MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Atatürk: Yüzyılın en büyük lideri 2
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
10 Kasım 2022 Perşembe

Atatürk: Yüzyılın en büyük lideri 2

Liderliğin Doğası: 18 Yıllık Uluslararası Araştırmanın Sonucu 

Geçen hafta Atamızın yüzyılın en büyük lideri olduğunu bir ölçekle, sayılarla kanıtlamış psikiyatrist Prof. Dr. Arnold Ludwig’le ABD Rhode Island’daki evinde yaptığım röportajı yazmaya başlamıştım. (İzlemek isteyenler Profesör Ludwig ile söyleşime buradan ulaşabilir:

Bu hafta sorularımız ve cevaplarıyla devam ediyorum:

Çalışmanızın süresi ve içeriği nedir? Araştırdığınız liderleri nasıl ölçtünüz, başarı sıralaması neye göre yapıldı?

Arnold Ludwig: 18 yılda 1200'ün üzerinde biyografi, antlaşma, tez vb inceledim. Geçmişte yaşamış Sezar, Napolyon, Büyük İskender, George Washington gibi toplumların başarılı addettikleri liderlerin özelliklerini belirleyerek bir ölçek oluşturdum. Bu ölçekte liderlerin özellikle yeni ülke yaratma, savaş kazanma, toprak kazanımı/kaybı, iktidarda kalma süresi, askeri başarı, sosyal mühendislik, toplumu olumlu yönde değiştirme, iyileşen ekonomi, devlet adamlığı, ideoloji, ahlaklı örnek oluşturma, yozluğa karışmama, politik miras, yönettikleri ülke nüfusu gibi özelliklerine baktım. Politik Büyüklük Ölçeği özel yaşam gibi yoruma açık konularla alakalı değildir, yalnızca yukarıda saydığım somut ölçülebilir ülkeye ve topluma kazandırılan eylemlerle ilgilidir. 

Ölçeğiniz toplam kaç puandan oluşuyor ve sonuç ne çıktı? Bu puanlamayı sizin dışınızda uygulayanlar oldu mu?

Arnold Ludwig: Toplam 37 puan üzerinden 31 puan alarak birinci Mustafa Kemal Atatürk çıktı. Bu puanlamayı herkes yapabilir. Ben yaptım, ayrıca benden bağımsız olarak 80 kişilik bir çalışma grubu da bu puanlamayı gerçekleştirdi. O çalışmada da Atatürk birinci çıktı. Bu puanlamayı siz de her istediğiniz lider için yapabilirsiniz. 

Çalışmanızda Atatürk’ten sonra gelen liderler hangileriydi? Ülkemizden araştırdığınız başka lider oldu mu? 

Arnold Ludwig: Mao Zedong, Franklin Roosevelt, Joseph Stalin, Lenin... Aklınıza gelen tüm liderler bu çalışmanın bir parçasıydı. Ülkenizden Atatürk dışında sadece Abdül Hamit hakkında bilgi bulabildim. O 12 puan aldı. Çiller’i de kadın liderler arasında daha kısa puanlamadan inceledim. Tüm bilimsel bulgular, metodoloji, istatistikler, ölçekler kitabın arka bölümünde yer almaktadır.

Bu araştırma süreciniz nasıl başladı ve gelişti?

Arnold Ludwig: Dördüncü kitabım The Price of Greatness (Büyüklüğün Bedeli). Bu kitabımda 18 farklı mesleği araştırıp, balerin, müzisyen, sporcu, politikacı gibi mesleklerde üstün başarı kazananları araştırdığımda gördüm ki politik başarı konusunda bir ölçek, bir ölçüt yok. Mimarlar yaptıkları binalarla, sporcular attıkları gollerle, sanatçılar aldıkları ödüllerle değerlendiriliyorlar. Peki, politik başarı nasıl ölçülüyor diye merak ettim ve böylece beşinci konu “Liderliğin Doğası” araştırmamın tohumları atıldı. 

Ana hatlarıyla politik büyüklük ölçeğini oluşturan öğeleri anlatır mısınız?

Arnold Ludwig: Bunlardan bir tanesi "Hiç yoktan bir şey var etmek"tir. Atatürk burada en yüksek puanı aldı, çünkü bitmiş, yok olmuş bir Osmanlı'dan yeni modern Türkiye'yi yarattı. Hiç yoktan var etti. Bir diğer öğe öncesine göre daha fazla toprak kazanması veya kaybetmesi. Burada Atatürk Sevr antlaşması ile kaybedilen toprakları Lozan antlaşması ile kazanarak yeni sınırları belirlemesiyle en yüksek puanı aldı. Bir diğer öğe dış destek olmadan ve hukuksuzluğa başvurmadan uzun yıllar iktidarını koruması. Tarihe geçmiş tüm başarılı liderlerin kazandığı savaşlar, yani savaş başarısı ve ülkesine kattığı topraklar var. Askeri muvaffakiyet. Atatürk de Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ile yine en yüksek puanı alıyor. Bu en önemli noktalardan birisi. 

Bir başka öğe de sosyal mühendislik: örneği görülmemiş yasal yenilikler getirmek. Atatürk'ün yaptığı harf, kıyafet, medeni kanun, kadına seçme, seçilme hakkı getirmesi, laiklik gibi devrimler sosyal mühendisliğe işaret ediyor. Diğer öğeler ekonominin iyileşmesi, devlet adamlığı, diplomatik ilişkiler, komşularla ve diğer ülkelerle iyi geçinilmesi, ideoloji, bıraktığı siyasi miras ve ahlaki örnek olması. Yani liderin yozluk yapmaması, çalıp çırpmaması, hanedan gibi hareket etmemesi gibi tutumlarıyla bütün öğelerden Atatürk tam puan alıyor. Buna efsane liderler deniliyor.

Bu puanlamada en yüksek puanı Atatürk’ün alacağı sonucunu bekliyor muydunuz?

Arnold Ludwig: Bu sonucu kesinlikle beklemiyordum, bana sürpriz oldu. Bu araştırma tamamıyla objektif, tarafsız bir araştırmaydı. Sonuç tamamen sayısal bir puanlamayla oluşan, manipülasyona açık olmayan bir sonuçtu. Ben Amerikalı bir akademisyenim. Siyasetle de ilgilenmem. Hayatımda bir defa Türkiye'ye Atina’dan gelen kısa bir gemi turuyla uğramış bir kişiyim. Türk akrabam yoktur. Bu araştırmadan sonra Türk dostlar edindim, daha önce Türk arkadaşım da yoktu. 

Geçen yıllar ve olumsuz tutumlar, haksız suçlamalar, son zamanlarda gördüğümüz gibi hoş olmayan karalamalar Türk toplumuna ve dünyaya Atatürk'ü unutturabilir mi?

Arnold Ludwig: Ben bir psikiyatrist, insan davranışı araştırmacısı, bilim adamı olarak şunu netlikle söyleyebilirim. Baskılar ve manipülasyonlar gerçek değeri olan hiçbir şeyi unutturmaz, tersine daha çok bağlanırsınız. Örnek olarak, öğrencilerime veya hastalarıma "gözlerinizi kapayın ve ne yaparsanız yapın, mor bir fil düşünmeyin" derim. Siz de bunu deneyin. Benim söylememle düşünceleriniz değişecek mi? Somut olarak Atatürk’ün cephede ve daha sonra devlet adamlığında kazandığı başarılar onu tarihin hafızasında ölümsüz ve efsanevi bir konuma getirmiştir. 

Bu kadar kapsamlı ve detaylı bir çalışmanın sonunda sizi en çok etkileyen lider hangisiydi? Neden?

Arnold Ludwig: Beni en çok etkileyen lider Atatürk ve Roosevelt idi. Atatürk’ün savaş başarısının ötesinde, sosyal mühendislik olarak topluma katkılarını çok etkileyici buldum. Harf devrimi, kadın hakları, kadına verdiği değer ki burada Latife hanımın da katkısının çok olduğunu eklemek gerek, kıyafet devrimi, medeni kanun, bunların her biri yadsınamayacak katkılar. İşte Atatürk böyle bir vizyoner liderdi.
 
Kendisine bu söyleşi için teşekkürlerimle…

Not: Daha sonra bir kitaba dönüşen (King of the Mountain) bu araştırma aslında iki ayağı olan bir araştırma, uzun bir kitap yerine iki ayrı kitap olabilirmiş. Bir bölümü bir psikiyatristin liderliğin doğasını, insan davranışını ve psikolojisini örneklerle açıklaması. Bunu psikoloji, genetik, antropolojik açıdan genetiğimizin %99 örtüştüğü ve genelde çok sık kullanılan bilimsel bir metot olan primat liderlik davranışlarını insan davranışlarıyla karşılaştırarak yapıyor. Kitabın diğer bölümü ise liderlik özellikleri ve ölçek üzerine yoğunlaşıyor. 

Kitap doğrudan Atatürk hakkında bir kitap/araştırma değil, hatta çok az yerde adı geçiyor, kitabın bu şekilde doğru okunması, cımbızla birkaç cümle çekilip önyargılı yorumlara ulaşılmaması önemli. Bizi ilgilendiren kısım kitaptan çok kitabın içindeki liderlik ölçeğinin Atamızla ilgili ulaştığı başarı sonucu: Atamız Yüzyılın En Başarılı Lideri… 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz