MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ötekinin sesi
Neşe ÖNEN
YAZARLAR
14 Ekim 2023 Cumartesi

Ötekinin sesi

“Berbat geçmişten ders almayı hala öğrenemedik

Nefret kalplerimizi mühürlüyor

Kayıtsızlık gözlerimizi kör ediyor...

İsrailli bir genç kızdım. Gazze’ye en yakın yerleşim yeri Sderot’dan,gitarımla bu şarkı sözleriyle, tüm dünyaya seslendim. Gazze ile İsrail arasındaki sınıra örülen duvarın öte yanında, Gazze’deki arkadaşlarımızın ve komşularımızın yani ötekinin sesi olmak için toplanmıştık. Barış olsun, umut olsun istiyorduk. Hükümetlerin değil, sıradan insanların ve halkların ellerinde, gerçek ve kalıcı barışın doğacağına inanıyorduk. Beni en son,bu barış şarkısını söylerken, 2021’de “Öteki Ses (Netiv HaAsara)” adlı belgesel videoda gördünüz muhtemelen. Adımın önemi yok. 2021’de barış için hala umudum vardı. Şimdi  hala var mı yok mu bilmiyorsunuz. Çünkü hala yaşıyor muyum yoksa öldürüldüm mü bilmiyorsunuz...”

“Gazze’de normal yaşam nedir hiç tecrübe etmedim. Her gün öleceğimizi düşünerek yaşadım. Bir bomba ya da roket saldırısına denk gelip de öldürülmediğimde, demek ki bir dahaki sefere diye düşündüm. Çocuklarımla ve ailemle tek isteğim, bir gün öldürüleceksek o anda hep beraber olmak ve ölmekti. Ölmeye o kadar çok alıştık ki artık hiç bir şey hissedemez olduk, uyuştuk. Bunca yıl, İsrail kazanamayacağını, Filistin ise kaybedemeyeceğini kanıtlamışken, ve acıları hep biz sıradan insanlar çekerken, liderlerimiz hayatlarımızla oynamaya devam ettiler. Peki, bundan sonra nereye gideceğiz diye, 2021’de “Öteki Ses” adlı belgeselde sormuştum. Siz cevabını buldunuz mu?Adım Maha Mehanna. 2021’de, bir gün Gazze duvarının yıkılıp, yerine Gazze ile Sderot arasına köprüler kurulsun diye temennide bulunmuştum. Şimdi hala aynı temennim var mı yok mu bilmiyorsunuz. Çünkü hala yaşıyor muyum yoksa öldürüldüm mü bilmiyorsunuz...”

“Kızım Dana, Gazze tarafından atılan bir havan topu ile öldürüldü. Ben bilgisayar mühendisiydim. Ancak kızım öldürüldükten sonra yemekler yapacağım bir restoran açtım. Çünkü eskiden, arada sırada, kızım için de yemek yapıyordum. Ona sen de yemek yapmasını öğrenmelisin dediğimde, “neden öğreneyim ki, sen her zaman benim için yemekler yapacaksın zaten” derdi.Kızımı öldüren havan topunu gönderen ya da gönderenleri tanımayı çok isterdim. Bu havan topunu neden gönderdiklerini, kızım öldü,peki ama elinize böylece ne geçti, yaşamlarınız daha da iyileşti mi bari, bu neye yaradı diye gerçekten sormak isterdim. Kızımöldürüldükten sonra, başbakanlardan sıradan insanlara kadar herkesle konuştum, dokunabildiğimherkese çağrıda bulundum. Bir arada yaşamak için gerçekten çözüm bulmak istiyorsak, binlerce kişi daha öldürülmeden bunun yolunu bir an önce, hemen şu an bulmayı başarmalıyız diye, en son 2021’de “Öteki Ses” adlı belgeselde söylemiştim.Adımın önemi yok. Şimdi hala beni dinlemeye herkesiçağırıyor muyum bilmiyorsunuz. Çünkü hala yaşıyor muyum öldürüldüm mü bilmiyorsunuz...”

“İsrailli askerler Gazze’deki evimizin kapısına geldiler ve bu evin başı kim diye sordular. Babam ellerini yukarı kaldırarak dışarı çıktı. Babamı hemen orada tarayarak öldürdüler. Sonra da bana ve aileme kurşunlar yağdırdılar. Ben o saldırıda bir çok yerimden yaralandım. Uzun yıllar boyunca vücudumda büyük ağrı veren acılar yaşadım. Adımın önemi yok. Şimdi hala korkularım ve ağrılarım var mı bilmiyorsunuz. Çünkü hala yaşıyor muyum öldürüldüm mü bilmiyorsunuz...”

“Sderot’ta Gazze sınırına yakın bir köyde yaşıyorum. Uzun yıllardır İsrailli gönüllü bir aktivist olarak duvarın öte yakasındaki Gazzeli komşularımızla umuda ve barışa dair seslerimizi çoğaltmak ve yükseltmek için mücadele ediyorum, ediyorduk.2021’de yayımlanan “Öteki Ses” adlı belgeselden de tanıyorsunuzdur beni. O belgeseldebenden sadece 3 mil uzaklıktaki, Gazzeli komşum Maha Mehanna ile nasıl bir dayanışma ve dostluk bağı geliştirdiğimize de tanıklık etmişsinizdir. Yıllardır “Gazzelilere refah yoksa, nefes almak ve yaşama tutunmak için bir şans tanınmazsa, İsrallilere de güven ve rahat gelmeyeceğini” ulaşabildiğimiz herkese anlatabilmek için, birbirimizin ellerini tuttuk, yüreklerimizi sarmaladık. Adım Roni Keidar. 79 yaşındayım. 2021’de“Ne İsrailliler ne de Gazzeliler, biz hiç yere gitmiyoruz, gitmeyeceğiz, yan yana yaşayacağız. İşgali ve Gazze ablukasını kaldırın ve Gazzelilere yaşamak ve nefes almak için bir şans verin” diyordum.  Şimdi hala aynı şeyleri düşünüyor muyum?”

İsrailli aktivist Roni Keider 7 Ekim 2023 Hamas saldırısından sağ olarak kurtuldu. “Öteki Ses” belgeselinde dile getirdiği barışa dair umudunu hala koruyor mu yani yukarıdaki sorunun cevabını bimiyoruz. Ruh ikizim diye betimlediği Gazzeli komşusu Maha Mehanna hala yaşıyor mu, onu da bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, barışa dair ne söylemişlerse doğruyu söylemişler, ne yapmışlarsa doğrusunu yapmışlar, “barış ötekinin sesi olma çabasından geçiyor zira”. Ötekinin sesi olabildiğimiz, ötekinin sesini duyup dinlediğimiz ölçüde birbirimize yakınlaşıyoruz. Roni Keider’in belgeselde dediği gibi; “birbirimizle illa da anlaşmak için değil, birbirimizi anlayabilmek için konuşmalıyız, konuşabilmeliyiz.” Ve yine belgeseldeki, kızı Dana’yı kaybeden babanın dediği gibi; “kavgaya devam edeceksek, her iki taraf da kaybedecek demektir.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz