MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tercih zamanı
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
8 Temmuz 2015 Çarşamba

Tercih zamanı

TEOG ve hataları, üniversite sınavları derken sınavlarla geçen heyecanlı günler yaşadık. Temmuz geldi, sınav sonuçları açıklandı, yine heyecanlı günlerle yaşam devam ediyor. Şimdi tercih zamanı. Tüm sınav başarılarının önemli bir parçası da doğru tercihi yapabilmek…

Üniversite eğitimi lise eğitimine göre yaşamın daha belirleyici bir parçası. Tercihlerde TEOG’dan daha önemli yeri üniversite tercihleri tutuyor. Üniversite tercihlerinde dikkat edilecek en önemli noktalar şunlardır:

·        
Öncelikle kendinize sormanız gereken en önemli soru “Ben yaşamımı hangi mesleği icra ederek geçirmek istiyorum?” Unutmayın, yaşamın çoğu evimizde değil, işyerimizde geçiyor. Yılda iki, üç ya da en fazla dört hafta tatil, en az on bir ay çalışıyoruz. Günde en az sekiz, bazen on, on iki saat çalışıyoruz. O zaman işimizi severek, keyifle, hobimiz gibi yapmak daha istenir bir durum...
 
·         Öncelikle çok kazandıran meslekler değil, yine, sevdiğimiz meslek… Zaten işimizi severek yaptık mı, iyi yapıyoruz, iyi yapılan her iş de kazandırıyor, para öncelikli tercih olmamalı… Yani, önce maddiyat değil, maneviyat…
 
·         Duyduğunuza göre asla hareket etmeyin, kendiniz üniversiteyi gidip görün, kendi gördüğünüze inanın. Sizin değer yargılarınız, gözlemleriniz, beklentileriniz size söylenenlerle örtüşmeyebilir, kendiniz karar verin, etki altında kalmayın. Size olumlu ya da olumsuz tavsiyede bulunan kişi sizin bilmediğiniz kişisel bir çatışma ya da kişisel bir memnuniyetsizlik yaşamış olabilir.
 
·         Anne-babalar: Yönlendirici, rehberlik edici olun ama asla ısrarcı, baskıcı olmayın. Hayat çocuğunuzun hayatı, çok baskı yaparsanız çocuğunuzun mutsuzluğuna neden olursunuz. Son kararı ona bırakın.
 
·         Yüzdelik dilimler aldığı puandan daha önemli, daha belirleyici, yüzdelik dilimlere göre tercih yapın.
 
·         Yaklaşık tüm üniversitelerin web siteleri var. Gidip yerinde göremiyorsanız, tavsiye dinlemek yerine web sitelerini iyice inceleyin.
 
·         Hayallerinizin peşinden koşun. İş garantisi var, iyi kazandırır ya da popüler diye hayallerinizden vazgeçmeyin. Hayal peşi koşmak güzeldir. Gerçek başarı da hayallerimizin peşinden koştuğumuzda gelir.
 
·         Tıp, hukuk, mühendislik, öğretmenlik, psikoloji gibi klasik mesleklerin her zaman var olacağını ve iyi meslekler olduğunu düşünüyorum. Diplomayı aldıktan sonra başka bir alana kaysanız bile bu mesleklerin bireye iyi bir temel kazandırdığını düşünüyorum. Moda peşi koşmayın.
 
·         Birçok vakıf üniversitesi çok kaliteli, çağdaş eğitim veriyor. Burs olanakları da var. Önyargılı olmayıp, araştırıp, beğenirseniz tercih edebilirsiniz. 
 
·         Birçok üniversite Erasmus, yurtdışı değişim programları, SUNY, çift anadal gibi olanaklar da sunuyor. Tercih yaparken düşünebilirsiniz.
 
·         Hazırlık sınıfını atlamak için vakit varken TOEFL sınavına hazırlanın ve girin. Bir yıl kazanmanız önemli.
 
·         Sınavı kazanamayanlara da seslenmek isterim: Başınızı dik tutun. Yaşamda kazanmak kadar kazanamamak da var. Sınavın bir tarafı çok çalışmaksa, bir tarafı da şanstır. Önümüzdeki yıla daha iyi hazırlanın, umudunuzu hiç kaybetmeyin, iyimser olun. Duygusal zeka açısından iyimser, sebatkar ve umutlu olan kişilerin yaşamda daha başarılı olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Tekrar sınava hazırlanmak yerine iki yıllık bir meslek yüksek okulu da düşünebilirsiniz, daha sonra lisans tamamlarsınız. Kazanamadığınız için başınız asla öne eğilmesin, dik durun, güçlü, azimli, çalışkan olun.
 
Tüm öğrencilere ve ailelerine başarılar dileklerimle…
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz