MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yeniden Refah neden yükseliyor?
Engin ÖNEN
YAZARLAR
23 Mart 2024 Cumartesi

Yeniden Refah neden yükseliyor?

Belki de soruyu şöyle de sormak gerekebilir; DEVA, GELECEK VE SP değil de neden YRP yükseliyor? Bu soru bu seçim ve gelecek seçim için çok kritik öneme sahip bir dinamiği içeriyor.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve çok önemli bir Bakanlık görevini yürüten Ali Babacan’ın kurduğu partiler tabanda beklenen desteği bulamazken, bu seçimde Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın başında bulunduğu Yeniden Refah Partisi hem büyüme eğilimi gösterdi hem de en kritik parti haline geldi.

Önce Erdoğan ile pazarlık yapıp, istediğini alamayınca müstakil olarak seçime girme kararı alan YRP’nin bu bakımdan bir risk aldığı açıktı. Ama bu aynı zamanda çok stratejik bir hamle idi. Zaten Erdoğan istediklerini verseydi YRP ciddi bir siyasi güç olacaktı. Ama istediğini, alamayınca müstakil olarak seçimlere katılma kararı ile çok ciddi bir ilgi odağı haline geldi.

Bu çok önemli bir taktik idi. Kazan kazan yani. Erdoğan, YRP’ye istediği kadar belediye verseydi kazanmış olacaktı. Ama Erdoğan buna yanaşmayınca, bu defa da müstakil bir parti olarak yükselme ve örgütlerini diri tutma şansı buldu. Gelecek ve Deva gibi ittifak içinde seçime girmiş olmasına rağmen, seçmen tabanı erimedi tam tersine motive oldu.

YRP’nin diğerlerinden en önemli avantajı, Erbakan’ın siyasi mirası ve tarikat bağlantıları idi. Bundan on yıl önce bunun önemi yoktu. Ama bugün önemli. Çünkü Erdoğan iktidarı yıpranıyor ve oldukça uzun bir zaman iktidarda kalmanın yorgunluğunu yaşıyor. Yoksulluk ve yolsuzluk düzeyi artık İslamcı söylemlerle örtülecek gibi değil. Çünkü bunun da sınırı var.

Ancak bir süredir yaşanan seçmen kutuplaşması, bloklar arasındaki geçişi zorlaştırmaktadır. Onun için adeta Türkiye üçe bölünmüş ve her bloğun seçmen kitleleri her türlü şarta rağmen yerinde kalmaktadır.

İktidarın bütün bu yoksulluk ve yolsuzluk artışına rağmen, bunlardan sorumlu tutulan iktidar girdiği her seçimi kazanmaktadır. Bu durum pek çokları tarafından şaşkınlıkla karşılanmaktadır. Ama bu koşullarda iktidar sadece kötü yönettiği için yıpranmaz. Yükselen bir alternatif, yani mutsuz AKP’li seçmenin gideceği güvenli bir kapı olmalı.

İşte YRP çok kritik bir aşamada, AKP’den uzaklaşmak isteyip gidecek kapı bulamayan seçmen için yeni bir kapı açmaktadır. Milli görüşü terk etmeden parti değiştirmek ya da İslami değerlerden vazgeçmeden AKP’den vazgeçmek daha kolay.

Ahlaklı belediyecilik mesajı ve emeklilerin yaşadığı çok dramatik koşullara yönelik mesajları öne çıkaran YRP, bu aşamada İslamcı mesaj verme ihtiyacı duymuyor. Çünkü öyle bir mirası temsil ediyor. Ama gündelik yaşamda can yakan sorunlardan İslamcı ya da muhafazakar değerleri iyi temsil etmediğini düşündüğü AKP iktidarını sorumlu tutmaktadır.

Yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve adam kayırmanın muhafazakar eleştirisini yaparak, AKP’den uzaklaşmak isteyen seçmene yeni ve güvenli bir kapı açmayı deniyor. Eğer birkaç belediyeyi kazanır ve ülke genelinde oyunu yüzde beşin üzerine çıkarırsa, AKP’nin erime sürecini hızlandırıcı bir güce dönüşecektir.

Böyle bir seçim sonucu, sadece yerel yönetimleri değil, 2028 seçimlerine kadar meydana gelecek siyasal gelişmeleri de doğrudan etkileyecektir. 31 Mart seçimlerinin sonucunda Ekrem İmamoğlu’nun ve YRP’nin alacağı sonuçlar, gelecek dönemin dinamiklerini şekillendirecektir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Osman Yereli
 25 Mart 2024 Pazartesi 20:30
Bu yazarın asıl mesleği nedir acaba. Bu kadar saçma iddiları yapailmek için meslek nedir merak ett,m
 Lombak
 25 Mart 2024 Pazartesi 12:55
Eminsiniz değil mi? Yrp'nin yükselişinden mutluluk duyarken Atatürk düşmanları orada, şeriat heveslileri, kutsal kitap gönderilen kavim olduğu için Arap'ı üstün ırk görenler orada. Hatırlarsanız genel seçimde AKP'ye dayattıkları liste vardı. AKP hiçbirini yerine getirmedi. O liste neydi? Okurlarınıza açıklamak ister misiniz? AKP'ye hüdapar diye saldıranlar YRP'nin yükselişinden neden memnun? Yrp Chp'ye ne vaad ediyor? Konu İstanbulsa o zaman seçim sonrası Esenyurt'a kayyum atanmali bence.
 mehmet
 23 Mart 2024 Cumartesi 11:47
SAYIN ÖNEN YENİDEN REFAH HİÇBİR YERE GELEMEZ SADECE ENGELLER ZARAR VERİR
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz