MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Psikolojimiz bozuk
Tayfun MARO
YAZARLAR
20 Şubat 2023 Pazartesi

Psikolojimiz bozuk

Hem de çok bozuk… Yıllar yılları kovaladı ve sistemde krizlerle gerilen toplumsal yaşamın biriktirdiği sıkıntılar sonunda bunaltıya dönüştü.

Şimdi, psikolojimiz bozuk.

Bir çağ son buluyor. Yüzyılların biriktirdiği ne varsa artık üstümüze üstümüze geliyor. Tükeniş ruhu yeni normali belirliyor.

Tüketim toplumunun tüketimden tükenişe uzanan yol hikayesi, kapitalist sistemin kaçınılmaz sonunu anlatan bir hikâyeye dönüştü.

Tükenişten çöküşe uzanan yolun taşlarını döşeyen siyaset ise, “insana rağmen” yoluna devam ediyor.

Genç kuşaklar olan bitenin ziyadesiyle farkında; siyasetçiye güveni yok.

Siyasetçi, çağı ıskalayalı hayli zaman olmuş. Siyaset diye yapılan, insanaklıyla alay eden gösteriden ibaret.

Bilim adına ortalıkta dolanan bir sürü akademik etiket… Gel gör ki bezdirici akademik söz israfından yüzyılımıza uzanabilen tek söz yok.

Tükeniş her yerde… Sokakta, evde, okulda, iş yerinde, siyasette, ekonomide, entelektüel hayatta, boş zamanı değerlendirmede, sporda, insan ilişkilerinde...

Tükenişle birlikte insan psikolojisinde ortaya çıkan çöküş, çağa rengini veriyor. Bozuk psikolojilerin rengi, boz bulanık günlerde kendini gösteriyor; üstümüze çöken kara bulutların karanlığıylahomojen.

Tam da böyle bir zamanda, 6 Şubat depreminde ortaya çıkan büyük felaketle birlikte, toplumsal yaşam bir kere daha derinden sarsıldı.

Bozulan psikolojimizhayatla bağlarımızı zayıflatıyordu, Deprem bu süreci hızlandırdı. Azalan umutlar, çoğalan karamsarlık...

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak; ülkeyi yönetenler, siyasetçiler bir an önce bu meseleyle yüzleşmeli.

Paradigma çökmesi bu defa hiç olmadığı kadar derin. Yeni normali oluşturan koşulların getirdikleri ve getirecekleri ne ölçüde öngörülebilir, meçhulümüz.

Yeni bir dile, yeni bir akla, her şeyi yeniden söylemeye şiddetle ihtiyacımız var. Bu bir zaruret.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Değişen hiçbir şey yok!
 22 Şubat 2023 Çarşamba 03:27
99 depremi sonrası da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak denmişti; aradan geçen onca yıla rağmen 2023 yılında depremden şu an için 42 bin vatandaş hayatını kaybetti. O kadar insan ölmüş, aileler yok olmuş, 1 yılda konutlar yapılacak diye açıklamalar yapılıyor. Cidden mi yahu!
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz