MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kocaoğlu’nun çıkışı
Fatih YAPAR
YAZARLAR
9 Eylül 2017 Cumartesi

Kocaoğlu’nun çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Milletvekili Başbakan Binali Yıldırım uzun süredir karşı karşıya gelmemişti. Zaman zaman kentin katı atık, stadyum, yol ve altyapı gibi konuları başta olmak üzere bazı konular üzerinden karşılıklı atışsalar da 2014 yerel seçimlerinin ardından Yıldırım geçen sürede “Başbakanlık” koltuğuna oturdu. Ve halen daha “İzmir’in milletvekili” sıfatıyla bu görevini sürdürüyor. Ta ki referandumun gereği olan 2019 genel seçimlerine kadar…

İki isim arasında İZBAN’ın önemli bir misyonu var. Çünkü TCDD ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa hayata geçirdiği “yerel yönetim-merkezi hükümet işbirliğine” en güzel örnek proje olarak hep hafızalarda kaldı. Bu raylı sistem projesinin ilk temelini atanların büyük bölümü ya dünyadan göç etti ya da bugün görevlerinde değil. Proje, İzmir’de siyaset yapmakta zorlanan “kenti ötekileştiriyorlar” çıkışları karşısında AK Parti’nin en büyük savunma argümanı oldu. Kente gelen başbakanlar, bakanlar hep İZBAN’ı örnek verdi. O dönem Aliağa-Menderes arasında planlanan hat bugün Güney’de Selçuk’a uzarken Kuzey’de ise Bergama’nın, Kınık’ın güzergahları konuşulur hale geldi.  Tabi ki hem Yıldırım’ın hem de Kocaoğlu’nun büyük katkı ve özverisiyle…

İZBAN törenleri bu kentte AK Parti ve CHP’nin işbirliği olarak ortaya çıksa da gerginliklerin önemli bir faktörü oldu.  2011 yılının Ekim Ayı’nda dönemin Belediye Başkanı bugünün CHP Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur ile o dönemin AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi bugünün Milletvekili Atilla Kaya pankart yüzünden birbirine girmiş taraftarları da polis ayırmıştı. Yine Torbalı’da 2016 yılının Şubat’ında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gönderdiği çelengin indirilmesi krize neden olmuş, CHP’li belediye başkanları ile AK Partililer karşı karşıya gelmişti. İzmir-Torbalı hattında yıllardır devam eden gerginlik bu kez komşu ilçe Selçuk’taki törenlere sıçradı. Yaşananları, sözleri tekrar etmeye gerek yok.

Kurtuluşun ve kuruluşun şehri İzmir’in 9 Eylül kutlamaları için İzmir’e gelen ve bir dizi açılış gerçekleştiren Başbakan Yıldırım ile Kocaoğlu neden kapıştı? İki gündür tüm Türkiye’de geniş yankı uyandıran meselenin arka planında ne vardı? Karşılıklı sözleri, suçlamaları, ifadeleri “sen öyle dedin, ben böyle dedim” tartışmalarını bir kenara bırakırsak görünen şudur ki seçim startı verilmiştir.

Hem de bizzat İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından!

Daha önce yani 2014 sürecinde “Binali Yıldırım adaylığını açıkladığı için aday oldum” diyen Kocaoğlu’nun yeni bir isme ya da öneriye gerek duymadığı ortadadır. Uzun süredir CHP’nin genel merkezinde bulunan bazı “üst düzey” isimler tarafından yapılan karşı çalışma bu çıkışın ardından noktalanır mı bilinmez ama İzmir aynı zamanda seçim atmosferine de girmiştir. Başkan bu çıkışıyla olası parti içindeki rakiplerine de son altı ayı beklemeden “adayım” mesajını vermiştir.

Ayrıca CHP’de, “milletvekili” sıfatı taşıyan Zeynep Altıok Akatlı, Mustafa Balbay ve Atilla Sertel dışında Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Aytun Çıray, Tacettin Bayır, Tuncay Özkan, Murat Bakan, Özcan Purçu, Musa Çam, Ali Yiğit, Selin Sayek Böke,  Zekeriya Temizel’in İzmir’de yaşananlar ve Kocaoğlu’nun “yaptığınız ayıptır” diyerek sitem ettiği durumla ilgili kamuoyuna açık değerlendirme yapmaması da ilginçtir!

Kocaoğlu’nun 9 Eylül törenleri hazırlıkları için kendi penceresinden yorumladığı “sistematik baskı ve ötekileştirme” algısı karşısındaki duruşu hem muhalefete hem de parti içine mesaj niteliğindedir.

Çünkü mesaj tıpkı Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende ifade ettiği gibi açık ve nettir.

Efedir İzmirli, efe!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Olmadı Sayın il başkanı
 10 Eylül 2017 Pazar 19:34
Sırf kalabalık çok olsun istiyorsunuz ama şu İzmir‘li olmayanları etkinliklere lütfen getirmeyiniz sonuçta hep zarar gören kendini bilen Ak Partililer ve siz oluyorsunuz.Saygınsınız, dürüstsünüz, belkide Ak Partili kendini bilenler gibi Selçuk‘ta belediye başkanına yapılanları
 
 10 Eylül 2017 Pazar 15:57
2019' da Tunç Soyer aday olmalı, başkan da desteklemelidir. 15 yıl başkanlık yapmışsın, yaş olmuş 70, emekli olma vakti geldi. ha aday olursa kazanır ama 5 yıl boyunca bu tempoya dayanabilecek mi? 70 yaşında bu işler kolay değil.
 Mami
 10 Eylül 2017 Pazar 13:02
Sayın başkanın yapısı siyasete uygun değildir Akp antipatisi ile seçim almaltadır. Artık zor
 
 10 Eylül 2017 Pazar 10:09
Merkez , Kadir Topbaş , Melih Gökçek, Erdoğan kaç yaşında ? Kaç yıldır koltukta oturuyorlar? 3 dönem kuralı ne oldu ?
 Aylin
 10 Eylül 2017 Pazar 01:12
İzmire artık yeni bir aday göstermeli Chp, bu koltuklar kimsenin değil.
 Terazi
 9 Eylül 2017 Cumartesi 21:45
İzmir‘de herkes Sayın Başbakandan metro müjdesi bekledi duymadı.Duyduğu Aziz Kocaoğluna yapılan saygısızlık.İki günü teraziye koyarsak tabanda ki tepki; Belediye başkanı yerini daha şimdiden perçinledi, Akşener‘in seçmeni hatırı sayılır seviyeye çıktı.Ötekileştirmeden vazgeçemeyen Ak Parti dip yaptı.
 Dümeni kilitlenmiş gemi
 9 Eylül 2017 Cumartesi 21:08
Dümeni kilitlenmiş gemi rüzgarın ve akıntının etkisiyle savrulan geminin akıbeti malumunuzdur..Ekonomi ister vatandaşın ister devletin ki olsun perişan.Dışarıda kavga etmediğimiz ülke yok.İthalat ihracaatın iki katı.Tarım hayvancılık bitmiş.İthal etmediğimiz gıda maddesi yok.Kurumsal vergi rekortmenleri listesinde dünyada sanayi kuruluşları olur bizde faiz lobisi diye kızdığımız bankalar ilk sırada.4 günde akaryakıta ikinci zam geldi.10 gün tatil yapıldı.Çalışana %3-4 zam yönetenlere milyon euroluk Mercedes makam arabaları-uçaklar-saraylar.Sepetin içi boşaltılmasına rağmen enflasyon çift hane, işsizlik ortada.2019‘da seçim var daha adı bile yok Akşener ümidi yüksek sesle konuşulmaya başlandı.15 yıldır kayıtsız şartsız destek veren Ak Partinin okumuş seçmeni artık konuşuyor duymasını bilen duyuyor.Ötekileştirmeden insanlar bıktı, birleştirici toplumun tamamını kucaklayacak lider istiyor toplum.
 Merkez
 9 Eylül 2017 Cumartesi 20:46
Koltuk bu kadar mı tatlı gelmişsin kaç yaşına bırak da gençler gelsin.
 BAYRAKLI İSYAN
 9 Eylül 2017 Cumartesi 17:48
BİR AK PARTİLİ OLARAK VAHİM DURUMU HEM AYIPLIYOR HEM KINIYORUM SEÇİLMİŞ BİR İNSAN BU YAPILMAMALI HERKİM OLURSA OLSUN İZMİRİ İYİCE KAYBETTİK VEYA SİZ İZMİRİ GERÇEKTEN İSTEMİYORDA ONDANMI BÖYLE DAVRANIYORSUNUZ OZAMAN KUSURA BAKMAYIN BİZLERİ OYALAMAYIN YORMAYIN ZATEN İZMİR BE BAYRAKLI BİR ENKAZ HALİNDE HAYRINI GÖRÜN BİZLER YOKUZ SİZLERLE
 
 9 Eylül 2017 Cumartesi 16:10
Aziz Kocaoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan' ı havaalanında karşılıyor , makamında yerini veriyor ancak Atatürk Stadyumu'ndaki açılışta konuşma yapıyor ama yuhalanıyor, izban açılışlarında aynı görüntü. Milli irade milli irade diyen bir partiye bu hareketler yakışıyor mu ?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz