MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kariyer açılımı, bol çocuklu teşvik paketi üzerine…
Gönül Soyoğul
YAZARLAR
10 Ocak 2015 Cumartesi

Kariyer açılımı, bol çocuklu teşvik paketi üzerine…

Bir zamanlar sanırım biz kadınlar arasındaki en moda cümlelerinden biriydi ‘Çocuk da yaparım, kariyer de!’
Çocuk kadınlardan Nil Karaibrahimgil’in şarkısını da çaldın mıydı yanında, oooohhh, gelsin çocuk, gitsin kariyer muhabbeti…
Az tartışmamış,
Anne olarak kariyer yapmanın nasıl kolaylaştırılacağı yolunda az kafa patlatmamıştık zamanında.
Devletin kadının çalışma hayatında (hadi ev işlerini bir kenara bırakalım) annelik yükünü kadının üzerinden almaya yönelik düzenlemelerini, daha doğrusu düzenleyemediklerini, düzenlediklerininse bir türlü tam manada uygulanamayışını az eleştirmemiştik.
‘Yeni Türkiye’de, yeni yılla birlikte bu kez ‘annelik kariyerini’ konuşmaya/tartışmaya başladık ki, elbette nereden nereye…
Ve elbette 12 yılda neyi nasıl yaptıkları, hangi algıları nasıl pişirip toplum önüne servis ettiklerini iyi bilenler ‘annelik kariyerdir’ çıkışının münferit olmadığını bilirken…
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sözleri, Başbakan Davutoğlu’nun ‘kariyer açılımı’yla taçlandı, AKP’nin ‘bol çocuğu teşvik paketi’ ortaya sürüldü.
Pakette annelik izninden, çocuk sayısına göre para yardımına kadar pek çok destek vardı.  ‘Anneye doğum yaptığı anda ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta 600 tl doğrudan yardım’ her ne kadar pek çok kişi tarafından sürekli/her ay yapılacak bir yardım gibi algılansa da…
Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasının bütününü iyi okuyanlar; bunun hükümet tarafından doğum yapan anneye bir defaya mahsus, bir tür ‘altın’ takma, bir nevi ‘doğum hediyesi’ olduğunu anladılar.
Peki, bu paket kadını, daha doğrusu anne olan çalışan kadını baş tacı mı ediyor, yoksa kadınları kariyer değil de ‘annelik kariyeri’ne mi teşvik ediyordu?
Sorularımı, çalışma yaşamına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında iş müfettişi yardımcısı olarak başlayan, baş iş müfettişi sıfatıyla emekli olduğu kamu görevinin ardından DİSK’te danışman ve genel sekreter yardımcısı olarak çalışan… Siyasi kariyerinde, bir süre önce sona eren CHP Genel Başkan Yardımcılığı ve PM üyeliği de bulunan Perihan Sarı’ya yönelttim.
Burada bir not düşmeliyim; bu seçimim Sarı’nın partili kimliğinden dolayı değil, çalışma hayatına dair kanun/yönetmelik/yükümlülük ne varsa, konuya hakim bir isim… Aynı zamanda hem kariyer, hem çocuk yapmış bir kadın olduğu içindi…
 
Az sonra aynı konuyla ilgili olarak bir televizyonun yayınına bağlanacağını söyleyen Perihan Sarı’yla telefonda gerçekleştirdiğim mini röportaja, “Bir gazeteci arkadaş bugün köşe yazısında Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı aile paketini, ‘kadınlara evde kariyer planı’ diye özetlemiş. Siz ne diyorsunuz, bu tanımlama doğru mu? Ve bu paketin kadınlar açısından olumlu yanları ne, olumsuzlukları ne?” sorusuyla başladım.



İşte Sarı’nın yanıtı:

“Öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Bu paket bir seçim paketi...
Kadınları yine bir oy kaynağı olarak gören ve kadınlara birey olarak yaklaşmayan, kadınları araçsallaştıran bir bakış açısının bir sonucu. Tam yeni yıla girdiğimiz günlerde Sağlık Bakanı’nın kadının annelik kariyerini ön plana çıkaran sözlerini ve toplumda nüfus politikasını da kadın üzerinden yürütmeye/yönlendirmeye yarayacak bir anlayışı destekleyen bir paket. Kuşkusuz içinde anne olan kadınlara dönük olumlu düzenlemeler de söz konusu. En azından doğum yardımlarının parasal olarak artırılmış olması, doğum izinlerinin göreli de olsa kısmi çalışmayla birleştirilse de uzatılmasına ilişkin bir destekleyici durumun varlığı. Ama burada hemen şunu söylemek gerekiyor, özellikle doğum izninden sonra kadınların, çocukları 5.5 yaşına gelinceye dek kullanabilecekleri yarı zamanlı çalışma süresi; kadınların ihtiyacından çok, işverenlerin taleplerini karşılamaya dönük. Çünkü bu süre kadının süt izni kullandığı döneme rastlıyor, kadının 12 ay olarak kullanabileceği süt izni süresini de kesen, ya da onu kapsayan bir nitelik taşıyor. Dolayısıyla zaten işverenlerin özellikle büyük kentlerde süt izni nedeniyle neredeyse yarı zamanlı çalıştırmak zorunda kalacakları kadınların hem işverenler açısından devletçe yükünü azaltıyor, hem de sözde kadınlara dönük bir gereksinimi karşılamış oluyor. Bu konuda belki bir yasa düzenlemesi konusu olması nedeniyle yarı zamanlı çalışmanın bu amaçla getirilmesi konusu veya var olan düzenin yeniden gözden geçirilmesi konusu bir olumluluk olarak nitelendirilebilir.. Ama yine de AKP’nin kadına dönük çarpık bakış açısının değişmediğini gösteren bir gösterge.
 
-Niye çarpık bakış açısı?
 
- Çünkü yarı zamanlı çalışmayı sadece kadın için öngörüyor, sadece kadına özgü bir çalışma yöntemi olarak tanımlıyor… Başbakan bu konuyla ilgili paketi açıklarken yarı zamanlı çalışan bir annenin yerine, işverenin yarı zamanlı çalışan bir başka kadın daha istihdam edebileceğinden söz etti. Dolayısıyla bu bakış açısının değişmediğini, kadının bu araçsal konumunun ve birey olmaktan uzak konumunun AKP/hükümet nezdinde korunduğunu gösteriyor.
 
- Bir tam işgünü, iki kadın arasında bölüştürülmüş oluyor yani. Bu neden olumsuz anlaşılıyor?
 
- Yarı zamanlı çalışma düşük gelir demek, düşük statü demek, düşük kariyer demek gerçekte. Bu çalışmanın aslında erkekler için de varlığı söz konusu olabilir. Bu tür çalışmayı erkekler de sürdürebilir. Ve sadece yarı zamanlı çalışma, doğum yapmış bir kadının doğum sonrası gereksinimi karşılayacak bir biçimde düzenlenmez. Örneğin öğrenci gençler için de düzenlenebilir. Bir çalışma yöntemi olarak, sömürü yanı azaltılmış, işverenlerin gereksinimlerinden çok, insanların ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirilmiş bir çalışma biçimi olarak tasarlanması gerekir.
Burada ayrımcı olarak nitelenebilecek bir konu da şu. Doğum izninin sadece kadın, üstelik de ‘sadece kamuda çalışan kadınlar için’ düzenlenmiş olması. Ve erkekler için doğum izninin düzenlenmemesi konusu, ayrımcı bir nitelik taşıyor. Avrupa Birliği normlarına baktığımız zaman bu türden izinlerin ‘anne-baba izni’ olarak ‘ebeveyn izni’ olarak düzenlendiğini görüyoruz. Ve hem annenin ve isterse babanın da kullanabileceği, her birinin bir birey olarak birbirine devretmeksizin kullanabileceği süreler olarak düzenlenmesi gerekiyor. Yani doğum izni anne olan kadın için de baba olan erkek için de bir hak niteliğinde olmak zorunda. Ama AKP bu konuyu ta başından beri, Avrupa Birliği ile flörtünün sıcak olduğu günlerde bile hep ayırmayı ve sadece kadına dönük bir düzenleme yapmayı her zaman tercih etti. Şimdi bu pakette de yine kadını gözeten, erkeği bu süreçten dışlayan bir düzenleme söz konusu. Kadın istihdamının artması için, anne olan kadının kariyerinin gerçekten korunabilmesi için, bu iznin erkeğe de tanınması gerekiyor ki, erkeğin çocuğa baktığı bir durumda kadının kariyeri sürebilsin. Evde kariyer sürmez. Kariyer toplumsal yaşamda gerçekleşen bir süreçtir ve toplumsallık niteliği ağır basan bir süreçtir, evde otururken bir kariyer yapamazsınız. Evde otururken topluma yabancılaşırsınız, yalnızlaşırsınız. Dolayısıyla kadının kariyeri toplumsallık koşullarında, toplumsal ortamda var olduğu koşullarda gerçekleşir. 

-Kamuyu da özel sektörü de tanıyorsunuz; sizce özel sektör çok çocuk yapan, çok doğum izni kullanan kadın çalıştırmak ister mi? Özellikle ihtisas isteyen iş kollarında, sık sık izin kullanacağını öngördüğü kadınlara yatırım yapar mı?
 
-Bu konuyla ilgili işverenleri kadın çalıştırmaktan alıkoyacak yeterince düzenleme söz konusu! Biraz önce verdiğim örnekte olduğu gibi, eğer siz doğum iznini erkek için de kullanılabilir bir hak olarak düzenlemez, sadece kadın için bir hak düzenlemesi yapar iseniz, bu her durumda erkeklerin tercih edileceği bir duruma, sonuca neden olur. O yüzden kadını ve erkeği birlikte gözeterek bu konuda politikaların geliştirilmesi gerekir. Kadınları çalıştırmaktan kaçınan özel sektör, bu durumda şunu yapacak. Aslında kadın çalışmasını özendiren, kadın çalışmasını destekleyen çok sayıda düzenleme söz konusu. Bir anlamda kadın çalışanı neredeyse işverenin paryası konumuna itecek, kadın çalışanı işverene bedava emek sağlayacak çalıştıracak konuma itecek düzenlemeler yapıyor AKP; kadını, ucuz işgücü olarak pazarlıyor. Tamam, kadınlar bu yarı zamanlı çalışmanın yarı ücretini de tam ücret olarak alacak, bu iyi bir şey sonuçta ama yarısını da devlet karşılayacak, işverenlerin yükünü bir anlamda devlet üstlenecek ve üstelik de bu kaynak işsizlik fonlarından yaratılacak.
 
-Siz kariyer sahibi bir annesiniz. Her ne kadar Sağlık Bakanı, ‘annelik kariyerdir’ tepkileri üzerine ‘babalık da kariyerdir’ cümlesini eklese de; sizce annelik/babalık bir kariyer olabilir mi?
 
 
-Hayır, annelik/babalık kariyer değildir. Anne baba olmak aslında öğrenilmiş bir duygudur. Bir Fransız kadın filozofun Elizabeth Badinter'in söylediği gibi, annelik duygusu öğrenilen bir duygudur. Yani doğurmayan kadınlar da annelik duygusu yaşayabilir. Anneliğe bir kariyer olarak bakmak, ancak kadının toplumda ikincilleştirildiği koşullarda mümkün olabilir. Biz buna tarihte totaliter toplumlarda, faşizan eğilimli yönetimlerde tanık oluyoruz. Almanya’da, İspanya’da faşist yönetimlerin iktidarda olduğu dönemlerde kadına mutfak gösterildi ve çocuk doğurmakla ilgili görev verildi. Bunun sonunda toplumların, dünyanın geldiği noktayı, dünya savaşlarına sürükleyen anlayışları gördük. Bu anlayış, kadını eve kapatma anlayışının, kadını toplumda ikincilleştirme anlayışının bir yansıması. Dediğim gibi çarpık, kadına yönelik hastalıklı bir bakış açısı.
 
-Kadınlar, çalışma hayatında aldıkları parayı, özel kreşlere vermek durumunda kalınca, anneanne/babaanne de yoksa; çocuğuna evde kendisi bakmak durumunda kaldı. Annelik için çalışmaktan vazgeçti. İşyerlerinde kreş/çocuk evi olması, sorunu önemli ölçüde çözmeye yardımcı olur ama yasalara rağmen, bu niçin gerçekleştirilmiyor?
 
-Bu konuda düzenlemeler değişti. Daha önce 1475 sayılı yasada var olan düzenleme, 4857 sayılı iş yasasıyla değiştirildi ve işverenlere kreş açma yükümlülüğü kaldırıldı. Sadece belirli sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde kreşlerle ilgili düzenlemeyi, daha doğrusu, işverenlerin bu yükümlülükleri, hizmet satın alma yoluyla gidermeleri konusunda bir düzenleme yapıldı. Yani işveren işyerinde kreş açmayacak, gerekirse bir başka özel kreşten hizmet satın alınarak bu ihtiyacı karşılayacak. Ama bunun fiilen işlemesinin mümkün olmadığı ortada. Hangi semtte bir kreş söz konusu olacak? Farklı farklı semtlerde oturan kadınlar çocuklarını bu kreşe nasıl verecekler, iş çıkışı bütün bunların düzenlenmesi nasıl olacak? Uygulamada yürümediği çok somut bir gerçek. Öte yandan belediyelerin kreş açma yükümlülüğünü de AKP sınırlamıştı. Şimdi bu yeni düzenleme ile yeniden belediyelere kreş açma yükümlülüğü getiriliyor. Son derece gerekli, olması gereken bir düzenleme, kısıtlanması yanlıştı. Bence bu paketin en olumlu yanlarından biri budur diye söylemek mümkün.
 
-Zaten özel sektör, kadın işçi sayısına göre kreş yükümlülüğünü yerine getirmiyordu ki.
 
-Çok haklısınız. 100 kadın işçiyle tanımlanmış sayıyı 99’la tuttuğunuz zaman bu yükümlülükten kaçınmış/kurtulmuş oluyorsunuz. Dolayısıyla işverenler için bu tür konuların üstesinden gelmek, bu tür konuların arkasından dolanmak çok kolay!
 
-Yapılması gereken, yani kadının hem anne olup hem kariyer yapmasını mümkün kılacak düzenlemeler ne? Bu konuda CHP’nin bir programı var mı?
 
-Bu konuda CHP’nin bir çalışma yürüttüğünü biliyorum ama ayrıntıları konusunda bir bilgim yok. Ben öteden beri katıldığım pek çok platformda, toplantıda, devlet eliyle kreş açmanın hem kadın istihdamını artıracağını, anne olan kadınları çalışma yaşamına iteceğini, ama ayrıca zaten kadına özgü bir alan olması nedeniyle kadın çalışan sayısını artıracağını, bu anlamda kadın istihdamına doğrudan bir katkı yapacağını da söyleyenlerdenim. Bu görüşü destekliyorum. Şu anda ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 30’larda. Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran iki kat fazla, hatta yer yer bunu aşan ülkeler de mevcut. Kadının işgücüne katılımını artırmak için, kadının üstündeki yüklerin azaltılması gerekiyor. Yaşlı bakımı, çocuk bakımı gibi konuların kadının üstünden alınıp kamu hizmeti olarak düzenlenmesi gerekiyor. Doğum izninin anne olan kadının çalışma hayatına katılımını kolaylaştırmak ve kariyerini de korumak için doğum izninin erkeğe de tanınması gerekiyor, aynı sürenin tanınması gerekiyor.. Bizde 5.5 yıl olarak düzenlenmiş ama Avrupa Birliği’nin bu konudaki yönergesi çocuk 8 yaşına gelinceye kadar, anneye de babaya da bakım izni kullanma olanağı tanıyor. Hem anne için, hem baba için ayrı ayrı olmak üzere. Bu çok önemli bir şey. Erkek baba olarak ‘benim kullanmam gereken izni, eşime devrediyorum’ diyemez. Diyememeli. Ve bu yük tümüyle kadına yüklenmemeli. Hiç kuşkusuz kadınların doğum yapmaları nedeniyle geçen sürenin, erkeklerin askerlik borçlanmasına benzer bir borçlanmayla desteklenmesi de önemli. Çünkü bunun kadınların erken emekliliğine yol açacak bir etkisi olacak. Bu önemli bir düzenleme ama AKP’nin bunu kadınları gözeterek yapmaya çalıştığını düşünmüyorum.
 
-Neyi gözetiyor iktidar sizce, asıl amacı ne?
 
-Kadının ikincil konumunun toplumda pekiştirilmesi. Bu konudaki algının güçlendirilmesi. Yaratılan algının sürekliliğinin sağlanması. Seçime dönük, kadınlara popülist bir yaklaşım gösterilmesi. İşverenlerin bu konudaki ihtiyaçlarının karşılanması, yarı zamanlı çalışma konusu bunun en somut göstergesi. Ve sonuçta kadınlara dönük yaklaşımı öne çıkararak nüfus ve aile politikasını kadınlar üzerinden tasarlayarak, kadının toplumsal konumunu cinsiyet ayrımcılığı taşıyan olumsuz durumu sürekli kılmaya çalışmak. Yani kadına aile içinde bir rol vermek, mesela çeyiz parası durumu da bunu destekliyor. 18 yaşına gelen her kız evlenmeli, çocuk doğurmalı ve doğurduğu çocuk başına devlet onu desteklemeli, çocuk sayısı arttıkça destek oranı artmalı. Bu işin sürekliliğini sağlamaya yönelik bir girişim diye düşünüyorum.
*

Perihan Sarı ile yaptığım mini röportaj bu kadar.
Ama bu konu bu kadarla kalmayacak, bir sonraki yazımın da konusu olmaya devam edecek. Bilgilerinize…
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Karsiyakalı 7
 11 Ocak 2015 Pazar 10:28
İzmirli zeki dedin nerede bunlar yahu hani klasik söylemle bizdeki bilim insanları atomu parçaladı da milletin mi haberi yok
 izmirli
 10 Ocak 2015 Cumartesi 10:58
Benim hedefim 5.Bizim chpliler bunu yapmaz ama keşke bazıları 2 bazıları da 3 çocuk yapabilse yoksa işimiz yaş.
 izmirli
 10 Ocak 2015 Cumartesi 10:57
Chp liler olarak bu kadar az çocuk yapmaya devam edersek 20 yıla chp filan kalmaz.En zengin chp liler bile 1 maximum 2 çocuk yapıyo. Bu olay toplumun kalitesini de düşürüyo en zekiler en az ürüyo toplum aptallaşıyo.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz