MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünya Gıda Günü
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
16 Ekim 2018 Salı

Dünya Gıda Günü

Bugün 16 Ekim… Dünya Gıda Günü… Biz Slow Food gönüllüleri olarak bugün de açlığa ve dengesiz gıdalara dikkat çekmek istiyoruz. Slow Food hareketinin önemli işbirlikçisi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, FAO’dan dünyada sıfır açlık açılımı geldi bugün: “Eylemlerimiz Geleceğimizdir”

FAO bu yılki Dünya Gıda Günü etkinliklerinde #SıfırAçlık (#ZeroHunger) hashtagini öne çıkardı. Bugün sosyal medya hesaplarınızda bu hashtagi de eklerseniz çok iyi olur. Hem kendiniz hem de dünyamız için….

Yeterli yiyeceğimiz var, ama 9 kişiden 1’i aç

Dünya herkesi doyurmaya yetecek gıdayı üretiyor, ancak yine de dünyadaki her 9 kişiden 1’i kronik açlıkla pençeleşiyor. 2016’da 815 milyon olduğu hesaplanan kronik aç insanların sayısının geçen zamanda daha da artmış olduğu düşünülüyor.

Açların yüzde 60’ı kadın

Dünyadaki açların yüzde 60 kadarının kadın olması ise sorunun büyüklüğüne başka bir boyut katıyor.

Verilere göre açlık, dünyada sıtma, verem ve AIDS gibi salgın hastalıklardan daha fazla insanın ölümüne neden oluyor. Çocuk ölümlerinin %45’i kadarının yetersiz beslenme nedeniyle oluştuğu ifade edilirken, halen 5 yaşın altında 155 milyon çocukta gelişme geriliği görüldüğü bildiriliyor.

Açlar bir yanda, aşırı kilolular diğer yanda

Konunun diğer yanına bakıldığında ise, dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasının, 1,9 milyar insanın fazla kilolu, bunların ise 600 milyonunun obez olduğu belirtiliyor. Buna göre her yıl aşırı kilo nedeniyle 3,4 milyon insan hayatını kaybediyor. Yetersiz ya da aşırı beslenmeye bağlı sorunların dünya ekonomisine maliyetinin ise 3,5 trilyon Amerikan dolarına ulaştığı da veriler arasında yer alıyor.

Devletler desteklemeli, çiftçiler yenilenmeli

FAO açlığın önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenleri ülkeler, çiftçiler ve özel sektör olarak 3 başlık altında değerlendirdi. Buna göre ülkeler öncelikle fakirlik nedeniyle en hassas durumda olan kesimleri kalkındıracak önlemler almalı, çoklu politikalar ve işbirlikleri ile ortak çözümler üretmeli, yatırımı desteklerken fırsat eşitliği sağlamalı, uluslararası anlaşmalar ve araçlardan faydalanmalı.

Çiftçilerin yapması gerekenler ise kaynakları verimli kullanmak, iklim değişikliğine hazırlanmak, hasat sonrası kayıpların önüne geçmek, geleceğin çiftçilerini eğiterek yeni teknolojileri benimsemek, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık uygulamalarını kullanmak şeklinde sıralandı.

Herkes bireysel olarak üzerine düşeni yapmalı

FAO’ya göre sıfır açlık hedefine ulaşmak için özel sektörün yapabilecekleri; verimlilik artışı ile gıda kayıp ve atıklarını önlemek, yerel kaynaklara öncelik vermek, bilgi paylaşımı ve üniversitelerle ile işbirliği yapmak, FAO’nun #SıfırAçlık (#ZeroHunger) mesajını yaymak ve bu başlık altında birbirleri ve sivil toplum ile ortaklıklar kurmak üzerine odaklanıyor. Bu yılki temasında farkındalığın artırılmasına dikkat çekmek üzere “hashtag” kullanan FAO, ilgili görsellerinde “Eylemlerimiz Geleceğimizdir” sloganını kullandı. “2030’da #SıfırAçlık olan bir dünya mümkün” (“A #ZeroHunger world by 2030 is possible”) temalı gün kutlu olsun!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Harun ÖZDEMİR
 16 Ekim 2018 Salı 11:21
Duyarlılığınıza teşekkürler...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz