MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İlham Kaynağı Olmak
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
9 Ağustos 2018 Perşembe

İlham Kaynağı Olmak

Bilinen bir hikâye...  Ortaçağ’da aynı işi yapan iki inşaat işçisine ne iş yaptığı sorulur. Birisi “Duvar ördüğünü, sıradan bir iş olduğunu, bunu ekmek parası için yaptığını” anlatır. Diğeri ise “Büyük bir katedral inşa ettiklerini, bir amaç uğruna çalıştığını, kendisini ekibin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü” söyler…

İkisi arasındaki temel fark birisinin “Neden” inin yani “İlhamının olmasıdır”. İlham'ının bulunması onu daha üretken yapar... Birincisi daha fazla bir para karşılığında kolayca işini değiştirebilir. Diğeri ise katedral için camlara vitray yapan sanatkârdan ya da projeyi çizen mimardan kendini ne daha fazla ne de daha az önemli görür. Hepsi katedral inşa etmek gibi bir nedenle bir ilhamla çalıştıkları için aralarında samimiyet ve güven oluşmaktadır. Samimiyet ve güven de zaten ekipleri başarıya uçuran kanatlardır şüphesiz.

İtibar yönetimi de böyledir işte… İnsanların neye inandıklarını net ve iyi bir şekilde ifade eden liderlere ya da kurumlara doğru yönelme eğilimi vardır.

***

Uluslararası Rotary’nin önemli bir bölgesi olan 2440 Bölge’de Alaeddin Demircioğlu’nun dönem başkanlığında yapılacak hizmetler İzmir, Denizli ve Bursa’da düzenlenen basın toplantıları ile tanıtıldı. Bu yılın bütün dünyadaki teması “İlham Kaynağı Olalım”

Her insanda var olan temel bir ihtiyaç vardır. ''Bir yere ait olma ihtiyacı''Bir yere ait olduğunuzu hissettiğinizde orayla duygusal bağ kurarsınız ve güvende hissedersiniz. İnsanlığa mal olmuş Büyük Atatürk, İskender, Gandi, Martin Luther King gibi önemli profiller, insanları harekete geçme konusunda ilham veren liderlerdir. Mustafa Kemal elbette Türkiye’yi tek başına değiştirmedi. Ama bir lider olarak, bugün de bizlere ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

***

İham vermek ile motivasyonu bazen birbirine karıştırılabilir. Oysa farklıdırlar. İnsanları motive etmek zor bir şey değildir. Bu her zaman dışarıdan gelen bir etkene bağlıdır. Arzularına hitap etme ya da cezalandırma korkusu yaratma genelde onlardan beklediğimiz davranışları oluşturur.

İlham verenler, dışarıdan bir teşvik ya da elde edebilecekleri bir kazancın ötesine geçerek insanların kendi içlerinde doğuracakları arzuları inşa etmeyi başaran kişi ve kurumlardır.

İlham verenlerin en önemli özelliği; sizi harekete geçirmek için bir neden sunmalarıdır. Liderler etkili insanlardır. İnsanları bir yerden alır, bir yere taşırlar.

İnsanları etkilemek için iki yola başvururlar;  ya manipüle ederler ya da ilham verirler... Manipüle etmek siyaset, iş hayatı ve günlük hayatımızda yaygın olarak kullanılan satış ve pazarlama teknikleridir. Bunlar küçük ya da büyük rüşvet verme, korku yaratma, arzu uyandıran mesajlar verme veya insanların davranışlarını etkileyecek yenilikler, prestij getirme gibi bir insanları tetikleyen mükemmel strateji ve taktikler bütünüdür. Ancak hiç bir manipülasyon sadakat üretmez.

Bir şeyi manipülasyonla kazanıyorsanız yine manipülasyonla kaybedersiniz. Fiyatla kazanırsanız daha iyi karşı fiyatla kaybedersiniz, promosyonla kazanırsanız daha iyi bir karşı promosyonla, korkuya dayalı mesajla kazanırsanız daha ürküten bir mesajla, arzu uyandıran bir mesajla kazandıysanız gene daha cazip bir mesajla kaybedersiniz. Bu işin ironik tarafıdır. İşe yarıyor olması doğru olduğu anlamına hiç bir zaman gelmez.

Sadakat ise farklıdır. Sadakat kolay kazanılmaz. Sadakati kazanan itibarı da kazanır…İnsanlar kendilerine ilham verenlere sadıktırlar… Birçok kurum ya da insan düşünürken, hareket ederken ya da iletişim kurarken en açık ve bariz olandan en az belirgin olana doğru gitmek isterler.

İlham verenler en görünmeyenden en derindeki  “nedenden” başlarlar.  Ne ve nasıla odaklanmazlar. Ne yaptığınız dışsal bir faktördür. Derinde yatan şey  'neden' faktörüdür. Önemli olan şey,  göremediklerimizdir.

İnsanlar 'Ne' yaptığınızı,  “Nasıl” yaptığınızı değil,  “Neden” yaptığınızı merak ederler ve bu cevapları severler de… Çünkü Nedenler yaşamımıza anlam katarlar, ilham verirler. 'İnsanlara ne söylediğinizi, ne yaptığınızı değil ne hissettirdiğiniz önemlidir. İnsanlar ne söylediğinizi unutabilir, ne yaptığınızı hatırlamayabilir ama ne hissettirdiğinizi asla unutmazlar. Birçok kere bizi karar almaya iten aklımız ya da mantığımız değil, hayallerimiz ve ümitlerimizdir.  Yani kalbinize dokunanlar,  yani ilham verenler.

***

Her şey kendi karşıtını içeriyor her zaman her yerde… Güzel insanlar olduğu kadar çirkin, temiz olduğu kadar pis, adil insanlar olduğu kadar da adaletsiz insanlar var bu dünyada. Ama önünde sonunda iyiler, temizler ve adiller kazanır.

Bütün dünyada “ilham kaynağı” olmaya çalışacak 1 milyon 200 bin rotaryenin arasında Türkiye’den de yaklaşık 10 bin kişinin olması ne güzel.

Yeni dönem iyilikler, güzellikler getirsin.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz