MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Astronot Niyazi
Melek ERYAZICI
YAZARLAR
18 Şubat 2021 Perşembe

Astronot Niyazi

İnsanın tarih, tarihin içinde insan yolculuğunu ve toplumsal yaşamın dinamiklerini çevre, ilişkiler ve siyasi koşullara bağlı olarak ne güzel yansıtır tiyatrolar.

Pandemi döneminde, burnumun ucunu sızlatan bu keyiften mahrum kalmanın sancısını Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ve epik tiyatronun da Türkiye’deki öncüsü büyük değer, gazeteci, öykücü, yazar ve akademisyen Haldun Taner’le anlatmak istedim bu hafta.

Alman tiyatro yazarı Bertolt Brecht’in bilim çağının tiyatrosu olarak adlandırdığı epik tiyatro, Türkiye’de orta oyunundan doğaçlama doğan tuluat tiyatrosunun hızlıca yerini alarak, toplumsal olayların ardındaki gerçekleri ve toplumu harekete geçirme bilincini seyirciye aşılarken, çağın gereksinimi içerisindeki gelişim ve değişimin önemine eleştirel ve sorgulayıcı yaklaşımla ayna tutar.

Türk edebiyatında Keşanlı Ali Destanı ile epik tiyatro anlayışını tanıştıran Haldun Taner, seyircinin kalbinden ziyade aklına seslenirken, hayatın değişmeyen tek sahne olduğu gerçeğini de vurgular.

Seyircisini hayati gerçeklerle karşılaştırabilmek için, dönemin sosyo-politik çerçevesi dahilinde, düşünsel-eleştirel becerinin önemini güncel örneklerle hicveder.

Nitekim, büyük usta bu amaçla, 1967 yılında, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare’yi kurmuş ve Türkiye’de taşlama edebiyatının hayli gelişmesine olanak vermiştir.

Taner sahneyi toplumsal bilincin yanlışları üzerine inşa ederek, bir yandan olay örüntüsünde düşünsel alan oluştururken diğer yandan da siyasi gözlemciliğin önemine dikkat çekerek, oyuncu ve seyirci arasında köprü kurma hedefini korumuştur.

Bu anlamda, tiyatronun birleştirici unsurlarının kullandığı Astronot Niyazi oyunu, 70 li dönemin trajik sosyo-ekonomik gerçeklerini ve bilhassa Türkiye’nin uzay yolculuğu ve çalışmaları konusundaki bilimsel ve toplumsal yaklaşım yetersizliğinin altını çizer.

Günümüzün şartlarına dönecek olursak, Ay’a insan göndermeyi başarmış medeniyetleri bilimsel manada hala yakalayamamış olmamız “eller Ay’a biz yaya” sorunsalının sosyo-ekonomik açıdan bir müddet daha süreceğine delalet edecek gibi.

İnsanı, yaşamı, dünyayı ve toplumu çağdaş algıyla analiz ederken, ince mizah gücüyle gündelik olaylar içerisinde hicvedebilmek ne büyük meziyet.

Haldun Taner yaşasaydı, bugünün koşullarını nasıl yorumlar ve yansıtırdı diye düşünmekten alamıyorum kendimi...

Ferhan Şensoy’un kurguladığı, Haldun Taner Kabare Kitabı’nda yer alan deyişiyle haftaya veda edeyim;

“Bir düne bak bir bugüne.

Hey gidi günler hey.

Az gittik uz gittik

Bir de dönüp baktık ki dostlar,

olduğumuz yerdeydik”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Rabia Koç
 18 Şubat 2021 Perşembe 13:16
Kalemine sağlık. Okudukça onayladığım harika tespitler. Emeğine sağlık.
 Tayyar ÖNDER
 18 Şubat 2021 Perşembe 13:14
Başta Orta Doğu Olmak Üzere Dünyayı Bu Hale Ay'a İnsan Gönderen Medeniyetler Getirdiğini de Sakın Unutmayın...
 Nalan
 18 Şubat 2021 Perşembe 11:44
Kalemine sağlık ??????
 Gonca Çınkır
 18 Şubat 2021 Perşembe 11:19
Öyle güzel günleri ,çok büyük bir özlemle kaleme almışsınız ki, emeğinize sağlık.kaleminize sağlık.Gercekten çok güzel ve özel günleri yaşamışız. COcuklarimizin aynı hisleri yasayamamasi beni çok üzüyor .
 Bahattin SÜMER
 18 Şubat 2021 Perşembe 09:47
Bizi geçmişe götürdüğün için öncelikle teşekkür ederim.Haldunu Metini Zekiyi Ferhanı tekrar anımsadım.Mizah her dönem siyasetin aynası olmuştur.Karikatürlerle parodilerle siyasetin nabzı tululur hatta espirili bir dille Demirel Ecevit Özal eleştirilirdi.Levent Kırca nur içinde yatsın sazın hep bam teline vururdu.Ve siyasiler buna gülüp geçer hatta eylenirdi.Ya şimdi? Sanırım sanat hiç bukadar zorlanmamıştır.Tamda dediğin gibi HEY GİDİ GÜNLER HEY. Sağlıcakla kal.
 Ayça Karaküçük
 18 Şubat 2021 Perşembe 09:17
Elinize sağlık. Dünden bu güne değişen pek şey olmadığını çok güzel anlatmışsınız. O zamandan bu zamana toplum olarak bir arpa boyu yol belki gitmişizdir. Harcanan nesillere yazık...
 Erhan Doğanay
 18 Şubat 2021 Perşembe 09:15
Kalemine sağlık emeğine sağlık ne denir bu kadar güzel anlatılır mı ayakta alkışlıyorum
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz