MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hem İzmir’i birinci yapalım hem de…
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
3 Mayıs 2017 Çarşamba

Hem İzmir’i birinci yapalım hem de…

Bisiklet kullanmanın kişiye, kente, doğaya, dünyaya faydalarını kaç kez yazdığımı hatırlamıyorum. En iyi bildiğim bir insanın yaşamını sürdürürken dünyaya bıraktığı karbon gazı oranı yılda 6 ton, yani 6 bin kilogram. Birleşmiş Milletler, dünyanın başına bela olan küresel ısınmanın (Dünya sıcaklığının artması) yüzde 98 insan kaynaklı olduğunu ve buna göre yüzde 49 gereksiz elektrik kullanımı, yüzde 23 endüstrileşme, yüzde 14 ormanların yok edilmesi ve yüzde 12 tarımsal çalışmalarla doğaya verilen zararlar olduğuna dikkat çekiyor. Yani her insanın dünyaya bir maliyeti var. Bu maliyeti düşürmek için pek çok şey yapılabilir. Buradan yola çıkarak kentlilerin bisikletle yaptığı kilometrelerin yarıştığı Avrupa Bisiklet Yarışması’nda 17’nci olan İzmir’i, hem birinci yapalım hem de bir milyon 200 bin aracın bulunduğu İzmir’de karbon gazını aşağıya çekerek kentimize, doğaya ve dünyaya bir fayda sağlayalım.

Yarışma 31 Mayıs’a kadar sürecek

Bisiklet tutkunlarının bu yarışta İzmir kent takımına katılmak için www.eccizmir.com adresinden kayıt olmaları gerekiyor. Bisiklete binen tüm İzmirliler, mayıs ayı boyunca kentlerinin adını taşıyan takımın bir üyesi olarak, birçok Avrupa kentinin sakinleriyle yarışabilecek. Avrupa Bisiklet Yarışması’na (European Cycling Challenge 2017) İzmir’i temsilen yine Büyükşehir Belediyesi katılıyor. Kentlerin birbirlerine “meydan okuması” olarak da tanımlanan yarışmada, şehrinin takımına ücretsiz kaydolan herkes, bisiklet yolculuklarını bir ay boyunca mobil uygulama ile kaydederek Avrupa şehirleri ile yarışacak. 2016 yılında yıl 52 ülke arasında 17. olan İzmir bu yıl “pedallara kuvvet” diyerek daha iyi bir derece hedefliyor. Yaptığı yatırım ve yürüttüğü projelerle “Bisiklet kenti” imajını her geçen gün daha da güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Avrupa Bisiklet Yarışması’nda İzmirlileri desteğe çağırdı. Haydi bisiklet tutkunları www.eccizmir.com adresinden kayıt olup İzmir kent takımını birinci yapalım.

Kendini ve kentini seviyorsan bisiklet sür

Sağlık açısından oldukça yararlı olan bisiklet sürmek, depresyonu engelliyor ve insanları kötü ruh halinden uzaklaştırıyor. Kalp dostu, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Kalça, bacak ve karın kaslarını çalıştırıyor. Bu yüzden bu bölgelerdeki kiloların verilmesini ve yağların yakılmasını sağlıyor. Temiz havada bisiklet sürmek kişiyi rahatlatır, gece derin uyumasına yardım eder.

Bisiklet sürerek saatte 300 kalori yakmak mümkün. Yaralı eklemlerin tedavisi için de etkili bir yoldur. Yüksek tansiyon yani hipertansiyona yakalanma riskini azaltır. Ayrıca şeker hastalığına yakalanma riskini azaltıcı etkisi de vardır. Dolaşım sistemine fayda sağlar. Felce yakalanma riskini azaltır. Metabolizmayı hızlandırır, endorfin salgılayıp mutluluk hissi yaratır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz