MENÜ
İzmir 23°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sağlı sollu saçmalıyorlar
Tayfun MARO
YAZARLAR
14 Eylül 2023 Perşembe

Sağlı sollu saçmalıyorlar

Yeryüzünde emperyal dönemin sonlandığı koşullarda, Osmanlı İmparatorluğu da tarih sahnesinden çekildi.

Ve Dünya Savaşı koşullarında, endüstri devrimiyle kapitalist sistemde başlayan ulus devlet dönemine, Osmanlı bakiyesinden zuhur eden Cumhuriyet dahil oldu.

İmparatorluğun çöküşünün ardından, çağın getirdiği değişimi de öngörerek devleti yeniden inşa eden kurucu iradenin yaratıcıları elbet de tarihe mal oldu.

İşte bu tarihsel süreci Türkiye Cumhuriyeti-Osmanlı İmparatorluğu çekişmesine dönüştüren zihniyet, sağlı sollu saçmalıyor.

CHP’nin “devlet kuran parti” yaftasıyla sağlamaya çalıştığı üstünlük haklı olarak diğer siyasi partilerin tepkisini çekiyor.

Muhafazakarların Osmanlı’dan feyz alarak Cumhuriyet devriminin getirdiklerine saldırması hakeza can sıkıyor.

İslamcıların hanedan merakı ilginç. O hanedan ki padişahlara toz kondurmayanların dedelerini, padişah hemşerisi olmadıklarından İstanbul’a sokmuyorlardı. Cumhuriyet’in getirdiği yurttaş hukuku zorlarına gidiyor. İtilip kakılmaya razılar.

Bu arada, CHP’den bir vekil çıkıp TSK’ya saydırıyor… Onu yaptı, bunu yaptı… NATO-Pentagon hattında olan biten işleri körün fil tarifi gibi tuttuğu yerden anlatıyor. Aynı hat üzerinde, PYD ile ABD arasında süren ilişkiler, ABD ordusu ile iş birliği yaparak çökülen petrol kuyuları yok hükmünde.

Ordu devletten azade değildir. Devlet, kayıt altına aldığı nüfusu zapturapt altına almakla yükümlüdür; ama sivil ama askeri yöntemlerle… Sistemin bekası, dedikleri…

Nihayetinde, yeryüzü yeni bir düzen arayışında. 500 yılda kapitalizmin, 250 yılda sanayi devriminin insanlığı getirdiği yerde, durum oldukça karışık. Kapitalizm çöküş sürecine girerken sanayi toplumu çözülüyor.

Yeryüzü ahvali böyle iken, bizimkiler, meleklerin cinsiyetini tartışıyor. Osmanlı mıyız, Cumhuriyetçi miyiz?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz