MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Deniz gözlü Atam
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
7 Kasım 2016 Pazartesi

Deniz gözlü Atam

“Dünyaya her yüzyılda bir yalnızca bir tane dâhi gelir. Bu yüzyıldaki dâhi Türk milletine gelmiştir.'' (Winston Churchill)

Seni nasıl unuturuz Atam? Unutturabilir mi birkaç resmini duvardan söküp atarak? Kalbimizden sökebilirler mi seni? Ülkemizden olmayan yabancı insanlar seni bu kadar takdir ederken, araştırıp, kitaplar yazarken biz seni nasıl minnetle anmayız Deniz Gözlü Atam…      

Atamızı 10 Kasım’da anarken, New York Times’dan bir yazı:

Kentucky Üniversitesi'nden psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Arnold Ludwig tarafından ...kaleme alınan “The King of the Mountain” (Dağın Kralı) adlı kitapta, Atatürk, gelmiş geçmiş tüm devlet adamları arasında yapılan "siyasi büyüklük sıralamasında" birinci oldu.

Ludwig'in "Çağın Kralı: Siyasi Liderliğin Doğası" adlı kitabında, son yüzyıla damgasını vurmuş 377 büyük devlet adamı incelendi. Ludwig'in, devlet adamlarının liderlik vasıflarını bilimsel bir objektiflikle ölçme amacıyla kaleme aldığı kitap için 18 yıl çalıştığı belirtildi.

Prof. Ludwig, siyasi liderleri değerlendirirken, bir ülkeyi kurtarmak ya da yeniden bir araya getirmek, savaş kazanmak, toprak kazanmak, ekonomiyi düzeltmek, yeni bir ideoloji ortaya atmak, iktidarda kalma süresi ve moral açıdan örnek oluşturmak gibi özellikleri göz önünde tutarak puan verdiğini bildirdi.

Bir liderin en fazla 37 puan alabileceğine dikkati çeken Ludwig, bu kriterlerin, liderlerin başarılarını değerlendirmede güvenilir ve tarafsız bir yöntem olduğunu belirtti. Yazar, puanların, liderlerin dünya çapındaki etkileri dikkate alınarak verildiğini, kişisel faziletlerinin hesaba katılmadığını kaydetti.

Habere göre, sıralamada Atatürk birinci sırada yer alıyor. Franklin D. Roosevelt ve Mao 30 puanla ikinci, Stalin 29 puanla üçüncü, Mussolini 26 puanla dördüncü, Hitler 25 puanla beşinci, Yaser Arafat da 17 puanla altıncı sırada bulunuyor. Gazete, Bill Clinton, Dwight D. Eisenhower ve François Mitterrand'ın, Arafat'ın birkaç puan gerisinde kaldığını yazdı.

New York, AA

Nasıl gurur duymayalım Atam?

Şu an elimde okuduğum İngilizce bir kitap var, The Young Atatürk: From Ottoman Soldier to Statesman of Turkey. (Genç Atatürk: Osmanlı Subaylığından Türkiye’nin Devlet Adamlığına) Yazarı George W. Gawrych. 269 sayfalık kitabında Atamızı her yönden inceliyor. Okuduğum her şeyi buraya sığdıramam ama bu yazımda yabancıların sözlerini derlemek istediğimden Gawrich’in şu sözlerini size aktarıyorum:

Gözlerindeki derin mavilik insanlarla duygusal ve entelektüel bir bağlantı kurma becerisini temsil ediyordu. Atatürk insan duygularının gücünü anlıyordu. Kendisi sıklıkla duygusal olgunluğun duygusal taşkınlığı dizginleyen bir ilaç olduğunu dile getiriyordu. Atatürk kendi duygusal zekasını dinleyerek, gözlem yaparak, çalışıp öğrenerek olgunlaştırdı. Her insanda olduğu gibi kendisinde de duygusal sorunları olduğu halde başkalarına empati ile yaklaşma, onları anlama becerisine sahipti. Atatürk derin bir dinleyiciydi. Tüm bu özellikler onun etkili bir iletişimci ve ilham veren bir lider olmasını sağladı. Olgunluk ve mükemmelliğe giden yaşam yolculuğu yani kemale erme yolculuğu hem geçmişi unutmadan “var oldu” hem de yenilenerek, geleceğe bakarak ve o yönde ilerleme arzusuyla “oluştu”.

Seni nasıl unuturuz Atam? Unutturabilir mi birkaç resmini duvardan söküp atarak? Kalbimizden sökebilirler mi seni? Bizden olmayan yabancılar seni bu kadar takdir ederken, araştırıp, hakkında kitaplar yazarken biz seni nasıl minnetle anmayız Deniz Gözlü Atam…    

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz