MENÜ
İzmir 19°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Esnaf Odası seçiminin şifreleri… Mutlu, AK Partili Kaya’yı neden hedef aldı?
Ender ALDANMAZ
YAZARLAR
13 Haziran 2023 Salı

Esnaf Odası seçiminin şifreleri… Mutlu, AK Partili Kaya’yı neden hedef aldı?

İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (İESOB) seçimleri 16 yıllık bir iktidarın sonuydu.

Oda başkanlığından son olarak CHP milletvekili aday adaylığı için istifa eden Zekeriya Mutlu, umduğunu bulamayınca koltuğuna geri dönüş yapmak istedi.

Herkesin seçimi rahat kazanır dediği Zekeriya Mutlu hiç ummadığı bir sonuç aldı ve Yalçın Ata kazandı.

Şimdi ise yepyeni bir dönem başlıyor.

İki kulvarda da ciddi bir hezimet alan Zekeriya Mutlu, kendi gelecek planlamasında ne yapar ne eder bilmiyoruz. İki gündür telefonları sus pus… –Gerçi haber için muhabir arkadaşlarımız zat-ı alilerini aradığında ulaşabilmemiz pek mümkün olmuyordu-

Mutlu cephesinden başarısızlığın çok fazla yönü var.

Eski başkan Mutlu özellikle esnafın kabus dolu günler yaşadığı pandemi döneminde istenen destekleri sağlamada sorunlar yaşadı. Esnafın sorunlarını Ankara’ya taşımada yeteri kadar kulis yapmadı. Pandemi ile birlikte gelen ve tufan etkisi yapan ekonomik kriz sürecinde bir bir kepenkler indiğinde esnaf babasız, çaresiz ve yalnızdı.

Ayrıca meslek odası, sendika gibi alanlarda başkanlık koltuğunda oturan isimlerin siyasete atılma isteği bu odaların üyelerini de çeşitli sorgulamaları beraberinde getirmesi de çok doğaldır.

Mutlu ayrıca CHP’ye küskün olması sebebiyle de partiden istediği desteği alma konusunda sorunlar yaşamış oldu. Hatta kürsüde de CHP’yi hedef alan sözleri vardı.

Yani yalnızdı…

Bu işin bir yönü…

Diğer yöne dönersek…

Kurulda kürsüye çıkan Mutlu, Yalçın Ata’ya yönelik hedef alan sözleri içerisinde isim vermeden bir siyasi aktörü hedef almıştı:

“Akıl aldığın kişi 3 dönem milletvekilliği yaptı, bunu niye söylemiyorsun?”

Bu siyasi aktör ise Mahmut Atilla Kaya’ydı.

Biraz belleği tazelersek İzmir Ticaret Odası seçimlerini hatırlayalım.

26 yıl boyunca odanın başkanlığı yürüten Ekrem Demirtaş’ın yerine koltuğa oturan Mahmut Özgener, Binali Yıldırım’ın desteği ve üyelere olan etkisi ve Demirtaş’ın yıpranmışlığı sebebi ile seçimi kazanmıştı. Siyasi desteği arkasını alan Özgener kentin siyasi yapısını da gözeterek gerek merkezi hükümet gerek yerel yönetim ile uyumlu bir görüntü çizmeyi sürdürüyor.

Yani seçimler başkan adaylarının iyi niyetli çalışmasının yanı sıra siyasi destekle de kazanılıyor.

Yalçın Ata ise seçimde aradığı siyasi desteği Mahmut Atilla Kaya’dan buldu. Kaya seçim döneminde ittifak ortağı MHP’li yöneticiler ile birlikte oda üyelerini ikna etme noktasında bizzat çalışma yürüttü. Bu süreçte tüm oda başkanlarına ve üyelerine yapılmak istenenler anlatıldı. Diğer yandan uzun süredir başkanlık için sahada çalışma yapan Yalçın Ata’nın siyaseten verdiği destekle de seçimi almasının önü açılmış oldu.

Seçimde ayrıca Ata’nın acil ihtiyacı olan esnaf odası başkanlarını bir kategoride topladığı ve iyi ilişkileri olduğu Esnaf Kredi Kooperatifi’nden uygun krediler alınmasını da sağladığı iddia ediliyor.

Yani her ayrıntısı düşünülmüş, iyi düşünülmüş ve sonuç alınmış bir proje ile başkanlık seçimi kazanılmış görünüyor.

CHP cephesinde ise İzmir Ticaret Odası’nın ardından düşen bu ikinci kale…

Onursal başkanlığını Mehmet Ali Susam’ın yaptığı ve yıllardır CHP’nin adeta arka bahçesi olan, hatta geçmiş dönemlerde oda başkanlarının birçoğunun CHP’den belediye meclis üyesi olduğu esnaf odası artık yeni bir kimliğe bürünüyor.

Çiçeği burnunda başkan Yalçın Ata’yı ise zor bir görev bekliyor.

Ata, kent ile merkezi hükümetin denklemini iyi kurabilirse, Ankara’da iyi kulis yapabilirse, esnafa başta uygun fiyatlı kredi desteği olmak üzere acil sorunlarına çözüm bulabilirse başarılı olacaktır.

Kurlardaki yükseliş ve ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle alım gücü düşerken esnaf bir gün önce aldığı malı iki gün sonra aynı paraya alamıyor. Sürekli olarak zam yapmak zorunda kalan esnaf diğer yandan büyük işletmelerle de rekabet etmeye çalışıyor. Sermayesi yoksa batıyor, varsa günü kurtarıyor. “Değişim” söylemi ile 16 yıllık iktidarı deviren Yalçın Ata’nın zor durumdaki esnafın sorunlarına ilaç olacak çözümleri üretmesi gerekiyor. Yani “esnafın babası” kimliğinin hakkını doğru vermesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 hasan gürsel altuğ
 14 Haziran 2023 Çarşamba 16:33
isimsiz bana hitaben yazan arkadaş. ben ak partili değilim daha bir tek oyumda nasip değil. ama uyuyan sizsiniz hala22 senede sayısını artık unuttuğumuz seçim kaybeden kılıçdaroğlu hala bu koltuktan istifa etmedikçe İzmir sallantıda. Önce siz uyanın .hadi koysun bir daha tunçu seçim kayıp oluyormu olmuyormu görürsünüz.
 
 14 Haziran 2023 Çarşamba 08:19
hasan gürsel sen hayal alemindemi yaşıyorsun? Asıl chp ilk defa Türkiye'yi almaya çok yakın. Siz İzmiri 100 sene geçse yine alamazsınız. Hileli seçim kağıtları, suriyeli sığınmacılara verdiğiniz kimlikler, alavere dalavere olmasa Türkiyede yoksunuz bile. Bir an önce rüyanızdan uyanın derim.
 Makas
 14 Haziran 2023 Çarşamba 00:45
Hatta bir oda başkanının ihtiyacı olmadığı halde eşini belediye de işe başlatan belediye başkanı bu konuda nasıl bir tavır alacak merakla bekliyoruz bakalım çünkü ataya destek vereceği konusunda biz esnaflara sormadan iş yaptı birde
 Kerim
 14 Haziran 2023 Çarşamba 00:23
İş insanı rumuzu ile yazan arkadaş çok dogrusun chp li oldugunu bildiğimiz bir çok kişinin ataya destek verdiğini biliyoruz hatta bazıları resimde,bile bile iktidara oy verdiler çok haklısın menfaatleri ön plana çıktı yazıklar olsun gün ola devran döne
 
 13 Haziran 2023 Salı 23:27
büyükşehiri nereye alıyor! mümkün değil.
 harun
 13 Haziran 2023 Salı 23:00
mutlu koltuk nereye kadar ya git işte efendice biraz da yenı yuzler gelsınler bu nedır otur hep otur amma koltuk delısıymıssın be
 hasan gürsel altuğ
 13 Haziran 2023 Salı 19:58
Ak Parti ilk defa önümüzde ki yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir belediyesini almaya çok çok yakın.
 
 13 Haziran 2023 Salı 17:33
Değişmesi gereken hükümet, ondan başka her şey değişiyor.
 iş insanı
 13 Haziran 2023 Salı 17:13
çok doğru kaleme alınmış bir yazı.Ancak bazı eksiklikler var katkı olarak yazayım.İZTO seçimlerinde AKP desteğiher konuda oldu.Bürokratlar dahil bu seçime ellerindeki tüm imkanları koydu.Sopa gösterilmesi mi dersiniz villalar da yapılan toplantılar mı derseniz.İzmir zaten bunu biliyor.AKP istedi ve aldı.Ama burada bir not koyalım İZTO şeçimlerinin alınmasında kendine ortak akıl diyen veya CHP likleri ile övünen kişiler Özgener e destek oldular ve İZTO yu ve de üniversiteyi siyasete teslim ettiler.Ekrem demirtaş ın hataları tabi ki vardı.AKP adayını destekleme yerine neden bir başka aday çıkarıp kendin en değerli 2 kurumunu daha iyi yöneticilecek ellere veya ekiplere teslim etmediler. Şimdi esnaf odası da iktidarın elinde izto ve borsa dan sonra.Bir sonra ki adım iktidar için İzmir büyük şehir belediye başkanlığı.İktidar veya AKP İstediğini alıyor eleştirmiyorum.Ama o tatlı su kurnazı olan Kendine laik cumhuriyetci ve Sosyal demokratım diyen kitle bir kişilik sorunu yaşayan etik değerlerden uzak ve her an için güç ve koltuk için değerlerinden vazgeçen bir kitle olarak anılacaklar.Yüzleri kızarmaz onlar için güç ve para herşeydir.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz