MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Denemekten vazgeçmiyorlar
Tayfun MARO
YAZARLAR
19 Mayıs 2020 Salı

Denemekten vazgeçmiyorlar

Acı bilgi… İçine doğduğumuz uygarlık ve uygarlık koşullarıyla mütecanis kapitalist sistem, insanlığı yolun sonuna getirdi. Toprak, hava ve su, insan hoyratlığına artık direnemiyor, beti bereketi gitti… İklim krizi kapıda...

Beşyüz yıldır hüküm süren kapitalizm, metalaştırdığı bütün değerlerle birlikte, çökmeye başladı.

Neresinden baksanız, bu bir lanet… Ve bu lanet, Coronavirüs salgınıyla adeta başımıza gelenlerin altını kalın kalın çiziyor.

Hal böyle iken, muktedirler, sistemi yeniden ayağa kaldırmayı denemekten vazgeçmiyorlar.

Yine deli gibi tüketelim diye AVM’ler açılıyor… Başımıza gelenler, kitlesel üretim/tüketim manyaklığı yüzünden değilmiş gibi… İnsan varlığının tehdit altında olması umurlarında değil.

Zorunlu ihtiyaçlar ötesinde üretime de yol veriliyor… Demek ki konfor ve lüks merakı yüzünden başımıza açılan onca dert yetmiyor.

Oteller, plajlar, havuzlar, restoranlar da açılıyor. Sosyal mesafeye özen gösterilecekmiş…

Sınavlar yapılacak, okullar hareketleniyor… O okullarda okuyan çocukların iş bulma ihtimali varmış gibi… Eğitim sistemi çökmüş, okulların gelecekle bağları kopmuş; ama çocuklar o diplomaların peşinde helak olmaya devam ediyor.

Kısıtlamaların sürdüğünü haberlerden anlıyoruz. Yollara, kaldırımlara, pazar yerlerine bakılırsa, hafta içinde kısıtlamaların pek hükmü yok...

Sanki yeni hayatın provasını ciddiye almıyorlar… Meselenin pandemiden ibaret olmadığını anlamaları biraz zaman alacak gibi…

Ülkeleri yönetenler, iş dünyasına ve siyasete yön verenler, sistemden beslenmekten vazgeçmeyenler, “normale dönüyoruz ama yeni normale…” gibi tuhaf bir açıklamanın arkasına sığınarak, aslında “nerede kalmıştık!” demeye hazırlanıyorlar.

Mevcut sistemle gidilecek yol kalmadığını, birilerinin onlara anlatması gerekiyor;

Bir dönem değil, bir çağ kapanıyor.

Dijital devrim Dünya’ya düzen verirken, zihniyet de değişecek. Başka türlü düşünmeyi öğreneceğiz. Tabiat ile uyumlu başka bir dünyanın mümkün olduğunu fark edeceğiz.

Bununla birlikte, kadim efendiler şanslarını zorlamaktan vazgeçmiyorlar. Biraz yeni normal biraz eski normal… Yangından mal kaçırır gibi…

Oysa yeni efendiler ufukta göründü…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz