MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
29 Nisan 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Dünyada görmek istediğimiz değişim biz olmalıyız.” (Gandi)

Dijital alemde yapılabileceklerle karşınızdayım.

Efsanevi caz piyanisti Herbie Hancock tarafından (kendisi aynı zamanda UNESCO İyi Niyet Elçisi) oluşturulan, 2011 yılında resmiyet kazanmış ve ilk kez 30 Nisan 2012’ de Paris- New Orleans ve New York’ ta da kutlanmaya başlanmış Dünya Caz Günü kutlu ve mutlu olsun diyor, hayatınızdan caz hiç eksik olmasın diye de ekliyorum. Bu yılki kutlamalara gelince; özellikle de Akbank Sanat’ ın instagram adresi üzerinden 30 Nisan’ da saat 15: 00 ‘ de Ozan Musluoğlu (kontrbasçı), Eylül Ergül (vokal) ve Çağla Karaali (vokal ve davul) konserini, 17: 00’ de Mehmet İkiz’ in (davulcu) konserini ve 20: 00’ de Selen Gülün (piyanist ve besteci) konserini canlı izleyebilirsiniz.

İstanbul Bienali, geçmiş yıllarda bienallere katılan sanatçılarla birlikte yaptığı işbirliği kapsamında her hafta iki sanatçının filmini ücretsiz olarak resmi internet adresleri ya da İKSV’ nin Vimeo kanalı üzerinden 1 Mayıs’ a kadar gösterime açıyor.

Belgesel Film Yapımcısı ve Yönetmen Tomer Heymann’ ın altı belgeselden oluşan “Seçilmiş Aileler” isimli programı kapsamında gösterilecek belgeseller Pera Müzesi internet adresleri üzerinden yayında.

İstanbul Modern küratörleri Ümit Mesci ve Öykü Özsoy’ un hazırladığı program kapsamında dünyanın farklı coğrafyalarındaki farklı sanatçılara ait kısa film, video ve animasyonların yer aldığı Uluslararası Sanatçı Filmleri programını online sergi formatında İstanbul Modern’ in internet adresi üzerinden sekiz film ve iki bölüm olarak 31 Mayıs’ a kadar erişime açıyor.

Dirimart Galeri 2 Mayıs’ da saat 15: 00’ de Fahrelnissa Zeid’ in “Üç Kişilik Oyun” isimli sergisini zoom adresi üzerinden canlı sergi turuyla ziyarete açacak.

Shakespeare’ in en meşhur oyunu “Romeo ve Juliet” YouTube üzerinden ücretsiz olarak 3 Mayıs’ a kadar yayında.

Salt’ ın internet adresi üzerinden 10 Mayıs’ a kadar özellikle de yakın tarih üzerinden toplu göç ve kıtlık konularına değinen belgesel fotoğraf sanatçısı Sebastiao Salgado’ nun projesi olarak hazırlanmış, Salgado’ nun oğlu Juliano Ribeiro Salgado ile Wim Wenders’ ın yönetmenliğinde çekilmiş ve izleyiciye modern uygarlıkta zarar görmemiş görkemli toprakları keşfettirdiği “Toprağın Tuzu” isimli belgeseli izleyebilirsiniz.

Şimdiden haber verelim! Her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilen ve dünyanın en büyük bira festivali olan Oktoberfest, etkinlik tarihine 6 ay kala iptal edildi.

Tıpkı Lady Gaga öncülüğünde yapılan “Bütün Dünya Bir Arada: Evde Birlikteyiz” etkinliği gibi sanatçıların evlerinden canlı olarak katılıp performans sergileyecekleri bir etkinlik ülkemizde POPSAV öncülüğünde, tarihi net olmamakla birlikte Mayıs ayı sonlarında düzenlenecek. Tek bir fark olacak söz konusu etkinlikte. Elde edilecek gelirin tamamı korona salgını yüzünden işsiz kalan müzik emekçilerine (orkestracılara, sesçilere, ışıkçılara vb.) bağışlanacak.

İzmir Torbalı Belediyesi sosyal medya üzerinden kurduğu Torbalı Tv’ yi yayına soktu. Ekranlarında,özel çekilen belgeseller, online kurslar (zeybek dersi gibi), eğitmenler tarafından hazırlanan egzersiz videoları yer alıyor. Ayrıca Torbalı Belediyesi Halk Müziği Korosu Şefi Ethem Kaya ve eşi Tuğçe İpek Kaya tarafından “Ses ve Nefes- Ustaların Telinden” isimli özel belgeseller hazırlandı. Söz konusu belgesellerde Aşık Veysel ve Neşet Ertaş’ ın hayatlarıyla ilgili sunumlar yapılıyor ve eserleri yorumlanıyor.

Şuraya, bu korona günleri bittikten sonra ilk yapacağınız şey/ şeyler nelerdir diye bir soru bırakıp, kendi listenizi de hazırlamanız için bir tavsiye bırakayım ve ekleyeyim. Biliyor musunuz? Pamukkale travertenlerinin dibinde (19 Mart’ tan bu yana ziyarete kapalı) rengarenk çiçekler açmış ve kartpostal tadında görüntüler ortaya çıkmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TUBİTAK işbirliğiyle yürütülen İzmir Körfezi Oşinografik İzleme Projesi kapsamında İzmir Körfezi’ nin temizlenme süreci hız kazanmış ve çekilen son fotoğraflar resmen tablo gibiymiş. Birçok canlı türü (Deniz Tavşanı, Endemik Taş Mercanları, Horozbina Balığı gibi) Körfez’ de yeniden yaşam bulmuş. İstanbul Boğazı’ nda yunus balıkları dans etmiş ve izleyenleri büyülemiş…

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz