MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hadi İzmirliler Agora’yı Gezin…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
14 Eylül 2017 Perşembe

Hadi İzmirliler Agora’yı Gezin…

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Eylül ayı toplantısı, 2 bin 300 yıllık Antik Smyrna Agorası’nda gerçekleştirildi. Davetliydim ama İstanbul’da olduğum için gidemedim. Başkan Kocaoğlu’nun, imkanı olan ailelerin tescilli tarihi yapılardan birini satın alarak kentin dokusunun geleceğe taşınmasına katkıda bulunmasını istemesini de anlamlı buldum. Ah keşke…

Yıllarca sadece dededen neneden kalan Emlakların rantıyla zengin olanlar birer tescilli yapı alsalar ne iyi olur. Onlar almazlarsa İstanbullular alacak. Zaten almaya başladılar bile…

Aziz Bey’in “Dünyanın neresine giderseniz gidin, 24 saat yaşayan cazibe merkezi haline gelmiş tarihi bir kent merkezi var. Bizde de geçmişte Karşıyaka'da, Kordon'da, Güzelyalı'da köşkler, yalılar vardı” sözü de önemli. İzmir’in 24 saat yaşayan cazibe merkezi var mı? Yok. Burada sorumlu olan yerel yöneticiler kadar İzmirlilerdir…

Akın Ersoy Hocam toplantıya katılanlara bilgi vermiş… Agora Büyükşehir Belediyesi’nin satın alıp yıktığı binaların yerinde yapılan arkeolojik çalışmalar sayesinde tüm görkemiyle ortaya çıkmış durumda… Agora’da kamulaştırmaların ardından yapılan çalışmalarda, İzmir için büyük bir önem taşıyan Smyrna kentinin yönetim ve adli işlerinin yürütüldüğü, depo, borsa ve diğer ticari mekanların bulunduğu Bazilika, “Batı Portiko” adı verilen mimari yapı, “Mozaikli Yapı” adı ile tanımlanan antik salon ve dört yüz kişilik Bouleuterion –Kent Meclisi ile Antik Roma Hamamı ortaya çıkarıldı. Bazilika’nın duvarlarında milattan sonra 2. yüzyıldan sonra yapıldığı tahmin edilen grafitiler bulundu. Ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken grafitler, dönemin günlük yaşamına dair önemli bilgiler sunuyor. 

Burada soru şu… Alsancak’ta, Güzelyalı’da, Karşıyaka’da, Buca’da, Bornova’da oturan ve koşulları uygun onbinlerce İzmirliden kaçı Agora’yı gezmiştir? Anlı şanlı gazeteci abilerimiz, kardeşlerimizden kaçı “Hayırlı İşler” yazan grafitileri okumuştur?  Hepsi bir yana İzmirli metropolde görevli belediye başkanlarının kaçı Kazılar başladığından beri seçilmiş milletvekillerinin kaçı Agora’yı gezmiştir?…

Unutmayın Atatürk ne zaman Bergama’ya, Kuşadasına gelse antik kentleri gezer bilgi alırdı. Bu ülkede kendimi en iyi hissettiğim yerlerden biri de Ertuğrul Günay’ın Kültür Bakanlığı döneminde Çorum Alacahöyük Müzesinde yaptırdığı Atatürk ve Arkeoloji Salonu’dur…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Pelin uğur
 17 Eylül 2017 Pazar 12:16
Tescilli bina alıp, yatırım yapma tavsiyesi güzel de, ya sonrasında yaşanan zorluklar sorunlar?buna ne demeli..günümüz de kadim şehrimize tarihimize sahip çıkmanın en güzel örneğini, Agora bölgesinde ,Küçük Karaosmanoğlu Hani, bugün ki adıyla Lagora Old Town Otel&Bazar , tarihe tanıklık eden ünlü Havra sokağın da 9 tane Sinagog olan bölge de yer alıyor. Ciddi bir bütçeyle yatırım yapan Havra A.Ş, işadamı Halim Kahraman vakfa ait yıkıntı mezbele halindeki binayı, aslına uygun kalmaya gayret ederek restore etti, projesinden, harcından taşına emek verip şahane bir yapıyı ortaya çıkardı, peki brokrasiyi aşmak için nasıl özveride bulundu biliniyor mu? Destek var mi? Hayır yok. En azından güvenlik açısından özen ister bu bölge, bugün hala hava sokağının elektrikleri akşamları yanmıyor tedirgin olmadan gecemiyorsunuz sokaktan ve görüntü kirliliği var. Gelen yerli yabancı turist için itici kötü görüntülere sebep, biz İzmir e kadim şehre gönül verenler ne olursa olsun tarihi alanlarimizdan vazgeçmiyor, sahip çıkmak adına elimizi ayağımızı cekmiyoruz. Yazıyor, çiziyor, dile getiriyoruz. Değişen bir şey yok. Yatırım yapıp katkı koyanları da alkışlıyorum. Ama içimiz acıyor, yatırım yapılacaksa öncelikle şehre anlam katan tarihi dokular, korunup gozetilmelidir. Bu alan bizim yetkimiz dahilinde değildir, demekle idarecilik olmaz. Özel protokoller yapılamaz mi? Icraat ta bakıyoruz yıkılacak dikkat yazılarından kaderine terk edilmiş tarihi binalar görüyorum. En son tarihi Kemeraltinda Cakaloğlu hani mesela, bunlara çözüm istenilirse getirilecegine inanıyorum. Tekrar altını çiziyorum, dikkat yıkılacak yazısı belediyelerin kendilerini sorumluktan kaçmak için koruma altına almasıdır. Prosedür uygulama yapılıyor. Sayın B.Başkanımız Aziz beyin tavsiyesiyle tescilli bina alın sahip çıkın yorumuyla, dinleyen yatırımcı uygulamasıyla sorun zannetmem ki çözülsün, Bürokrasi engeline takilir, çivi bile çakamazsınız. Birgün sizinle buluşup, Lagora Otelin tarihi alaninda ki taş avlusunda kahve içmek isterim Sevgili Nedim Atilla. Saygılarımla
  İsmet Sezen
 14 Eylül 2017 Perşembe 18:19
Değerli bilgilere ve uyarılara çok teşekkürler.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz