bu statlar mı layık görüldü ? Bugün diğer şehirlere yapılan , yapılmakta olan statlara bakın aradaki farkı anlarsınız. Adana 35 bin, Eskişehir 34 bin, Trabzon 42 bin ... diye gidiyor. Bize de 15 binlik iki tane ucuz stat ihale edilmişti. Karşıyaka hala 15 binde; Göztepe'de de itirazlar sonucu kapasite 20 bine çekildi ve eli ayağı fena olmayan bir proje yapıldı. Bu şehir 35-40 bin kişilik statları hak ediyordu ama siyasete kurban gitti, yazık oldu. Koskoca şehirde çürümüş Atatürk Stadı 'ndan başka 40 bin ve üzeri stat yok. Bu şehir nasıl organizasyon alacak? Milli takım 8 yıldır İzmir' de maç yapmıyor, bu statlar ile de yapması mümkün değil. Türkiye 2024 Avrupa Şampiyonasına adaymış. Alması mümkün değil de diyelim ki aldı; İzmir bu organizasyonun dışında kalacak. İstanbul-Konya -Bursa -Trabzon gibi şehirlerde bu organizasyon yapılırken İzmirli tv başında izleyecek." :)
 gürkan
 27 Eylül 2018 Perşembe 18:15
ama statlar semtimize yapılıyor. otoparkı bile var :)
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz