MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarım topraklarını kamu spotu ile korumak!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
3 Kasım 2014 Pazartesi

Tarım topraklarını kamu spotu ile korumak!

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın televizyonlarda yayınlanan bir kamu spotu var. Kamu spotunda kısaca “ Ülkemizde yeterince uygun alan var. Binalar tarım alanlarına değil, imara uygun alanlara yapılmalı. Tarım alanlarına yapılacak tarım dışı faaliyetlere ruhsat verilemeyeceğini kamuoyu bilgisine saygılarımızla sunarız.” denmekte.
Bu kamu spotunun uygulanıp uygulanmaması konusunda örneklerine geçmeden önce ilgili yasaya bir bakalım..

2005 yılında 5403 sayılı “ Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu”,kısaca Toprak Yasası çıkartıldı. Toprak Yasası çıktı   diye sevinirken , yasanın içerisindeki 13. Maddede kamu yararı adına  kimi koşullar sağlandığında, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına izin veriliyordu.  Bu madde yol geçen hanı oldu ve tarım arazileri kamu menfaati(?) nedeniyle amaç dışı kullanıma açılmaya başlandı. Tarım müdürlükleri, “ 13. Madde elimizi bağlıyor,kamu yararı adına izin vermek zorunda kalıyoruz” diyorlar.

Örnekleyelim:
 “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Araştırılması Hakkında Kanunda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında    25 dekarın altındaki zeytin sahalarının, zeytinlik alan kapsamı dışına çıkarılması kolaylaştırılacak ve zeytinlik alanlar jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları , elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama,işletme ve madencilik faaliyetleri ile yol altyapı ve üst yapı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlara açık  duruma gelmeye başlayacak.

Soma’da  köylülerin  tapunun kendilerine ait olduğunu iddia etmelerine karşılık 3.Termik Santral için zeytinlikler kesiliyor.Köylüler ile santralcılar arasında çatışma yaşanıyor.

Konya'da 850 yataklı Şehir Hastanesi'nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne ait tarım arazisinde yapılması planlanmış bulunuyor

 İstanbul’da 1.Derece Doğal Sit Alanı olan  Validebağ Korusu’ndaki ağaçlar kesilmek isteniyor.
İstanbul’da 3.Köprü için binlerce ağacın yok edilmiş durumda. TV haberlerine göre doğanın dengesi bozulduğu için yaban domuzları bile şehre inmiş.

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına karşı açılan davaların kimileri.Tekirdağ’da 426 hektarlık arazi, Samsun Tekkeköy’de 127 hektarlık arazi, İstanbul Arnavutköy’de 100 hektarlık arazi.

Şimdi herkesin sorduğu bir soru var.Hem kamu spotu adı altında tarım arazilerinin korunmasından bahsedeceksiniz,ancak aynı özeni uygulamada göstermeyeceksiniz. Bu ne perhiz, ne bu lahana turşusu.

Ne Yapmalı?
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 13.maddesi yürürlükten kalkmalı.
 Ülkesel Arazi Kullanım Planı yapılmalı ve meralar,ovalar,zeytinlikle,ormanlar kanun gereğince koruma altına alınmalı ve tarımsal SİT ilan edilmeli.

Toprak Koruma Kurulları, amaç dışı tarım arazisi talanının aracı olarak kullanılmamalı, kurullar üzerindeki bürokratik ve siyasal baskılar kaldırılmalı.

1998 yılında kabul edilen 4342 sayılı Mer’a Yasası’nın uygulanmasına özen gösterilmeli.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz