MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Salgından sonra Yeni Dünya düzeni mi kurulacak?
Tayfun MARO
YAZARLAR
15 Nisan 2020 Çarşamba

Salgından sonra Yeni Dünya düzeni mi kurulacak?

Salgından sonra kurulacak Yeni Dünya düzeni…

Bu cümleyi nihayet siyasetçilerden duymaya başladık. Ancak cümlenin öncesinde ve sonrasında derin boşluklar var. Neden ve nasıl sorularının karşılığı yok. Yoksa bu cümle, içerikten yoksun bir siyasi slogana mı dönüşüyor?

Gerek iktidar gerek muhalefet çevrelerinde, siyasetçilerin konuşmalarının bir yerlerinde bu cümleyi sıklıkla geçirmeye başlaması, sanki kamuoyunu bilgilendirmekten ziyade yeni gerçekliğe kendilerini alıştırma ihtiyacından kaynaklanıyor.

Böyle düşünüyorum, çünkü yıllardır “geliyorum” diyen bu değişime siyasetçiler “ergen” muamelesi yapıyordu. Zihinsel hiçbir hazırlıkları yok.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…

Bu sözler kulağa hoş geliyor. Söylemesi de, duyması da güzel. Doğrusu, çok büyük laf…

Gelin görün ki böylesine çok sancılı değişimin ağır bedellerini dile getiren yok. Yoksulluk, işsizlik, yokluklar ve açlık, salgından beter etki yapabilir. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmamasını illaki hayra yormak, samimiyetten yoksun bir tavır… Hem de onca bela yolumuzu beklerken…

“Hiçbir şeyin eskisi gibi olmaması” üzerine kafa yormaya üşenenler için sorgusuz sualsiz iyimserlik, kısa vadede rahatlık sağlayabilir…

Başka bir dünya mümkün…

Neden olmasın! Ancak asıl sorulması gereken soru; “İnsanlık ve uygarlık durumuna rağmen başka bir dünya mümkün mü?” olmalı.

İnsanlık ve uygarlık durumunu sorgulamadan “başka bir dünyanın mümkün olduğunu” söylemek, inandırıcı değil.

“Yeni Dünya düzeni” dediklerinin neye benzeyeceği henüz meçhul; ya kapitalizm paldır küldür çökecek, ya da uzatmalar bir süre daha devam edecek… Bütün bildiğimiz, öyle ya da böyle çökeceğidir. Sonrası, yapay zekâ ile müsemma dijital günler…

Bugün, “Yeni Dünya düzeni kuruluyor” mottosuyla ortaya çıkan iktidar zümreleri, kanımca, değişime giden süreçleri yönetemeyecekler. Çünkü onlar gelmekte olanı değil, gitmekte olanı temsil ediyorlar. İnsanlığı ikna etmeleri çok zor…

İktidardakiler, büyük bunalımda iktidarı kaybetmezlerse, yapay zekâ tarafından tasfiye edilecekler. Bir bakıma, kırk katır ile kırk satır arasında seçim yapacaklar.

Dünya, kontrolden çıkan sistemin başına buyruk hareketleri nedeniyle kaotik bir dönemin içine çekiliyor. Kaotik olanın belirsizliğinde söylenen her şey doğru veya yanlış olabilir.

Viral barikatları aştıktan sonra, nasıl bir değişim ile karşı karşıya olduğumuzu görebileceğiz.

Merkel diyor ki; “Sizlere her şeyin eski haline döneceğini ve normal hayatımıza dönebileceğimizi söyleyen ilk kişi olmayı gerçekten çok isterdim. Ama maalesef bu mümkün değil.”

Neyin mümkün olduğu ise şimdilik meçhul... Sadece muhtemel olanı konuşuyoruz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Obi
 15 Nisan 2020 Çarşamba 22:56
Zagor kardeşim, bana ne Kordon''daki Balıkçının elektriğinden yaa?! Bi de bunu örnek olarak veriyosun..! Kordon''daki balıkçılara gidemeyeli seneler oldu be, o kiraları nasıl çıkartıyolar sanıyosun?! Bugüne kadar kazandıklarına saysınlar, sen asıl o Restoranda gündelikle yaşayan bulaşıkçıyı düşün! Muhalefet de, İktidar da boş işlerle uğraşmasın! Halkı düşünsünler artık YETER yaaa!!!
 Lombak
 15 Nisan 2020 Çarşamba 21:05
Hep diyorum bence bağış kampanyasına envanterindeki tüm uçakları satıp öncülük etmesi gereken Külliye olmalıydı. Olmadı. Yanlış oldu. Geçtim Ömür Şanlıyı falan... Evet tüm özelleştirilen varlıklar devletleştirilsin. Ama eski tip arpalık şeklinde değil. Etkin efektif şirket tarzı yapılarla Atatürk modelini Çin modeliyle harmanlayıp Yapay zekayı bir kenara itip başarabiliriz. Üretebiliriz. TOGG değil yerli traktör yapabiliriz. Muhalefet ne yaptı. TOGGla alay etti. TOGG değil yerli traktör üret demedi. O nedenle sorunlu. 18 yıl sonra muhalefetin olur olmaz herşeyi eleştirmesi hükümete en büyük şakşakçılık bence. Çünkü akıllar Selahattinlerde Barışlarda, çözüm süreçlerinde, Pensilvanya KHKlılarında falan. Millet de takmıyor bu siyaseti tabi.
 Mehmet Emir
 15 Nisan 2020 Çarşamba 16:59
Yapay zeka bağımsız, entellektüel bir yapı degil. Kendini üretenin emrinde olduğu bir sistem. Yani kapitalizmin yeni PİÇİ. Ondan iktidarları değiştirmesini beklemek aptallık düzeyinde bir iyimserlik. Köhne iktidarları açık fikirli,yetişmiş, sosyal birikimi olan kişi ve yapılar değiştirebilir.
 Zagor
 15 Nisan 2020 Çarşamba 15:15
Sorunlu Muhalefetmi ? Yardim icin Bagis toplarsin, yasaklarlar. Asevlerini kapattirirlar, sunu yapalim derler olmaz deyip ertesi gün kendi fikirleriymis gibi tekrar sunarlar. Lombak Kardes gibilerde bunu alkislar ve Muhalefete saldirir. Bak Kardesim, iktidar Elektrik kesintisini yasakladigi halde Elektrikler kesiliyor. Hemde AKP ´li Ömür Sanli isyan ediyor. Hadi iki kelime laf etsene.
 Zeynel kayaturan
 15 Nisan 2020 Çarşamba 15:00
Benliğini kaybeden insanlar gidecekler. Bizleri yeni gençlik yönetsin. Herkese kapasitesi yolunda eğitim gelsin. Özelleştirilen tüm varlıklar devlete verilsin Daha doğrusu savaş tamamlarını çalan ülkeler artık silah yerine insana tabiata yatırım yapın.
 Asla
 15 Nisan 2020 Çarşamba 12:01
Degisim mümkün ama bu Türkiyede dahil Islam Cografyasinda degil. Sürü Psikolojisinin en etkin oldugu bu Cografyada Insanlar Yönetici degil Lider ariyor. Lider olmadan ne yapacagini sasiran toplumlar degisime direnc gösteren toplumlardir. Pandemi sonrasi Türkiyede göreceginiz tek sey , pandemi öncesi yasam bicimidir. Hic bir sey degismez.
 Lombak
 15 Nisan 2020 Çarşamba 11:56
Sorunlu muhalefet mesela su konusunda hiçbir iş yapmıyor. Hadi oteller açılmayacak. Havuz doldurmayacaklar. Sitelerin ve bireysel evlerin de havuz doldurmalarının yaz sezonunda yasaklanması için yapıcı önerilerde bulunsalar iyi olacak. İnsanlar evde yaşıyor su tüketimi arttı. Kuraklık var ve su rezeevlerimiz az. Halktv'de hergün dedikodunun dibine vuracaklarına bunlarla uğraşsalar ya.
 ÜMİT
 15 Nisan 2020 Çarşamba 10:59
Dünya 1900lerin başında yaşandığı gibi büyük algı kırılmalarının yaşandığı bir döneme giriyor. Bill gatesin bir televizyon programında interneti anlatırken televizyoncunun alay edişini hatırlıyorum. Bahsedilen teknolojiler belli bir seviyeyi yakaladığında yeni bir dünya düzeni olacak, bizim için nasıl olacak o nokta muamma.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz