MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bornova- Gerçek Yaşam- Tutku, Değişim ve Zarafet…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
30 Aralık 2017 Cumartesi

Bornova- Gerçek Yaşam- Tutku, Değişim ve Zarafet…

İyi ki her yeni yıl kutlamaları öncesinde kitaplığımızda temizlik yapıyoruz da evde yatacak yer bulabiliyoruz. Şaka bir yana, gerek satın aldığımız gerekse yılbaşı nedeniyle, ya da dostların imzası ile gelen kitaplar hemen taşırıveriyor kitaplıklarımızı… İzmir ve felsefe kitaplarını saklamak zorundayız, kalan edebi eserleri de kıymetini bilecek insanlara armağan ediyoruz. Şu yılın son cumartesi gününde size yeni okuduğum, karıştırdığım, fotoğraflarına baktığım kitaplardan söz etmek istiyorum…

***

BORNOVA’M MOR SALKIMLARIN MASALI: Bu güzel kentin sevdalısı Altan Altın imzalı Bornova'm Mor salkımların Masalı  2017 başlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı Yayınlarından çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Bornova'ya karşı hissiyatını kaleme aldığı birkaç satırla kitaba katkı koymuş. Kitap 297 sayfa... Kitapta 19 ve 20. yüzyılın Bornova'sını belgeleyen 250'den fazla fotoğraf bulunuyor. Bornova tarihinin belli konu başlıkları altında sınıflandırılarak fotoğraflar ve kartpostallarla  anlatıldığı kitapta ayrıca Bornova ile ilgili gravürler ve tablolar da yer alıyor.

Altan Altın dostumuz kitabın önsözüne şöyle yazmış: Bu kitap; ömrümü geçirdiğim, hayatım boyunca bir anne şefkati ile beni sarıp sarmalayan, ‘birime bin katan’ Bornova'ma olan aşkımın ilanıdır. Kitabı hazırlarken akademisyen bir tarihçi maharetiyle değil,  bir aşığın sevdiğini tasvir etme dürtüsüyle hareket ettim. Bu kitabın hazırlık aşamasını "kitap yazmak" olarak tanımlamak doğru olmayacaktır. Çünkü bu kitapta yapılan iş, Bornova ile ilgili bugüne dek  zaten yapılmış olan yazılı araştırma ve çalışmalarla denk düşen Bornova fotoğraflarını bir araya getirmektir.

Kitabın sayfalarında ilerledikçe göreceksiniz ki meramımı sözlerle anlatmaktan ziyade işi fotoğraflara bıraktım. Yaklaşık 10 yıl kadar önce merak sardığım ve internet müzayede siteleri sayesinde dünyanın her yerinden satın aldığım Bornova fotoğrafları ve Facebook'da kurduğum "Fotoğraflarla Eski Bornova" grubundaki yaklaşık 15 bin Bornovalının binlerce fotoğraf katkısı kitabın hazırlığının en büyük kolaylaştırıcısı oldu. 

***

GENÇLİĞİ YOLDAN ÇIKARMAYA BİR ÇAĞRI… Çağdaş kapitalizm gençlere, kimi zaman iç içe geçen iki seçenek sunar: Gününü gün et ve/veya düzenin basamaklarında hızla yükselmeye çalış! 

Yaşayan önemli filozoflardan ve eylem insanlarından Alain Badiou, Sel Yayınları’ndan çıkan Gerçek Yaşam - Gençliği Yoldan Çıkarmaya Yönelik Bir Çağrı’da derlenen konuşmalarında, her iki seçeneğin de yaşamın gerçekliğini örten bir yanılsama olduğunun altını çiziyor. Tıpkı yüzyıllar önce Sokrates’in yaptığı gibi, sadece yaşı değil ruhu her daim genç olanlara eleştirel ve özgür düşüncenin kanallarından geçerek hayatın ve hazzın gerçeğine erişmenin ipuçlarını sunarken, sistemin çizdiği sınırları da aşmaya davet ediyor. 

Orta yaşlıların tahakkümü altındaki çağdaş toplumlarımızda adı var kendi yok gençler ile toplumsal hayattan dışlanan yaşlı kuşağın ittifakının devrimci potansiyelleri üzerinde dururken, “ebedi ergen” kalmaya mahkûm oğlanlar ile gençliğini yaşamadan kadınlığa hızla adım attırılan kızlara, düzenin tuzaklarından kurtulup kendini var etmenin, isyanın, aşkın ve şiirin kapılarını aralıyor.

Her yaştan “gençler” için felsefenin kılavuzluğunda eşsiz bir yoldan çıkma çağrısı... 

***

TUTKU, DEĞİŞİM VE ZARAFET… Tutku, Değişim ve Zarafet, İstanbul'un 1950'li yıllarına, Türkiye insanının mutlu hatıralarına dokunuyor. Değişimin başladığı, Osmanlı’nın hâlâ hatırlandığı, kentin hüznüne rağmen insanların kendini tatlı bir huzura bıraktığı zamanlar. Siyah beyaz fotoğraflarda kalmış unutulmaz yıllar… 

Bugün andığımız Doğan’dan çıkan son kitap işte bu zamanın insanlarının ve gündelik hayatının izini sürüyor. İnsan hikâyelerini, gündeliğin ritmini, parıltılı yaşamlardan şehre tutunamayanlara uzanan geniş bir yelpazeyi konu alıyor. Kimi zaman İstanbul'un zengin yüzünü anlatırken kimi zaman merceğini şehrin kuytu köşelerine çeviriyor. 

Adadaki görkemli konaklardan gecekondu mahallelerine, plaj eğlencelerinden iş cinayetlerine, modaevlerinden batakhanelere uzanıyor. İmar harekâtı ile değişen şehrin topografyasına yine dönemin İstanbullusunun gözlerinden bakıyor. Yeni gelen vapurlarla heyecanlanıyor, şehrin artan trafiğinde saç baş yoluyor, troleybüste gezip son kalan arnavutkaldırımlarını arşınlıyor. 

1950'lerde çocuk oluyor, genç kadın oluyor, hasta oluyor, işçi oluyor, patron oluyor. Her birinde zarafet ile tutkuyu değişim rüzgârlarına yelken yapıyor. Güven Gürkan Öztan ve Serdar Korucu, eski ile yeninin, yoksulluk ile zenginliğin, mütevazılık ile şatafatın çok kutupluluğu arasında adeta yeniden şekillenen İstanbul’un 1950’li yıllarının izini sürüyorlar; tutkunun, değişimin, zarafetin ve bolca hayal kırıklığının... 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz