MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kaosa beş kala
Tayfun MARO
YAZARLAR
30 Eylül 2020 Çarşamba

Kaosa beş kala

Yeryüzünü ve nimetlerini paylaşamayanların paylaşım kavgaları git gide şiddetleniyor. Endişeliyiz. Dünya yönetilebilir olmaktan hızla uzaklaşıyor.

Doğu Akdeniz’de, Kuzey Afrika’dan Ortadoğu ve Ön Asya’ya, yeryüzüne yeniden düzen vermek isteyenler boy gösteriyor.

Türkiye, bir ucu Asya’da diğer ucu Avrupa’da, üç kıtanın kavşağında, geleceğini arıyor; Dünya yeni bir düzene doğru yol alırken.

Hal böyle iken, paradoksal ilişkiler ağında dinamiklerin nasıl işlediğine dair çok az fikrimiz olduğu halde, birkaç hamle sonrasını bile göremezken, büyük büyük laflar ediyoruz. Halbuki duru bir akılla bakmak gerek olan bitene…

Zamanlaması ilginç; Azerbaycan ile Ermenistan arasında süren çatışma sanki Azerbaycan lehine bir düzeltme operasyonu… Galiba Ermenistan’ın kulağı çekiliyor... Yansımaları Doğu Akdeniz’de görülecek.

Türkiye’de, Ermeniler ve Kürtler tedirgin veihtiyatlı. Türkler ise Azerbaycan’dan coşkulu desteğini esirgemiyor.

Bu tablo Ermenistan-Kürdistan hattını zora sokarken Doğu Bloku’nda memnuniyet yaratıyor. Gelişmeler, Suriye-Irak ekseninde, Rusya, İran ve Çin’in elini güçlendiriyor.

Bir sonraki aşamada, Batı Bloku’nun, Sünni-Şii çatışmalarını tetikleyecek hamlesini beklemek lazım.

Dünya yeni bir düzene dolu dizgin giderken, Türkiye, içerde yaşadığı savrulmalardan bir şekilde kurtulmak zorunda. Bunu yolu da yeni bir toplumsal mutabakattan geçiyor.

Husumete değil, dostluğa ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Hangi etnisite veya inanç grubundan olursak olalım, hangi ideolojinin peşinden gidiyor olursak olalım, ağzımızdan çıkan her söze çok dikkat etmek zorundayız.

Aksi halde, ödenecek bedeller hepimizi çok üzecek.

Dünya gerçekten kaosa gidiyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Sol tarafta ne yazıyor?
 4 Ekim 2020 Pazar 13:19
"Tamamı büyük harfle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır." Sanırım "reis" adlı yorumcu bu kuraldan muaf. Yazdığı her yorumun tamamı büyük harfi ama sürekli yayınlanıyor. Kimsenin de okuduğunu zannetmiyorum.
 REİS
 2 Ekim 2020 Cuma 19:27
KOCA REİS,DOĞU AKDENİZ DER,LİBYA DER,AZERBAYCAN DER..KILŞDAROĞLU BEN HER ELDE DEĞİL HER OYUNDA KAĞIT DEĞİŞTİRİLSİN DEDİM..BEN Mİ OYUN BİLMİYORUM KENDİNİ GÜVENEN KARŞIMA GELSİN DER..
 Objektif
 30 Eylül 2020 Çarşamba 23:11
Yazar, "Türkiye’de, Ermeniler ve Kürtler tedirgin ve ihtiyatlı. Türkler ise Azerbaycan’dan coşkulu desteğini esirgemiyor." derken başka milliyetten birinin gözlemini belirtir gibi bir ifade kullanmış. Merak ettim, acaba yazar hangi milliyetten?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz