MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çok bilinmeyenli bir denklem!
Ümit YALDIZ
YAZARLAR
19 Nisan 2018 Perşembe

Çok bilinmeyenli bir denklem!

24 Haziran kimileri için beklenen kimileri içinse baskın bir seçimin tarihi. Ekonomide önlemeyen daralmaya/dalgalanmaya, başta Ortadoğu olmak üzere bölgemizdeki fillerin tepişmesini de eklerseniz erken/baskın bir seçimin zorunluluk olduğunu düşünebilirsiniz.
ABD-Rusya çatışmasının kenarında doları/dövizi zapt etmeye çalışan Türkiye, gerek iç gerekse dış politikada alınan hatalı kararların etkisiyle savrulmaya başladı çünkü. Ve bu hayra alamet olmayan savrulmayı frenlemenin bir yolu olarak düşünülen erken/baskın seçimin dâhili sebepleri de var tabi ki.
Muhalefetin toparlanma ihtimali yani 16 Nisan akşamı oluşan siyasal fotoğrafa uygun olarak toplumsal muhalefetin siyasal bir çatıda birleşmesi için atılan adımlar…
İlaveten de ‘yüzde 51 Köprüsü’nü geçmek için kullanıldığını’ düşündüğüm MHP’deki taban kayması ve olası erime…
Vesaire, vesaire…
Olanı değil olacakları konuşmanın vaktidir.
Cumhur cephesinin sorunu yok denecek kadar az. En azından cumhurbaşkanı adayı belli…  Orada belli olmayan tek şey Erdoğan’ın birinci yardımcısının kim olacağı… Bahçeli mi Binali Yıldırım mı? Yıldırım 9 ay sonra İstanbul’a gönderilecekse Bahçeli’ye sürece olan katkısının ödülü daha erken verilebilir.
Bana göre seçimi Erdoğan kazanacaksa 1. Yardımcılığı Binali Yıldırım’ın hakkıdır.
Bahçeli’nin sürece katkısı yadsınamaz belki. Ama bu süreçte Binali Yıldırım olmak da hiç kolay değildi. Parlamenter sistemin başbakanısınız… Yani yasal açıdan erk, güç, yetki sizde… Ama kullanmıyorsunuz.
Ekipsel duruş, vefa ve güven konusunda en küçük bir yanlış yapmıyorsunuz.

Öte yandan Cumhur cephesindeki diğer sorun vekiller… Hangi vekilin yazılıp hangisinin çizileceği… Metal yorgunluğu diyerek belediye başkanlarını ve teşkilatı tarumar eden Erdoğan vekilleri bu sürecin dışında mı tutacak? Sanmıyorum. Yüzde 50-60 oranında tenkisat bekliyorum hatta. Tam da burada siyaset sahnesinin kurtlarından CHP’li bir dostumun uyarısını hatırlatayım.
Diyor ki CHP’li dostum…
Kemal Bey’e canlı yayında cumhurbaşkanı adayınız kim diye sorduklarında “Daha erken” diyordu. Anlaşılan bizim genel başkan bir erken seçim beklemiyormuş. Ancak AKP son süreçte iki kritik adım attı. Öncelikle ‘eski vekillere diplomatik pasaport’ verilmesini öngören düzenlemeyi sessiz sedasız hayata geçirdi. İkinci olarak da eski vekillerin TBMM imkanlarından mevcut vekiller kadar yaralanma hakkı tanıyan düzenlemeyi geçirdi. Kimsenin aklında, fikrinde yokken… Yani eski vekil olmayı cazip hale getirdi. Bu siyaseti iyi bilenler için yaklaşan bir baskın seçimin emarelerindendi”
Farklı bir bakış açısı! Bana göre AK Parti’de yazılan, yazılmayan kimsenin bunu sorgulama hakkı ve haddi yok. Ama yine de olası homurdanmayı azaltmaya dönük bir iç operasyon olarak dikkat çekebilirdi bu adımlar.

Erken seçim topu muhalefet cephesinin kucağında patladı desek yalan olmaz.
Cumhurbaşkanı adayı kim olacak, vekil adayı kim olacak?
Burada en hazırlı partinin İyi Parti olduğunu görüyoruz. Erken seçim açıklamasından dakikalar sonra cumhurbaşkanı adayını ilan ettiler. Seçime girer/giremez tartışmalarına aldırmadan 100 bin imza restiyle hem de…
-Efendim seçime giremeyebilirler.
Giremezlerse bu onlar için ekstra bir mağduriyet demektir. MHP içinde başlattıkları mücadeleden bu yana yaşadıkları mağduriyetler İyi Parti’nin ekmeğine hep yağ sürmüştür. Bu kez Saadet ya da Demokrat Parti saflarında girip mağduriyetin de etkisiyle daha fazla bir etki gücüne ulaşabilirler.
CHP’ye gelirsek;
16 Nisan’da oluşan toplumsal muhalefetin belkemiği sayılan CHP, çok bilinmeyenli bir denklemle karşı karşıya. Ön seçimin olmayacağı anlaşıldığı andan itibaren vekillerin ve vekil adaylarının genel başkan ve genel merkez düzeyindeki ablukası başladı. Hatta pek çok apoletlinin Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı ilan etmek suretiyle vekillik listelerindeki yerlerini garantiye almaya çalıştığı İzmir’den bile görünüyor.

CHP bu süreçte ne yapacak?
Tüm muhalefeti tek bir çatı altında toplayacak bir sürecin kapısını mı aralayacak yoksa makul bir ittifak cephesi için mi çalışacak?
Akşener adaylığını ilan ettiğine göre CHP ya bu adaylığa ya rıza gösterecek ya da yeni bir aday önerecek.
Yeni bir cumhurbaşkanı adayı önerirse bu aday içeriden mi olacak, dışarıdan mı?
Görüldüğü kadarıyla CHP, HDP’li seçeneklere kapıyı tamamen kapatmasa da uzak duruyor. En azından ilk turda… Yine görüldüğü kadarıyla CHP Genel Başkanı, içeriden ve dışarıdan özellikle de AK Partililerin ittirmesine rağmen cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak bakmıyor. Çünkü Kemal Bey kendi adaylığının kısa sürede ülke genelinde bir alt kimlik/mezhep mücadelesine indirgeneceğini görüyor.
Bu karmaşık tablo CHP’nin toplumsal muhalefete önderlik etmesine de engel oluyor.
CHP az zamanda çok ve büyük işler başarmak zorunda.

Ama deyim yerindeyse aşağı tükürse sakal yukarı tükürse bıyık tablosuyla karşı karşıya…
CHP’nin Meral Akşener’i ilk turda desteklediğini varsayalım.
Akşener seçimi kaybederse CHP kendi eliyle ana muhalefeti de Akşener’e vermiş olmaz mı? Yani Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmuş olmaz mı? 
İttifak çatısı kurulursa başka... Ama ittifakın olmadığı hallerde CHP, ilk turda dışarıdan birini desteklerse 2. Ekmelettin Vakası ile karşı karşıya kalabilir. Seçmeninin motivasyonu düşer.
İttifakın olmadığı halde CHP’nin yapabileceği en makul ve de doğru hamle bünyesinden iddialı bir adayla sahaya çıkmaktır. Bu turda kendi oyunun hemen tamamını alıp üzerine başka siyasi tabanlardan da oy çıkarabilecek kapasitede bir adaydan söz ediyorum.
Böylece hem ikinci turu hem de olası yenilgide siyaseten konumunu korumayı garantiler…
Böyle bir aday var mı?  Varsa kim?
Bu konuda fikrimi daha önce kaleme aldım. O nedenle bu aşamada CHP’nin sonuç odaklı düşünmesi gerektiğini hatırlatmakla yetinmek istiyorum. Dün de altını çizdim. Tüm toplumsal muhalefeti tek çatı altında toplayacak güçlü bir aday ve güçlü bir ittifak çatısı en doğru, ideal olanıdır. Ama bu mümkün olmuyorsa CHP’nin sağlıklı bir B planı yapması kendi siyasi geleceği şarttır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Reis
 22 Nisan 2018 Pazar 20:57
büyüksün KOCA REİS,367 garebetini çıkaranlar, şimdi o zamanki kişiden medet umar hale getirdin..
 KEMAL KURT
 20 Nisan 2018 Cuma 14:17
Muhalefetin adayı kim olmalı sorusunu isim olarak değil özellik olarak aramakta fayda olabilir. muhalefetin adayı ikinci turda yüzde 49'un üzerine çıkabilecek biriolmalı!!!
 gerçek muhalif
 20 Nisan 2018 Cuma 14:02
bu seçim kritik bir seçim,muhalif kanat 2.tur yerine 1.turda birleşmelidir,Akşener cumhurbaşkanı adayı gösterilebilir..muhalif grubun ilk amacı ülkeyi parlamenter sisteme geri döndürmek olmalı.ilk turda Akşeneri aday gösterirse CHP. seçimi kaybettiğinde ana muhalefeti neden kaybetsin? ihsanoğlunu aday gösterdiğinde ana muhalefet değiştimi?ana muhalefet olmanın şartları var,cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte parlemento seçimide olacak, burada alınan oylar ölçüdür ana muhalefete..bu seçimle cumhurbaşkanı hükümet sistemine geçilecek, muhalif grubun seçimi kaybey-tmesi halinde ana muhalefet olmanında bir anlamı kalacakmı ki?
 gerçek muhalif
 20 Nisan 2018 Cuma 14:01
bu seçim kritik bir seçim,muhalif kanat 2.tur yerine 1.turda birleşmelidir,Akşener cumhurbaşkanı adayı gösterilebilir..muhalif grubun ilk amacı ülkeyi parlamenter sisteme geri döndürmek olmalı.ilk turda Akşeneri aday gösterirse CHP. seçimi kaybettiğinde ana muhalefeti neden kaybetsin? ihsanoğlunu aday gösterdiğinde ana muhalefet değiştimi?ana muhalefet olmanın şartları var,cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte parlemento seçimide olacak, burada alınan oylar ölçüdür ana muhalefete..bu seçimle cumhurbaşkanı hükümet sistemine geçilecek, muhalif grubun seçimi kaybey-tmesi halinde ana muhalefet olmanında bir anlamı kalacakmı ki?
 
 20 Nisan 2018 Cuma 09:01
CHP+İyi Parti+Saadet+BBP birleşin akepe ve mhpyi tarihe gömün
 Muhalif
 20 Nisan 2018 Cuma 01:17
Cumhurbaşkanı adayı olamayan bir genel başkan istemiyoruz. adam öyle yada böyle tüm halkda kendi karşılığını göremiyor. yani diyor ki halk bana oy atmaz. böyle bir genel başkanla ne secim kazanılır ne parti iktidar olur. yani adam diyor ki söyle az biraz vekil alalım, bir iki büyük şehir bir iki ilce belediye alalım. gittiğim de alkışlasınlar, pohpohlasınlar. biraz da ekmek çıksın. hadi ordan duş atamın partisinin yakasından kılıçdaroğlu.
 Lombak
 19 Nisan 2018 Perşembe 21:27
Tamam da ekmeleddin vakasını yaratanı neden desteklesin millet? Abc planlarında genel başkan olmamalı.
 Bugün duyulanlar
 19 Nisan 2018 Perşembe 21:17
Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak.Özünden gelinen parti (Saadet partisi). İyi Partiyi seçime sokmamak akıla aykırı.İthalat ve inşaat sevdası.Sayın Bahçeli 2002 de erken seçim istemişti.Milletin hayat pahalılığı nedeniyle perişan.Şeker fabrikalarının hepsinin yıllık zararı külliyenin kaç aylık bakım parasına denk geliyor.Kısacası diğer partiler değil sadece Ak Parti gündemde ama negatif halde.
 Kader
 19 Nisan 2018 Perşembe 20:46
Seçimlerin kaderini hayat pahalılığı yani ekonomi nedeniyle artık Ak Partiye oy vermeyecek seçmen belirleyecektir.Tabanda İyi Parti ve özünden gelinen parti diye adlandırılan Saadet Partisi destek bulmaktadır.Mhp kanadında Ak Parti ile ittifaka Sayın Cumhurbaşkanının referanduma kadar Mhp‘liler için söylediklerinden dolayı sıcak bakmayan kesimde ikinci etkileyecek kesimdir.İyi Parti seçime sokulmaz ise 2002 nin benzeri yaşanır.
 2019
 19 Nisan 2018 Perşembe 19:16
Sayın yazar seçimlerden sonra partiler hemen seçim için tekrar çalışmalarını yaparlar.Atı alan Üsküdar'ı geçmiş ama CHP Hale'n önseçim olurmu olmazmı düşüncesinin içinde önseçim Oldu değişen ne oldu parti iktidarımı oldu veya iktidar ortağımı oldu hayır önseçim bireysel bir seçimdir partinin oylarına faydası hiç olmamıştır.parti içi demokrasi falan değil ,partide genel ağırlık parası varsa siyaset yapabilir yoksa kimse viziyona bakmıyor.yani para siyaseti yapılıyor.onun için ben değil biz siyaseti yapılmalı çoğulcu siyaset yapılmayınca başarılı olmak zaman .onun için geçin önseçimi 1999 da ön seçim oldu parti baraj altı kaldı daha sonra yapılan önseçimlerde partinin oylarında bir değişiklik olmadı.o zaman çok çalışmak neden başarılı olamıyoruz yalnış nerede yapılıyor düşünülmesi gereken konu Burdur.Akp yıllardır iktidarda ve önseçim yapmıyor acaba neden çünkü sahiplenmek var vefa var.CHP de ötekileştirme var.hele bayan ve genç siyasetçilere karşı hiç bir yaklaşım Yok.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz