MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kırbaçlar, kasırgalar kaçınılmaz…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
28 Eylül 2018 Cuma

Kırbaçlar, kasırgalar kaçınılmaz…

Şu saatlerde Akdeniz’in ortasını kasıp kavurmakta olduğunu gördüğümüz “Kırbaç Kasırgası” İzmir’e, Muğla’ya ve Antalya’ya kadar aynı güçte ulaşır mı? Konuştuğumuz Yunanlı dostlar ve Atina Üniversitesi’nin benim çok güvenilir bulduğum meteoroloji birimi  (internette UOA araması yaparsanız ulaşırsınız) Türkiye’nin Ege kıyılarına kadar ulaştığında kırbacın gücünün fevkalade azalacağı kanısındalar. Umarım haklı çıkarlar da kazasız belasız atlatırız bu olayı…

Bu olayı atlatacağız da sonrakiler… Akdeniz’de 50 yılda bir ancak görülen kasırgaların devamı gelecek mi?

Geçen hafta döndüğümüz Slow Food Terra Madre ‘de de bu konu uzun uzun tartışıldı. Alınan kararlar arasında “İklim değişikliği için çözümler üretelim” de yer alıyordu.

İzlediğimiz videolardan birinin alt yazıları şöyleydi: “Benim adım Tumal Orto Galdibe ve Kenya'nın kuzeyindeki Chalbi Çölü'ndeki yerli bir çobanım. Hayvanlarım için su bulmak hayatımdaki en büyük zorluk. Keçiler için sığ kuyular bulmak için 1000 kilometreye kadar uzun mesafeler kat ediyoruz. Ve yolculuk çok zorsa, daha zayıf ve genç hayvanlar ölüyorlar.  Son 17 yıl boyunca yeterince yağmur olmadı ve meralar yıkıldı. Hayvanlar arasında yeni ve gizemli hastalıklar yayılıyor ve parazitler giderek daha dirençli hale geliyor. Her yıl, hasat kayıpları hayvanları beslemeyi zorlaştırıyor, bu da daha az süt ve daha az et satmak zorunda olduğumuz anlamına geliyor.  Çoban ailelerin gelirleri düşüyor. İklim değişikliği gerçek, ve şimdi bizi etkiliyor. Durumun iyileşmesini bekleyemeyiz. Daha da kötüye gidecek”

İnstagramda sosyal medyada birbirinden güzel yemek fotoğrafları paylaşan aşçılar ve gurmeler… Maalesef küresel ısınmanın gıdayla bağlantılı olduğunu bilmiyor veya bilmiyorlar. (Bilen azınlığı ayrı tutuyorum tabii ki)Kenyalı çoban Tumal slow food kurucu lideri Carlo Petrini ile

Küresel ısınmada gıda sisteminin en büyük sorumluluğa sahip olduğunu herkes bilmeli. Bu nedenle şeflerin bu fenomenle savaşmak için önemli bir rol oynaması gerek. Formül net: : Yemeklerimizi daha az et, daha az balık, daha fazla tahıl ve daha fazla bakla ile hayal edeceğiz.  Tohumların özgürlüğünü talep etmek ve hayvanların ve çevrenin refahına saygı gösteren tarımsal modeller ve hayvan çiftlikleri teşvik etmek için aktif olmak zorundayız.

Oliver Roellinger, Relais et Chateaux adlı meşhur restoranın şefi… O da Terra Madre’de idi… Oliver Roellinger, Slow Food’un gıda ve iklim değişikliği arasındaki ilişki hakkında farkındalık yaratmak için küresel bir kampanya olan Değişim İçin Gıda'nın (Food for Change)  en büyük destekçilerinden biri. “Küresel ağımıza sesleniyoruz ve herkesten daha derin düşünmeyi ve bu alışkanlıklarda, hep birlikte gezegen üzerinde büyük bir etkisi olan küçük değişiklikler yapmayı istiyoruz” diyordu.

***

Çobanlar, aşçılar farkına vardı. Endüstri ne zaman farkına varacak bunun merakı içindeyim. Küresel Isınma beylik cümlelerle geçiştirilebilecek bir şey değil.

Bakın Kırbaç Kasırgası kapımızda… Kasırganın tek nedeni var, deniz suyundaki aşırı ısınma…s

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz